Prostat Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

00 Prostat kanseri, prostatınızdaki kanserli hücrelerin anormal büyümesidir. (prostat bezleri boşalma için sıvı üretir). Erkeklerde en sık görülen kanserdir; bununla birlikte, bazı prostat kanseri vakaları son derece yavaş büyürken, diğer vakalar son derece agresiftir ve sıklıkla vücudunuzun diğer bölgelerine hızla yayılır. Prostat Kanseri Belirtileri Prostat kanseri genellikle yavaş gelişen bir hastalıktır, bazen ileri bir aşamaya […]

prostat kanseri nedir belirtileri nelerdir nasil tedavi edilir

00

Prostat kanseri, prostatınızdaki kanserli hücrelerin anormal büyümesidir. (prostat bezleri boşalma için sıvı üretir). Erkeklerde en sık görülen kanserdir; bununla birlikte, bazı prostat kanseri vakaları son derece yavaş büyürken, diğer vakalar son derece agresiftir ve sıklıkla vücudunuzun diğer bölgelerine hızla yayılır.

Prostat Kanseri Belirtileri

Prostat kanseri genellikle yavaş gelişen bir hastalıktır, bazen ileri bir aşamaya ulaşana kadar hiçbir belirti göstermez. Bu noktada çoğu hasta, idrara çıkmaya başlamada zorluk, idrar akışının zayıf veya hatta durmuş olması, geceleri sık idrara çıkma ve düşük veya hatta hiç idrar yapmama gibi semptomlar gösterecektir. Ancak, bu semptomların, düşme veya spor yaralanmaları gibi yaralanmalardan kaynaklanan iyi huylu bir prostat büyümesi de dahil olmak üzere, altta yatan birçok başka nedeni olabilir. Her durumda, yukarıda açıklanan prostat kanseri belirtilerinden bir veya daha fazlasını yaşıyorsanız, doktorunuzu görmelisiniz.

Prostat kanseri semptomlarından bir diğeri de kemik ağrısıdır. Çoğu erkek, genç erkeklerden daha az olma eğiliminde olmasına rağmen, bu kemik ağrısını bir dereceye kadar yaşar. Kemik ağrısının ilişkili olduğu semptomlardan bazıları keskin ağrı, ani sarsıntı veya kemiklerin yakınında hissedilen hassasiyettir. Pelvis bölgesinde, alt sırtta, uyluklarda ve kalçalarda oluşabilir. Yaşlı erkeklerin idrarları boşalmadan hemen önce ağrı yaşadıklarını tarif etmeleri alışılmadık bir durum değildir.

Diğer bir belirtisi, özellikle biri idrar yaparken veya hareket ederken alt karın bölgesinde ağrıdır. Keskin, sabit veya donuk ağrınız varsa ve geçmiyor gibi görünüyorsa, doktorunuz tarafından kontrol edilmeniz gerekir. Bazen ağrı, mesane enfeksiyonu veya prostat kisti gibi altta yatan bir sorunun işareti olabilir.

Prostat Kanseri Tedavisi

Prostat kanseri tedavisi, kişisel durumunuza bağlı olarak kişiden kişiye değişebilir. Prostat kanseri olan bazı erkekler için minimal tedavi yeterli olacaktır. Tedavi gerektiğinde amaç, hastalığı mümkün olduğunca uzatmamak ve yaşamı etkilememesi için hastalığı tedavi etmek veya önlemektir.

Tedavi seçenekleri şunları içerir: radikal prostatektomi (tüm prostat bezinin alınması), HIFU (yüksek yoğunluklu sıkılaştırıcı ultrafiltrasyon) ve PSA testi (kanser hücre sayısını ölçmek için kullanılan standart görüntüleme prosedürü). Bazı doktorlar ve sağlık uzmanları, en son kanıtların, prostat kanseri ve tedavisinde diyetin önemli bir faktör olduğunu gösterdiğine inanmaktadır. Araştırmacılar, somon balığında bulunan Omega-3 yağ asitlerinden zengin bir diyet uygulayan hastaların prostat kanseri insidansının daha düşük olduğunu bulmuşlardır.

Diğer bir seçenek ise radyoterapidir. Bu,kanser hücrelerini öldürmek için yüksek güçlü x-ışınlarının kullanılmasını içerir. Radyoaktif madde idrar yoluna yerleştirilir; prostat bezi daha sonra çıkarılır veya yok edilir. Bazen hastalara radyoterapi ile ilişkili yan etkilerin azaltılmasına yardımcı olmak için radyoaktif maddenin konsantre bir formunu içeren peserler verilir. Radyoterapiden sonra verilebilecek çeşitli idrar yolu ilaçları vardır: nöbet önleyici ilaçlar, ağrı kesiciler ve antibiyotikler. Kullanılan radyasyon tedavisinin türüne bağlı olarak, cerrahi drenlere ve anesteziye de ihtiyaç görülebilir.

Exit mobile version