Prof. Dr. Ömer Karadaş, epilepsi hastalığından ve nöbet geçiren epilepsi hastalarına yapılması gereken müdahalelerden bahsetti.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Karadaş, epilepsi krizine giren kişilerin yalnızca yana doğru çevrilip kafasının havaya doğru kaldırması gerektiğini ifade ederek, “Dili geriye kaçar gibi yanlış bir düşünceyle ağzını açmaya zorlamak, ağzına bir şey sokmaya çalışmak çok sakıncalı, hayati risklere neden oluyor.” dedi.
Bu hastalığın, beyindeki sinir hücrelerinin ansızın, anormal biçimde deşarj olması sebebiyle ortaya çıkan ve ortalama 1-2 dakika kadar süren vücut kasılmaları benzeri nöbetlere neden olan bir rahatsızlık türü olduğunu anlatan Karadaş, bu hastalığın, doğum esnasında oksijensiz kalma, genetik yatkınlık, çocukluk dönemindeki havale, kaza, kafa travması geçirme, aşırı alkol tüketimi gibi pek çok nedenle karşımıza çıkabildiğini anlattı.
“Epilepsi hastalarına nöbet esnasındaki yaklaşım, bazen tedaviden bile önemli”
Epilepsi hastalarına nasıl yaklaşılması gerektiği hakkında toplumda doğru olarak adlandırılan çok fazla yanlışın olduğuna dikkat çeken Karadaş, “Hastalara nöbet esnasındaki yaklaşım, tedaviler kadar hatta bazen tedaviden bile daha önemli. Her şeyden önce bir kişi epileptik nöbet geçiriyorsa o an yanında bulunanların soğukkanlı davranması gerekiyor. Nöbet geçiren kişi, önce yan tarafa çevrilecek. Ardından başı, çenesi hafif yukarı kaldırılıp hava yolunun açık olması sağlanacak. Epileptik nöbetlerin büyük oranı 1-2 dakikada geçiyor. Bu esnada hastayı uygun pozisyona getirip yanında sakince beklemek yeterli. Bunlar o kişinin hayatını kurtarmada basit ama etkili önlemler.
Fakat ‘Dili geriye kaçar.’ gibi yanlış bir düşünceyle ağzını açmaya zorlamak, ağzına bir şey sokmaya çalışmak çok sakıncalı, hayati risklere neden oluyor. Maalesef bu yanlış müdahaleler yüzünden hastanemize, dişi kırılarak ya da solunum yoluna nesne tıkanarak getirilen çok sayıda epilepsi hastasıyla karşılaşıyoruz. Hastalara asla bu tip müdahaleler yapılmamalı.”
Epileptik nöbet, 5 dakikadan uzun sürmüşse veya hasta bir nöbetin üstüne ikinci nöbeti geçirmişse veya nöbet havuzda, denizde olduğu esnada yaşanmışsa mutlaka 112’nin aranması gerekiyor. Böyle durumlarda hastaların mutlaka hastanede kontrolleri yapılmalı.” şeklinde konuştu.
Tedavi edilebilir bir hastalık
Prof. Dr. Karadaş, rahatsızlığı olan bireylerin yüksekte çalışma, askerlik, polislik gibi silah taşıma zorunluluğu bulunan mesleklerde bulunamayacağını ve vardiya sistemiyle çalışan işyerlerinin epilepsi hastaları için oldukça sakıncalı olduğunu ifade etti.
Karadaş, “Epilepsi tedavi edilebilir bir hastalık. Hastalarımız, bazı riskli işler haricinde birçok meslekte rahatlıkla çalışabilir. Birçok ünlü bilim insanı, devlet büyükleri arasında da epilepsi hastaları var. Toplumun da bu konuda bilinçli ve farkında olması, hastalara ön yargıyla yaklaşmaması gerekiyor. Sadece ilaçların düzenli kullanılması, düzenli kontrole gitmek gibi basit önlemlerle nöbet sıklığını azaltmak, ortadan kaldırmak mümkün.” dedi.