Resmi Gazete ile Sağlık Meslek Mensupları ile Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik’te düzenleme ve değişiklikler yapıldı. Yapılan düzenlemede 2 yıllık sağlık yüksek okullarının “Acil Tıp Teknikerliği”, “Ambulans ve Acil Bakım Teknikerliği” bölümlerinden mezun olan, yani Paramediklerin yetkileri genişletildi. Yönetmelikte daha önce var olan bazı yetkiler düzenlenmiş ve değiştirilmiş oldu. Yapılan düzenleme ve değişiklikler sonrası bazı paramedikler bu değişiklikleri memnuiyet ile karşılarken, diğer kısım genişletilen yetkiler ile paramediklerin daha fazla sorumluluğa itildiğini ve doktorlarda olduğu gibi mesleki sorumluluk sigortasının şart olduğunu ifade etti.
Resmi Gazete ile Yapılan Düzenleme ve Değişiklikler
20 Kasım 2021 tarihli Resmi Gazete ile;” Sağlık Mensupları ile Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik” kapsamında değişiklikler yapıldı. Yapılan düzenleme ve değişiklikler ile birlikte paramediklere şu yetkiler verildi:
“a) Hastaneye ulaştırıncaya kadar hastaya Bakanlık tarafından belirlenen acil ilaçları ve sıvıları uygun yollardan herhangi biriyle uygular.
- b) Temel ve ileri hava yolu uygulamaları, endotrekeal entübasyon, gerekli hallerde krikotirotomi, invaziv/noninvaziv mekanik ventilasyon ve oksijen uygulamaları yapar.
- c) Travma stabilizasyonu, kırık, çıkık ve burkulmalarda stabilizasyon, yara kapatma ve basit kanama kontrolü ve iğne dekompresyon uygulaması yapar.
- d) EKG ve monitörizasyon ile ritim değerlendirmesi yapar, defibrilasyon, kardiyoversiyon, external pacemaker uygulaması gibi elektriksel tedavileri uygular.”
Paramedikler Mesleki Sorumluk Sigortasının Şart Olduğunu Savunuyor
Yönetmelikte yapılan değişiklikler sonrasında paramdiklerin bir kısmı, mesleki sorumluluk sigortasının tıpkı doktorlarda olduğu gibi kendileri için de şart olması gerektiğini savundu. Ancak yapılan düzenlemelerde henüz bununla ilgili bir karar bulunmuyor. Söz konusu mesleki sorumluluk sigortası insanlar ile fazla mesai ilişkisinde olan ve görev alanı gereği hizmet verdiği süreçte zarar verme riskine açık olan doktor, avukat, eczacı, mimar, mühendis, mali müşavir gibi meslek gruplarına uygulanıyor.