Noter Maaşları 2023

Noter maaşlarının 2023 yılında ne kadar olduğu, özellikle mesleğe yeni başlayan ya da başlama hevesi olan noterler tarafından merak edilir. Diğer yandan, noterlere yüksek ücretler ödediğini düşünen vatandaşlar da noter maaşlarını merak eder. Aslında öncelikle noterlerin belirli bir noter maaşlarına sahip olmadığını söylemek gerekir. Çünkü bu mesleği icra eden kişiler serbest meslek mensubu kategorisindedir ve […]

Noter Maaşları 2023

Noter maaşlarının 2023 yılında ne kadar olduğu, özellikle mesleğe yeni başlayan ya da başlama hevesi olan noterler tarafından merak edilir. Diğer yandan, noterlere yüksek ücretler ödediğini düşünen vatandaşlar da noter maaşlarını merak eder.

Aslında öncelikle noterlerin belirli bir noter maaşlarına sahip olmadığını söylemek gerekir. Çünkü bu mesleği icra eden kişiler serbest meslek mensubu kategorisindedir ve bu nedenle gelirleri oldukça değişkendir.

Ayrıca mesleğin hangi bölgede icra edildiği de çok önemlidir. Örneğin İstanbul’un merkezindeki bir noter ile Malatya’nın merkezden ufak bir bölgesinde görev yapan bir noterin gelirleri elbette aynı olmaz.

Bu haberimizde, noterlik mesleğine ve güncel noter maaşlarına dairen detaylı ve güncel bilgiler bulunabilir.

Noter Nedir?

Noter, taraflar arasındaki anlaşmazlıkların önüne geçmek ve yapılan işlemleri kanunlara uygun hale getirmek üzere kamu hizmeti veren bir kurumdur. Arada bir noter kurumu olduğu takdirde yapılan işlemler hukuki olarak düzenlenmiş olur ve resmiyet kazanır.

Ancak noterler birer kamu kurumu değildir ve serbest meslek erbabı sayılır. Bu kurumlarda çalışan katipler ile hizmetliler ise İş Kanunu’na tabidir.

Türkiye’de noterlerin yüksek maaşlar kazandığına inanılır ve noterlik son derece saygın bir meslektir. Bu mesleği icra etmek isteyen kişilerin uzun yıllara dayanan bir hukukçuluk kariyerine sahip olması gerekir.

Noter Ne İş Yapar?

Noterlerin temel görevi hem tüzel hem de gerçek kişiler arasındaki işlemleri hukuki bir zemine oturtmak ve evraklara resmiyet kazandırmaktır.

Sözleşmeye dayalı işlemlerde, ölüme bağlı işlemlerde, tespit işlemlerinde, emanet işlemlerinde ve vasiyetname işlemlerinde noterler görev alırlar.

Fakat noterlik mesleğini icra ederken en önemli husus, noterin sahip olduğu imza ve kaşe yetkileridir. Bu yetkileri noter katibi de kullanabildiği için aslında bir noterliğin hizmet verebilmesi için her zaman noterin hazır bulunması gerekmez.

Bu bağlamda noterlikler baş katip ve diğer çalışanlar yoluyla işletilebilir ve noter, ağırlıklı olarak noterlik hizmetlerinin düzenli bir şekilde verilmesinden sorumlu yönetici pozisyonunda görev alabilir.

Noter Olma Şartları

Noter olmanın ilk ve en temel şartı dört yıllık bir hukuk fakültesinden mezun olmaktır. Ayrıca kişilerin avukatlık ve noterlik stajlarını tamamlamış olmaları gerekir. Ancak bu şartlar, tek başına noter olmak için yeterli değildir.

Çünkü Türkiye’de sınırlı sayıda noter ihtiyacı bulunur ve mevcut noterler oldukça kıdemli meslek mensuplarıdır. Yani açıkça ifade etmek gerekirse yeni mezun bir hukukçunun noter olması mümkün değildir.

Bu nedenle noter olmak isteyenlerin zorlu bir kariyer yolculuğuna hazır olması gerekir. Fakat Türkiye’de noterlik sınavına dair çalışmaların devam ettiğini hatırlatmak gerekir. Yani önümüzdeki yıllarda noterlik sınavı uygulaması başlatılabilir ve sınavda başarılı olan genç hukukçuların noter olması mümkün olabilir.

Noterlik Mantıklı Bir Kariyer Hedefi mi?

Türkiye’de noter olma süreci tamamen belgelendirme yoluyla ilerler. Bundan dolayı yüz binlerce kişi noter olmak için sıra beklerken her yıl sadece 100 ile 150 kişi noter olabilir ve noterliğe başlama yaşı ortalama olarak 50’dir.

Bu bilgilerden yola çıkarak noter olma hedefiyle hareket etmenin kişileri hayal kırıklığın uğratabileceği söylenebilir. Bu yüzden sadece noter olma hedefiyle hareket etmek, doğru bir kariyer yaklaşımı değildir. Ancak hukuk alanına meraklı olanlar ve zaten bu alanda eğitim almış olan kişiler avukatlık, savcılık ve hakimlik gibi kariyer seçeneklerine alternatif olarak noterliği değerlendirebilir.

Daha kritik ve insanların hayatlarına çokça tesir edecek kararlar almak yerine daha sakin bir mesleki yaşam arzulayan hukukçular için noterlik biçilmiş kaftandır. Çünkü noterlik makamı tarafından gerçekleştirilen işlemler bellidir ve sürekli olarak kendini tekrar eder.

Tam da bu nedenle bazı kişiler için noterlik mesleği çok sıkıcı olabilir. Örneğin bütün kariyerini avukatlıkla geçirmiş ve mahkeme salonlarının hareketliliğine alışmış birisi için noterlik çok zor bir meslek olabilir. Bu nedenle kişiler kendi sahip oldukları özellikleri de düşünerek kariyerlerine yön vermelidir.

Noter Maaşları 2023

Bazı kişiler noterlerin çok yüksek meblağlar kazandığına inanır. Bu inanış, birçok noter için gerçeği yansıtsa da her zaman doğru olmayabilir. Bu mesleği icra eden kişilerin %90’ı gerçekten de çok iyi paralar kazanabilir. Ancak mesleğe yeni başlayan %10’luk bir kesim, asgari ücret tutarında kazanma riskiyle karşı karşıya kalır.

Yani her yıl mesleğe yeni başlayan 100-150 kişi, noterlik kariyerlerinin başlarında umdukları kazançları elde edemeyebilir. Üstelik serbest meslek statüsünde oldukları için düşük noter maaşları kazanmaları durumunda noterlerin masraflarını tazmin eden bir kurum ya da kuruluş da yoktur.

Ancak genel bir değerlendirme yapmak gerekirse birinci sınıf noterlerinde en kötü ihtimalle aylık milyon liranın üzerinde kazandığı söylemek gerekir. İkinci sınıf noterler için 500 bin lira bandında kazanmak, üçüncü sınıf noterler içinse 100 bin lira bandında kazanmak oldukça normaldir.

Kazançları tamamen bulundukları konuma ve numaralarına bağlı olsa da noterlerin 2023 yılında ortalama 50 bin lira kazandığını söylemek gerekir.

Noterlerin Gelirlerini Arttırma Şansı Var mı?

Serbest meslek erbabı sayıldıkları için noterlerin diğer serbest meslek erbabı gibi yeni birim ve şubeler açarak gelirlerini arttırma şansının olabileceği düşünülebilir.

Fakat böyle bir durum söz konusu değildir. Noterlik, Türkiye’de halihazırda belgelendirmeyle yapılır ve bir noterin, ikinci bir şu açarak gelirlerini arttırması mümkün değildir. Yetkili kişiler, yalnızca yetkilendirildikleri bölgede ve koşullar çerçevesinde tek bir noterlik açabilir ve işletebilirler.

Buna ek olarak 1512 sayılı Noterlik Kanunu’nun 50. maddesi gereği noterlerin reklam ve rekabet niteliği taşıyan bir eylemde bulunmaları yasaklanmıştır. Yani noterlik kurumları hizmet verdikleri bölgede oturan kişilere ulaşmak için dahi olsa reklam ve reklam niteliği taşıyan faaliyetlerde bulunamazlar.

Dolayısıyla noter olmak isteyen kişinin elde edeceği gelire rıza göstermeleri gerektiğinin bilincinde olmaları gerekir. Aksi halde disiplin yaptırımlarıyla karşılaşabilirler ve kariyerlerini riske atabilirler.

Son dakika personel sağlık haberlerinin en doğru ve güvenilir adresi Sağlık Ağı ile birçok mesleğin maaşı hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Exit mobile version