Gündem

MTÜ’de Simülasyon Eğitim Laboratuvarı Açıldı

Simülasyon Eğitim Laboratuvarı ile ilgili hazırlık süreci tamamlandı. Bu laboratuvarda öğrenciler pratik yaparak mesleki gelişimlerini arttıracaklar. Simülasyon Eğitim Laboratuvarı ile ilgili açıklamada bulunan MTÜ Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ayşegül Altıntop Geçkil, “Medikal simülasyon tıp eğitiminin uygun donanımlı ortamlarda, beceri geliştirme yöntemleri ile öğrenilmesini sağlayan bir sistemdir. Medikal simülasyondaki temel amaç öğrenilen bilgilerin alışkanlık haline getirilmesidir. Etkin bir simülasyon uygulaması öğrencilerin bilgiyi somutlaştırarak ve yaşayarak öğrenmelerini sağlar. Bu sistem sayesinde öğrenciler, saniyelerin dahi çok önemli olduğu acil hasta müdahalesini maketler üzerinde pratik yaparak öğrenmektedirler” dedi.

aw690925 01

MTÜ Öğrencileri İçin İmkanlar

Geçkil, “Örneklendirecek olursak farklı farklı tansiyon değerleri, EKG ritmi, solunum ve nabız atım sayıları ile oksijen satürasyon değerleri ayarlanıp hasta senaryoları oluşturulur. Daha sonra öğrencilerin ayarlanan hasta parametrelerini hastanın öyküsü ve muayene teknikleri ile değerlendirip gerekli olan tedavi yöntemlerini uygulaması beklenir, eğer uygulanan tedavi doğru şekilde ilerliyorsa simülatör normal sağlıklı insan parametrelerine geri dönecektir. Erişkin ve çocuk entübasyon simülatörü ile öğrenciler, solunumu duran hastada gerekli ekipmanları kullanarak entübasyonun pratik uygulamasını bu simülatör ile gerçekleştireceklerdir. Temel yaşam destek simülatörü ile öğrenciler kalbi duran hastada nabız muayenesi, kalp masajı ve suni solunum uygulamasının nasıl yapılacağını öğreneceklerdir” ifadelerini kullandı

Medikal Simülatörler

Kan alma, damar yolu açma, kas içi enjeksiyon yapma ve tansiyon ölçümü gibi işlemlerinde maketler aracılığıyla daha gerçekçi deneyimlenebilecek. Geçkil, “Medikal simülatörlerin gerekliliği yaşamış olduğumuz pandemi döneminde daha iyi anlaşılmıştır. Hastanede staj yapması gereken Tıp fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencileri pandemi döneminde uzaktan eğitim gördüler ve hasta başı muayeneye çok fazla dahil olamadılar. Bu dönemde medikal simülatörler pratik yapma konusunda büyük kolaylık sağlamaktadır” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu