Turkovac aşısı ile ilgili son gelişmeleri aktaran Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, aşıyı vurulan kişilerde Covid-19’u ağır geçiren bulunmadığını hatta Turkovac’ın hatırlatma dozunun antikor seviyesinin de süratle artış gösterdiğini belirtti.
Ayrıca TÜSEB’e bağlı Türkiye Aşı Enstitüsü Başkanı olarak görev yapan Kara, AA muhabirine, acil kullanım onayı başvurusu yapılan yerli inaktif Kovid-19 aşısı Turkovac’la ilgili yürütülen klinik çalışmalarda elde edilen ön sonuçları değerlendirdi. Yerli aşının aşısının klinik çalışmalardaki verilerinin oldukça olumlu olduğunu, inaktif aşı Sinovac’la yürütülen karşılaştırmalı verilerden de olumlu sonuçlar alındığını belirten Kara, yerli aşımızla ilgili iki grup veri üzerinden değerlendirme yapıldığını anlattı.
Yerli aşımızın etkisini ölçmek amacıyla bir gruba Turkovac diğer gruba ise mevcut aşının uygulanıp test edildiğini aktaran Prof. Dr. Ateş Kara “Şu ana kadar elde ettiğimiz verilerde, yerli aşımızın uygulandığı kişiler arasında ağır hastalanan, hastaneye veya yoğun bakıma yatan olmadığını gördük. Ayrıca diğer aşının uygulandığı grupta da çok ağır hastalanan olmadı. Kovid-19 pozitif olanların sayılarını karşılaştırdığımızda da Turkovac’ın avantajlı olduğumuzu görüyoruz. Bu, aşının etkinliğini, koruyuculuğunu gösterme yönünden bir avantaj. Bu noktada ilk verilerimiz çok olumlu. Bu verilerin hepsi, detaylarıyla acil kullanım onayını değerlendiren komisyonlara sunuldu. Çok titiz değerlendiriliyor.” ifadelerini kullandı.
“O Verilerin De Olumlu Olduğunu Gördük”
Aşının yan etkilerinin ele alındığı, güvenlik yönüyle ilgili ikinci grup çalışmada ise yaklaşık 3-4 bin kişiye ulaşılmasının amaçlandığına dikkati çeken Kara, “Bu noktada başlangıca göre bir avantajımız var; inaktif aşılar genel anlamda kullanıldığı ve dünya genelinde yaklaşık 3,5 milyar kişiye uygulandığı için olası istenmeyen etkilerinin neler ve hangi sıklıkta olduğunu biliyoruz. TURKOVAC’ta da bu etkilerin görülüp görülmediğine bakıyoruz. O verilerin de olumlu olduğunu gördük.” ifaelerini kullandı. Ayrıca Kara, bu iki grup verinin acil kullanım onayı sürecinde avantaj sağlayan sonuçlardan olduğuna dikkati çekti.
“Aşının Üretim Aşamasına Yönelik Çok Sayıda Test Uygulanıyor”
Yerli aşının üretim kısmında da çok sayıda test uygulandığını aktaran Prof. Dr. Kara Turkovac’ın üretilebilir olduğunun belirlendiğini belirtti Ayrıca üretim sürecinde aşının antijen miktarının vücut açısından yeterli olup olmadığı ve son kullanma tarihinin belirlenmesine ilişkin, “stabilite” testlerinin yapıldığını anlatan Kara, TURKOVAC’ın onay alması durumunda üzerine “3 aylık kullanım süresi vardır” diye yazılabileceğini ifade etti.
Bu kullanım süresinin periyodik olarak yapılacak stabilite testlerinden elde edilen sonuçlara göre 6 aya çıkabileceğini aktaran Kara, birkaç yıl sürecek testler sonucunda da kullanım süresinin 1 veya 2 yıl olarak belirlenebileceğini dile getirdi. Kara, aşılarla ilgili bu testlerin çok titiz, “kişiyi en fazla nasıl korurum” yaklaşımıyla gerçekleştirildiğinin altını çizdi.
“Veriler, Aşının Hatırlatma Dozu Olarak Kullanılabilir Olacağını Gösteriyor”
Kara, bu sonuçları bir araştırmacı olarak yorumladığına dikkati çekerek, esas çok yönlü değerlendirmenin TURKOVAC’ın acil kullanım sürecini inceleyen bağımsız ve tarafsız komisyondaki hocalar tarafından yapılacağını ve bunun sonucunda bir karara varılacağını vurguladı.
Kara, TURKOVAC’ın hatırlatma dozu olarak uygulanmasına yönelik yürütülen klinik çalışmanın bulgularına ilişkin “İnaktif ve mRNA aşılarında ilk iki dozdan sonra uygulanan hatırlatma dozuyla, antikor seviyesinde hızlı bir zıplama görülüyor. yerli aşının hatırlatma dozu olarak uygulandığı çalışmalarda da böyle bir zıplamayı görüyoruz. Bu da bizim en büyük avantajlarımızdan bir tanesi. Veriler, aşının hatırlatma dozu olarak kullanılabilir olacağını gösteriyor.” ifadelerini kullandı
– TURKOVAC’ın acil kullanım onayı alması güvenilir olduğunu kanıtlayacak
Komisyonun bu kapsamlı değerlendirmeleri sonucunda TURKOVAC’a acil kullanım onayı verilmesinin aşının her yönüyle güvenilir olduğu anlamına geleceğine işaret eden Kara, “Yapılan incelemelerde üretiminin, istenmeyen etkilerinin, etkinliğinin ‘uygun’ şeklinde değerlendirilmesi durumunda, şu an nasıl ülkemizde istenirse mRNA, istenirse inaktif Sinovac aşısı olunabiliyor, üçüncü bir aşı olarak yerli aşı da rahatlıkla kullanılabilir olacak. İsteyen herkes TURKOVAC’ı da aşı dozu olarak tercih edebilecek.” diyerek açıklamasını noktaladı