Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Batı Afrika ülkelerinden olan Nijerya’da sıtmadan ölüm oranının yüzde 55 azaldığını duyurdu.
DSÖ Afrika Direktörü Matshidiso Moeti, yaptığı açıklama ile, Nijerya’nın son zamanlarda sıtma ile mücadelede ilerleme kaydettiğini, ülkede sıtmadan ölüm oranı yüzde 55 oranında azaldığını ifade etti.
Afrika bölgesinin küresel sıtma yükünün yüksek bir oranını taşıdığını, 2021’de tüm sıtma vakalarının yaklaşık yüzde 95’ini ve tüm sıtma ölümlerinin yüzde 96’sını oluşturduğunun altını çizen Moeti, “Nijerya, sıtma vakalarının küresel yükünün yaklaşık yüzde 27’sini oluştursa da ülkede önemli ilerlemeler kaydedildi.” ifadelerini kullandı.
Sıtmadan Dolayı Her 2 Dakikada Bir Çocuk Ölüyor
Parazit taşıyan sivrisineklerin sokması sonucu bulaşan ve yaklaşık 7 günlük kuluçka döneminden sonra ortaya çıkan sıtma, ateş, titreme, terleme, baş ağrısı, bulantı, kusma, kas ağrıları ve halsizlik gibi grip benzeri belirtilerle kendini gösteriyor.
Ölümcül hastalıkların başında gelenlerden ve her 2 dakikada bir çocuğun ölümüne neden olan sıtma, en çok Afrika’da görülüyor. Sıtma nedeniyle kıta genelinde her yıl ortalama 500 bin kişi hayatını kaybederken, ölenlerin yarısını çocuklar oluşturuyor. (Kaynak: AA)