Munzur Üniversitesi

Türkçe eğitim veren Munzur Üniversitesi, bir devlet üniversitesidir. Türkiye’nin ilk ve aynı zamanda tek olan Alevilik Araştırma ve Uygulama Merkezi, Munzur Üniversitesi’nin bünyesindedir.

 

Üniversitenin Tarihçesi

Tunceli’de bulunan Munzur Üniversitesi, henüz bir üniversite değilken Tunceli Meslek Yüksekokulu olarak eğitime başlar. 1983-84 döneminde öğretime başlayan okul, o dönemde Elazığ’daki Fırat Üniversitesi’nin bünyesindedir. 1987-88 döneminde Tunceli’ye nakledilen okul, 2008 yılında üniversiteye dönüşür.

2016 yılına kadar Tunceli Üniversitesi olarak hizmet veren kurumun adı, 2016 yılında bir torba kanunla, Munzur Üniversitesi’ne dönüştürülür. Yaklaşık 1.500 ile 2.000 arasında çalışanı olan kurumun, yaklaşık 10 bin öğrencisi bulunur.

 

Üniversitenin Yerleşkeleri

Kurumun merkez yerleşkesi, Aktuluk kampüsüdür. Aktuluk Mahallesi’ndeki bu yerleşke, Munzur Irmağı’nın hemen kıyısında yer alır. Eğitim öğretim faaliyetleri, bu yerleşkede sürdürülür.

Kampüs içinde bilimsel projeler için uygulama ve araştırma merkezleri, öğrenci yurtları, personel lojmanları, termal otel, kütüphane, kapalı yüzme havuzu ve kreş bulunur. Termal otel, aynı zamanda konuk evi olarak da kullanılır. Kampüsteki kreş ise üniversite personeli başta olmak üzere Tunceli’deki bütün ailelere hizmet eder.

Munzur Üniversitesi’nde Eğitim

Üniversitede; lisans, ön lisans ve yüksek lisans eğitimi verilir. Lisans öğrencileri çift ana dal ya başka bir programda yan dal eğitimi alabilir. Öğrenciler, ayrıca kurum içi ve kurum dışı yatay geçiş yapma imkanına sahiptir.

Üniversitedeki eğitim; fakülteler, meslek yüksekokulları, rektörlüğe bağlı bölümler ve araştırma merkezleri bünyesinde sürdürülür.

Üniversitede bazı dersler, uzaktan eğitim yoluyla verilir. Ancak üniversitenin açık öğretim bölümü bulunmaz.

 

Munzur Üniversitesi Fakülteleri

Munzur Üniversitesi’nde yer alan fakülteler şunlardır:

Munzur Üniversitesi Yüksek Lisans Bölümleri

Üniversitede yüksek lisans seviyesindeki eğitim, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nde verilir. Gerekli akademik yeterlilik koşullarını taşıyan öğrenciler, üniversitedeki şu yüksek lisans bölümlerine başvurabilirler:

 

Üniversitenin Meslek Yüksekokulları

Üniversite bünyesinde, 3 meslek yüksekokulu bulunur:

Tunceli Meslek Yüksekokulu, en çok programı barındıran okuldur. Bu okulda şu programlar bulunur:

 

Üniversitenin Araştırma Merkezleri

Munzur Üniversitesi, çok sayıdaki araştırma merkeziyle dikkat çeker. Üniversite bünyesindeki 13 araştırma merkezi, şunlardır:

Munzur Üniversitesi Öğrenci Kulüpleri

Munzur Üniversitesi, çok sayıda öğrenci topluluğuna sahiptir. Öğrenci kulüplerinin amacı; öğrenci, akademisyen ve idari personel arasındaki dayanışmayı ve iş birliğini arttırmaktır.

Üniversitenin dikkat çeken bir diğer özelliği de spor faaliyetlerine önem verilmesidir. Üniversitede, öğrenci topluluklarının yanı sıra çok sayıda spor kulübü bulunur.

 

Munzur Üniversitesi Mezunları İş İmkanları

Üniversitenin mezunları, mezun oldukları bölüme bağlı olarak farklı alanlarda iş bulabilirler. Örneğin geçmişte AB ortaklığında düzenlenen bir araştırma projesinde, üniversiteden öğrenciler Türkiye’nin nadir toprak elementlerini araştırma fırsatı bulmuştur.

Bu projede yer alan mühendislik öğrencileri, iyi bir kariyer başlangıcı yaparak önemli kurumlarda istihdam edilme fırsatı bulmuştur.

 

Munzur Üniversitesi Taban Puanları

Üniversitedeki her lisans bölümlerinin ve ön lisans bölümlerinin taban puanları, bölüme göre değişiklik gösterir. Ayrıca bir öğrencinin bu üniversitedeki bir bölüme yerleşmesini etkileyen başka unsurlar da var. Örneğin o yıl yapılan üniversite sınavının zorluğu, öğrencinin tercih ettiği bölümü tercih eden öğrenci sayısı, bölüme yerleşen diğer öğrencilerin başarı sıralamaları; yerleştirmelere doğrudan etki eder.

Ayrıca her bölüm, farklı puan türünden öğrenci kabul eder. Örneğin Munzur Üniversitesi bilgisayar mühendisliği bölümü sayısal puanı olan öğrencileri kabul ederken Psikoloji bölümü, eşit ağırlık puanı olan öğrencileri kabul eder.

Munzur Üniversitesi güncel taban ve tavan puanlarına, YÖK Atlas uygulaması üzerinden bakılabilir.

 

Munzur Üniversitesi Yabancı Öğrenci Alımı

Yabancı öğrenciler, Munzur Üniversitesi’nde eğitim alabilir. Yabancı öğrencilerin üniversiteden kabul alma şartları, Türkiye’deki öğrencilerle aynıdır.

Munzur Üniversitesi’nde eğitim görmek isteyen bir yabancı öğrencinin öncelikle, lise veya dengi bir yükseköğretim kurumundan mezun olması gerekir. Ardından, Türkiye’deki üniversite sınavının muadili olan Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı’na girerek başarılı olması gerekir.

Yabancı öğrenciler, bu sınavda elde ettikleri başarı neticesinde üniversitedeki farklı bölümlere yerleşebilir.

Exit mobile version