Pırasanın Faydaları Nelerdir?

Pırasalar, anti-inflamatuar ve antiseptik özelliklere sahiptirler. Aşağıdaki makaleyi okuyarak pırasanın çeşitli kullanımları hakkında daha fazla bilgi edinin. Pırasaları evde hazırlamak için şu basit adımları izleyin: 1. Pırasaları soğuk su dolu bir kaba koyun ve kiri çıkarmak için çalkalayın. 2. Pırasanın koyu renkli kısımlarını keskin bir bıçakla kesin. Bu kısım genellikle çorbalara ve yahnilere tat vermek […]

pirasanin faydalari nelerdir 5

Pırasalar, anti-inflamatuar ve antiseptik özelliklere sahiptirler. Aşağıdaki makaleyi okuyarak pırasanın çeşitli kullanımları hakkında daha fazla bilgi edinin. Pırasaları evde hazırlamak için şu basit adımları izleyin: 1. Pırasaları soğuk su dolu bir kaba koyun ve kiri çıkarmak için çalkalayın. 2. Pırasanın koyu renkli kısımlarını keskin bir bıçakla kesin. Bu kısım genellikle çorbalara ve yahnilere tat vermek ve et suyu yapmak için kullanılır.

Pırasanın Faydaları

Manganez, kemik ve cilt sağlığını desteklemek için K ve D vitaminleri ile birlikte çalışan önemli bir eser mineraldir. Pırasalardaki yüksek manganez seviyeleri onları bu mineralin mükemmel bir kaynağı yapar. Ayrıca pırasa az miktarda demir ve folat içerir. Bu sebzeler ayrıca kalorileri düşüktür ve C vitamini de dahil olmak üzere temel vitaminler açısından zengindir. Ek olarak, pırasa antioksidanlarda yüksektir. Bu bileşikler, hücrelere zarar veren ve yaşlanma sürecini hızlandıran oksidasyonla savaşmaya yardımcı olur.

Sebze, tatlı, hafif bir tada sahiptir ve genellikle soğana alternatif olarak kullanılır. Bu sebze çok az kalori içerdiğinden ve besinlerle dolu olduğundan bütün bir pırasa yemeniz önerilir. Bir fincan pişmiş pırasa, günlük önerilen A vitamini ve manganez miktarının yaklaşık yüzde 30’unu içerir. Ayrıca C vitamini ve diyet lifi ile doludur.

Pırasa ayrıca mükemmel bir K vitamini kaynağıdır. İnsan vücudunun uygun kan pıhtılaşmasını sürdürmesine yardımcı olur ve kemik sağlığı için çok önemlidir. Ayrıca kolesterolü düşürmeye ve kan damarlarının sertleşmesini önlemeye yardımcı olan flavonoidler ve kükürt içeren besinler içerirler. Ayrıca pırasa birçok B vitamini için iyi bir kaynaktır ve az miktarda A, B6, C ve E vitaminleri içerir.

Pırasa, soğan, sarımsak ve arpacık soğanı da içeren Allium ailesinin bir üyesidir. Etleri beyaz, sapları yeşil ve yeşil soğanı andırıyor. A vitamini, manganez ve demir açısından zengin, düşük kalorili bir sebzedir. Çiğ veya pişmiş olarak kullanılabilirler. Bununla birlikte, kullanmadan önce, onları her zaman iyice durulamalı ve kökü kesmelisiniz.

Onlar mükemmel bir A vitamini kaynağıdır

Pırasa harika bir A vitamini kaynağıdır ve çok sayıda fenolik antioksidan içerir. Flavonoidler olarak adlandırılan bu bileşiklerin, anti-inflamatuar, anti-diyabetik ve anti-kanser özelliklerine sahip olduğuna inanılmaktadır. Bu faydaları doğrulamak için gelecekteki çalışmalara ihtiyaç vardır.

Bir fincan pırasa, önerilen günlük alımınızın yaklaşık yüzde 29’u olan 1.484 uluslararası A vitamini birimi içerir. Yeterli miktarda A vitamini almak sağlıklı bir bağışıklık sistemi için önemlidir. Ayrıca vücudunuzun yeni kırmızı ve beyaz kan hücreleri geliştirmesine yardımcı olur. Ayrıca gözlerinizin, böbreklerinizin ve akciğerlerinizin sağlığı için de önemlidir.

Pırasa, çiğ veya pişmiş olarak yenebilen çok yönlü ve lezzetli bir sebzedir. Hafif tatları baskın değildir ve yiyeceklere çok fazla lezzet katarlar. Ayrıca, çok çeşitli besin maddeleri içerirler ve kalorileri düşüktür. Herhangi bir diyete mükemmel bir katkı sağlarlar.

Çoğu süpermarkette yıl boyunca pırasa bulunur. Pırasalardan en iyi şekilde yararlanmak için organik olarak yetiştirilmiş olanları seçin. Düzgün saplar ve sağlıklı kök soğanları arayın. Taze olmadıkları için solmuş sapları olanlardan kaçının. Satın aldıktan sonra, bir haftaya kadar taze kalmaları için bir kağıt havluyla örtün. Harika bir A vitamini kaynağı olmasının yanı sıra pırasa, yemeğinize tatlı bir soğan aroması da verir. Özellikle Akdeniz ve Uzakdoğu mutfaklarında popülerdirler.

Antiinflamatuar ve antiseptik özelliklere sahiptirler.

Pırasa, toksinlerin bağlanmasına yardımcı olan ve vücudun doğal detoksifikasyon süreçlerini destekleyen kükürt bileşikleri içerir. Sebze aynı zamanda harika bir kalsiyum kaynağıdır. Pırasanın antienflamatuar ve antiseptik özellikleri kanser ve diğer hastalıklarla mücadelede önemlidir. Pırasa açısından zengin bir diyet, vücudun genel sağlığı için önemli olan sağlıklı bağırsak bakteri seviyelerinin korunmasına yardımcı olur.

Birkaç çalışma, pırasaların kan pıhtılarını önlemeye yardımcı olan bir kükürt bileşiği olan allisin içerdiğini göstermiştir. Bu bileşikler ayrıca kolesterol seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur. Ayrıca kan dolaşımını iyileştirir, onları dolaşım hastalığı olan insanlar için faydalı bir besin haline getirir. Dolaşım hastalıkları olan kişiler, optimum sağlığı korumak için tuz ve doymuş yağ alımını sınırlamalıdır.

Pırasa, antienflamatuar ve antiseptik özelliklerinin yanı sıra folik asit de içerir. Bu madde, bir çocuğun ve hamile bir kadının doğru gelişimi için gereklidir. Ayrıca bağırsak hareketliliğini düzenlemeye yardımcı olan harika bir lif kaynağıdırlar. Son olarak, pırasa, sağlıklı kırmızı ve beyaz kan hücrelerini desteklemeye yardımcı olan önemli miktarda A vitamini içerir.

Araştırmacılar düzenli olarak pırasa yemenin mide ülseri riskini azaltabileceğine inanıyor. Pırasa dahil allium sebzeleri, inülin adı verilen bitkisel besinler içerir. Bu bileşikler mide ve ince bağırsak ülserlerinin büyümesini engeller. Ayrıca düzenli olarak pırasa tüketimi kolon ve prostat kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Onlar mükemmel bir demir kaynağıdır

Pırasa, vücut için oldukça faydalı olan lezzetli ve personel sağlık bir sebzedir. Vitamin ve mineral bakımından zengindirler ve mükemmel bir demir kaynağıdırlar. Ayrıca, uygun göz fonksiyonu için gerekli olan A vitaminine de sahiptirler. Ayrıca vücutta oksidatif strese neden olan ve kansere neden olabilen serbest radikallere karşı savaşan antioksidanlar da yüksektir. Ayrıca pırasa, kemik sağlığı için gerekli olan kalsiyum ve magnezyum açısından da zengindir. Kalsiyum, vücudun D vitaminini aktif bir forma dönüştürmesine yardımcı olur ve güçlü kemikler oluşturmaya yardımcı olur.

Pırasa ayrıca yüksek miktarda lif içerir. Lif, sindirime yardımcı olur ve kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Ayrıca idrar söktürücü özelliklere sahiptirler. Vücuttaki suyu azaltır ve böbreklerin düzgün çalışmasına yardımcı olurlar. Aynı zamanda iyi bir potasyum kaynağıdırlar. Ek bir fayda olarak, pırasa mükemmel bir demir ve manganez kaynağıdır.

Mevcut günlük demir miktarı 18 miligramdır. Bu sebzeler ayrıca demirin emilimi için önemli olan C vitamini bakımından da yüksektir. Bir porsiyon yeşil fasulye veya pırasa yaklaşık iki miligram demir içerir. Ancak bu sebzelerdeki demir miktarı değişkenlik gösterir.

Pırasa soğan ailesinin güzel bir üyesidir. Hafif lezzetleri onları çiğ veya salatalarda yemek için ideal kılar. Ayrıca, kardiyovasküler sağlığı geliştirmeye ve oksidatif hasarı önlemeye yardımcı olan polifenoller açısından da zengindirler.

Onlar mükemmel bir lif kaynağıdır

Pırasa, sindirime yardımcı olan ve kabızlığı önleyen harika bir lif kaynağıdır. Ayrıca bağırsak hareketlerini normalleştirmeye yardımcı olan prebiyotik lif içerirler. Aynı zamanda iyi bir kalsiyum kaynağıdırlar. Pırasa, eylül ayından şubat ayına kadar mevcuttur ve pek çok peynirli yemeğin mükemmel bir tamamlayıcısıdır.

Bir orta boy pırasa 1.6 gram lif içerir ve sadece 54,3 kaloriye sahiptir. Bu, bir pırasanın kalori başına neredeyse orta boy bir dolmalık biber kadar lif içerdiği ve küçük bir pırasanın sadece beşte birini içerdiği anlamına gelir. Pırasa mükemmel bir lif kaynağı olsa da lif sağlayan tek sebze olmadığını unutmamalısınız.

Pırasa, büyük bir lif kaynağı olmasının yanı sıra yüksek miktarda folat içerir. Bu B vitamini, kalp krizi için bir risk faktörü olan kandaki homosistein düzeylerini azalttığı için kalp sağlığı için önemlidir. Ayrıca pırasa, hücreleri ve kan damarlarını oksidatif hasardan koruyan polifenoller içerir. Ek olarak, pırasa, personel sağlık bir hamileliğin önemli bir bileşeni olan iyi bir folat kaynağıdır.

Pırasanın lif içeriği onu sindirim sistemini uyaran ve bağırsakları güçlendiren harika bir prebiyotik kaynağı yapar. Yüksek lif içeriği ayrıca tokluk hissini kolaylaştırır ve aşırı yemeyi önler. Son olarak, pırasa, kötü huylu tümör hücrelerinin büyümesini engelleyen alil sülfürler içerir. Bu maddeler, çeşitli kanser türlerinin önlenmesi ve tedavisi için faydalı olabilir.

Kanserle savaşan bileşikler içerirler

Pırasadaki kanserle savaşan bileşiklere ek olarak, bu sebzeler başka besinleri de içerir. PMS semptomlarını azaltabilecek iyi bir folat kaynağıdırlar ve ayrıca tiroid sağlığı için iyidirler. Ayrıca az miktarda çinko, demir ve potasyum içerirler. Ayrıca, kalorileri düşüktür. Ayrıca oksidasyonla savaşan ve hücrelerinizi hasardan koruyan antioksidanlar da yüksektir.

Pırasa, kanser oluşumundan sorumlu bir kimyasal olan HMG-CoA redüktazı inhibe eden bir organosülfür bileşiği olan allisin içerir. Ayrıca çeşitli farmakolojik aktivitelere sahip flavonoidler içerirler. Flavonoidler ayrıca kan basıncı ve kolesterol seviyeleri üzerinde olumlu etkileri olduğu için daha düşük kalp hastalığı riski ile ilişkilendirilmiştir.

Bu sebzeler ayrıca kanserle savaşan bir enzim olan sülforafan içerir. Antimikrobiyal olarak çalışır ve vücuttaki toksinleri detoksifiye eder. Mide ve bağırsak kanserlerine karşı da koruyucudur. Bu sebzeler ayrıca C vitamini, folat ve lif açısından da zengindir.

Allium ailesi, glukozinolatlar adı verilen bileşikleri içerir. Bu bileşikler çiğnendiklerinde sindirim sisteminde koruyucu enzimler üretirler. Bu, yediğiniz pırasaların sizi mide kanseri riskinden koruyabileceği anlamına gelir. Bu gıdalar ayrıca diyet lifi, folat ve beta-karoten ile doludur.

Lahana turşusu ayrıca kanserle savaştığı bilinen bileşikler içerir. Böyle bir madde, gıdanın fermantasyon süreci sırasında üretilen indollerdir. Kanseri önlemede faydalıdırlar ve hatta otoimmün hastalıklarla savaşabilirler.

Exit mobile version