Sağlık Makaleleri

Ödem Nedir?

Ödem, başta cilt olmak üzere çeşitli dokuların hücreleri arasında normalden daha fazla sıvı bulunmasıdır. Yaygın bir sağlık sorunudur ve günlük olarak bile ortaya çıkabilir.

Aslında vücudumuzun çoğu zaten sudan yapılmıştır. Bununla birlikte, sağlıksız beslenme veya diyet dışı faktörler nedeniyle sıvı dengesi dengesiz olduğunda, vücut suyu tutma eğilimindedir. Bu genellikle “su tutma”, “şişme”, “ödem” vb. olarak adlandırılır. Semptomlar aşağıdakilerden biridir:

  • Özellikle karın bölgesinde şişkinlik,
  • Şişmiş bacaklar, ayaklar ve ayak bilekleri,
  • Karın, yüz ve kalçaların şişkinliği,
  • Sert eklemler,
  • Ağırlık dalgalanmaları, tartıda tutarlılığın kaybedilmesi,
  • Uzun süre banyo veya duşta olduğunuzda parmaklarınızda gördüklerinize benzer şekilde ciltte girintiler.

Ödem Neden Oluşur?

Ödem günlük olarak ortaya çıkabilen bir sağlık sorunu olduğu için sadece yaşam tarzı değişiklikleri değil, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Ödemden kaçınmaya çalışmak ödem insidansını azaltır. Bunu yaparak şişkinliği önleyebilirsiniz. Bunun için öncelikle ödemenin hangi koşullarda gerçekleşeceğini bilmemiz gerekiyor.

Kabin basıncındaki değişiklikler ve uzun süre oturmak vücudunuzun su tutmasına neden olabilir. Hava yolculuğu, uzun mesafeler ve sık seyahat bu nedenle şişmeye neden olabilir. Çok uzun süre ayakta durursanız veya oturursanız, ödem çok ciddi ve yaygın bir sorun haline gelebilir. Yerçekimi kanın alt ekstremitelerinizde birikmesine neden olduğundan, dolaşımı artırmak için sık sık kalkıp dolaşmalısınız. Bu önemlidir.

Pandemi hepimizi evde kalmaya ve çevrimiçi çalışmaya zorladı, ancak kendimi bu tür yaşam tarzı mucizelerinden kurtarmanın yollarından biri de evin etrafında daha fazla egzersiz yapmak.
Adet değişiklikleri ve hormonal dalgalanmalar vücutta periyodik ödem ve şişkinliğe neden olabilir.
Aşırı tuz alımı vücudun su tutma yeteneğini artırır. Raf ömrünü uzatmak için işlenmiş gıdalara ve alkolsüz içeceklere eklenen artan sodyum içeriği de pek yardımcı olmuyor.

Bazı ilaçlar yan etki olarak su tutulmasına neden olabilir. Bunlar arasında kemoterapi tedavilerinde kullanılan ilaçlar ve reçetesiz (OTC) ağrı kesiciler, tansiyon ilaçları ve antidepresanlar yer alır. Bu ilaçları alan kişiler ödem eğilimlidir. Kalp yetmezliği olan kişiler kronik ödem sorunu ile karşı karşıya kalabilir. Kanı kötü pompalayan zayıf bir kalp, vücudun su tutmasına neden olur. Derin ven trombozu (DVT) bacaklarda ödem ve şişmeye neden olabilir.

Hamilelik sırasındaki kilo değişiklikleri, düzenli egzersiz yapmazsanız bacak ve ayaklarınızda ödemlere neden olabilir.

Ödem Belirtileri Nelerdir?

  • Dokularda, özellikle kol ve bacaklarda, cilt altında ortaya çıkan şişlik
  • Ciltte gerginlik ve parlama
  • Şişlik olan bölgelere birkaç saniye baskı yapılıp bırakıldıktan çukurluk oluşması
  • Artmış karın büyüklüğü

Şişmiş, gerilmiş veya parlak bir cildi olan veya şişmiş bölge basınç uygulandıktan sonra delinmiş olan kişiler, daha fazla test ve tedavi için sağlık uzmanlarına başvurmalıdır. Herhangi bir ödem belirtisi varsa ve aşağıdakilerden bir veya daha fazlasına sahipseniz, hemen acil yardım almalısınız:

  • Nefes darlığı
  • Solunum güçlüğü
  • Göğüs ağrısı

Ödem Nasıl Anlaşılır?

Ödemin nedenini anlamak için doktorlar önce kişinin semptomlarını ve tıbbi geçmişini sorar. Ardından fizik muayene ile altta yatan nedeni belirlemeye çalışıyoruz. Öykü ve fizik muayene genellikle tanı için yeterlidir. Bazı durumlarda tanıyı doğrulamak için röntgen, ultrasonografi, manyetik rezonans görüntüleme, kan veya idrar testleri ve kan testleri gibi görüntüleme testleri gerekebilir.

Ödem Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hafif ödem genellikle kendi kendine düzelir. Etkilenen uzvun kalp seviyesinden yukarıda tutulması süreci hızlandırabilir. Diüretikler, vücudun idrarda oluşan fazla suyu atmasına yardımcı olur. Ancak bu ilaçların yan etkileri olabilir ve hastanın genel sağlığı düşünülerek kullanılır. Bu ilaçlar kısa vadeli çözümler sunar. Kalıcı tedavi için ödem oluşturan faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması gerekir. Örneğin ilaç kullanımı sonucunda ödem oluşursa bunun durdurulması ve başka ilaç tedavisine başlanması gerekebilir.
Ödemi azaltmak ve tekrarını önlemek için doktorunuza danıştıktan sonra evde bazı uygulamalar yapabilirsiniz. Bu kullanımlardan bazıları şunlardır:

  • Ödemden etkilenen bacak ve kollardaki kasları hareket ettirmek ve kullanmak, fazla sıvının kalbe geri taşınmasına yardımcı olabilir.
  • Şişmiş bölgeyi günde birkaç kez kalp seviyesinin üzerinde tutmak yardımcı olabilir. Bazı durumlarda, etkilenen bölgeyi uyurken kaldırmak bir seçenek olabilir.
  • Fazla sıvının atılmasına yardımcı olmak için etkilenen bölgeye kalbe doğru sert ama ağrısız bir basınçla masaj yapın.
  • Ekstremite ödemi tedavi edildikten sonra tekrar sıvı birikmesini önlemek için kompresyon çorapları, eldivenler veya kolluklar kullanılması yararlı olabilir.
  • Tuz, sıvı tutulmasını artırarak ödemi şiddetlendirir. Olasılık vardır. Bu nedenle tuz alımının ödemi azalır. etkili bir şekilde kontrol edilebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu