Ocak Ayında 57 Sağlık Emekçisi Şiddete Maruz Kaldı

Sağlık-Sen Ocak ayı Sağlıkta Şiddet raporu yayımlandı. Ocak ayında yaşanan 30 şiddet olayında 57 sağlık emekçisi yaralandı. Ocak ayında 68 saldırganın neden olduğu 30 şiddet olayında 57 sağlık emekçisi mağdur oldu. Şiddet olaylarının 19’unu hasta yakınları, 5’ini hastalar, 1’ini yönetici, 5 ‘ini ise kendini bilmez kişiler gerçekleştirdi.   “Günübirlik tepkiler ve cezai müeyyidelerin caydırıcı olmaması […]

ocak ayinda 57 saglik emekcisi siddete maruz kaldi

Sağlık-Sen Ocak ayı Sağlıkta Şiddet raporu yayımlandı. Ocak ayında yaşanan 30 şiddet olayında 57 sağlık emekçisi yaralandı.

Ocak ayında 68 saldırganın neden olduğu 30 şiddet olayında 57 sağlık emekçisi mağdur oldu. Şiddet olaylarının 19’unu hasta yakınları, 5’ini hastalar, 1’ini yönetici, 5 ‘ini ise kendini bilmez kişiler gerçekleştirdi.

 

“Günübirlik tepkiler ve cezai müeyyidelerin caydırıcı olmaması maalesef sağlıkta şiddeti körüklüyor”

Koronavirüsün bugüne kadarki en bulaşıcı varyantı olduğu belirtilen Omicron ile birlikte vaka sayısının rekorlar kırdığı, uzun PCR kuyruklarının oluştuğu, yoğun bakım doluluk oranlarının artmaya başladığı Ocak ayında, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet dur durak bilmeden devam etti. Günübirlik tepkiler ve cezai müeyyidelerin caydırıcı olmaması maalesef sağlıkta şiddeti körüklüyor.

 

“Artık bu gidişata “dur” demek elzem bir durum”

Bunu, her ay rakamlar net şekilde ortaya koyuyor. Sağlıkta şiddet sorununu görmezden gelmek nitelikli sağlık sistemini zedelerken, şiddet sarmalını da içinden çıkılmaz bir hale sokuyor. Artık bu gidişata “dur” demek elzem bir durum haline geldi. Başta Sağlık Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı olmak üzere konuyla ilgili tüm paydaşların bir an önce somut adımlar atması gerekiyor.

 

“Acil Eylem Planı hayata geçirilmeli”

Aksi takdirde alarm veren sağlıkta şiddet, sağlık sistemine ciddi anlamda zarar vermeye devam edecek. ‘Sağlıkta Şiddete Karşı Acil Eylem Planı’nın ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini yineleyerek, buradan bir kez daha yetkililere sesleniyoruz

 

“17 saldırgan tutuklandı”

“Ocak ayı boyunca yaşanan şiddet vakalarına sebep olan 68 saldırganın 25’i hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. Gözaltına alınan 11 saldırgan serbest bırakılırken, 14 saldırgan hakkında ise soruşturma başlatıldı. Kamu görevlisi 1 saldırgan açığa alınırken, 17 saldırgan tutuklandı.

 

Pendik Devlet Hastanesi’nde doktora saldırdığı gerekçesiyle tutuklanan sanık hakkında hazırlanan iddianamede, 6 aydan 1 yıl 6 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istendi. Mahkeme, sanığı “Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı kasten basit yaralama” suçundan dolayı takdiri indirim uygulamadan 1 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı. Ancak ‘hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına’ karar veren mahkeme, sanığın tahliyesine hükmederek vicdanları yaralamıştır.

 

Öte yandan Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hasta tarafından uğradığı bıçaklı saldırı sonucu hayati tehlike geçiren Op. Dr. Ertan İskender‘in yaralanması olayında mahkeme, sanığa 16 yıl 2 ay hapis cezası verdi. Samsun’da da hastanede sağlık çalışanına saldırarak gözünden yaralayan şahıs yargılandığı mahkemece 1 yıl 10 ay hapis ve ayrıca 6 bin 360 lira da adli para cezasına çarptırıldı.

 

Bu kararlar bir nebze de olsa vicdanları rahatlatmış ancak endişeleri ve korkuları ortadan kaldırmamıştır. Bu duruma örnek olarak da hayatı tehlikeye giren ve sağ elinden ameliyat olmak zorunda kalan Op. Dr. Ertan İskender’in, ‘olayın psikolojik etkilerden dolayı çalışmakta ve hastaların tedavilerini uygulamakta zorlandığı’ gerekçesiyle görevinden istifa etmesi gösterilebilir.

 

Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, şu ifadeleri kullandı:

“2021 yılını şiddetin kara gölgesinde geçiren sağlık çalışanları, yeni yılın ilk ayında da şiddet kâbusundan kurtulamadı. Her geçen gün sağlıkta şiddetin boyutu artarken, şiddet mağduru olan sağlık çalışanı sayısı tavan yaparken hala yeterince önlem alınmamış olması kabul edilebilir bir durum değil. Can kurtarmak için fedakârca hizmet veren sağlık çalışanları, bu tutumu hak etmiyor. Sağlık-Sen olarak verdiğimiz mücadele ve yayınladığımız raporlar vesilesiyle kamuoyunda şiddete karşı duyarlılık oluşmaya başladı. Yeterli görmesek de, Ocak ayı içerisinde 17 saldırganın tutuklanmasında bu duyarlılığın etkisi olduğuna inanıyoruz.

 

‘İyi hal indirimi’ gibi cezaları erteleyen ve hafifleten hükümlerin ortadan kaldırılmalı”

Bu noktada Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ‘ın yaptığı görüşmede sağlık çalışanlarına şiddete karşı yeni önlemlerin alınacağının açıklanması umut verici ve sevindirici. Atılan bu adımı önemli bulurken söz konusu önlemlerin ivedilikle hayata geçirilmesini istiyoruz. Bu konuda acilen düğmeye basılmalı ve gerekli tedbirler bir an önce alınmalı. Öncelikle sağlık kuruluşlarına herhangi bir kesici, delici, yaralayıcı cisimle kolaylıkla girmenin önüne geçilmeli. Özellikle şiddet olaylarının en çok yaşandığı acil servislerde görev yapan güvenlik görevlilerinin nitelikleri ve yetkilileri artırılmalı. Ayrıca şiddet uygulayanlara yönelik verilen cezaların artırılması sağlanmalı ve ‘hükmün açıklanmasının geri bırakılması’, ‘iyi hal indirimi’ gibi cezaları erteleyen ve hafifleten hükümlerin ortadan kaldırılması gerekiyor.”

Exit mobile version