Monofobi (Yalnız Kalma Korkusu) Nedir?

Monofobi, aynı zamanda autofobi, isolofobi, veya eremofobi olarak adlandırılan, yalnız kalma fobisine verilen adlardan bir tanesidir. Fiziksel rahatsızlık gerektirmeyen ancak göz ardı edildiklerini ve sevilmediklerini düşünen ve tipik olarak anksiyete bozukluklarından kaynaklanan durumdur. Öğrenilmiş davranış ve başkaları hakkında olumsuz hikayelere maruz kalma, monofobinin nedenleri olabilir. Yüksek düzeyde duyarlılığa sahip insanlar, özellikle otofobinin başlamasına karşı savunmasızdır. Monofobi ilişkileri […]

monofobi yalniz kalma korkusu nedir

Monofobi, aynı zamanda autofobi, isolofobi, veya eremofobi olarak adlandırılan, yalnız kalma fobisine verilen adlardan bir tanesidir. Fiziksel rahatsızlık gerektirmeyen ancak göz ardı edildiklerini ve sevilmediklerini düşünen ve tipik olarak anksiyete bozukluklarından kaynaklanan durumdur.

Öğrenilmiş davranış ve başkaları hakkında olumsuz hikayelere maruz kalma, monofobinin nedenleri olabilir. Yüksek düzeyde duyarlılığa sahip insanlar, özellikle otofobinin başlamasına karşı savunmasızdır. Monofobi ilişkileri olumsuz yönde etkileyebilir. Yakınlık, otofobisi olan insanlar için rahatlatıcı olsa da, zamanla ilişkiler üzerinde olumsuz bir etki de yaratabilir. Sağlıklı bir ilişki sürdürmek için, insanlar diğer insanlardan uzak bir yer bulmalıdır.

Monofobi Belirtileri

Tedavinin ilk aşamalarında, monofobiden mustarip bir birey, kendi kendine yardım yöntemlerinden ve baş etme stratejilerinden yararlanabilir. Şiddetli vakalarda, ilaç ve tedavi hakkında bilgi edinmek için bir uzman arayabilirler. Tipik olarak tedavi, bilişsel davranışçı terapi ve/veya konuşma terapisini içerir. Bununla birlikte, hipnoterapi de yardımcı olabilir. Hipnoterapi, monofobi de dahil olmak üzere çeşitli fobi türleri için etkilidir. Bu makale, bu tedavilerden bazılarını ve etkilerini inceleyecektir.

Destekleyici bir sosyal çevreye ek olarak, ilaçlar yardımcı olabilir. Benzodiazepinler veya seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar), monofobi ile ilişkili kaygıyı azaltabilen yaygın ilaçlardır. Doktor, bireyin semptomlarının üstesinden gelmesine yardımcı olmak için terapiyle birlikte ilaç yazabilir. Doktor ayrıca terapi sürecinde anksiyete semptomlarını hafifletmek için bir ilacın kısa süreli kullanımını da reçete edebilir.

Nedenler

Bazı insanlar, yalnız kalmaktan korktukları için monofobiden muzdariptir, bu da onların istismarcı ilişkilerde kalmalarına neden olabilir. Erken çocukluk döneminde ayrılık kaygısı yaygın olsa da, çocuklarda şiddetli sıkıntı bir bozukluğa işaret edebilir.

Ayrılık kaygısı yetişkinlerde de ortaya çıkabilir. Monofobi tedavileri, kaygıyı tedavi eden ilaçları içerebilir. Bazı ilaç türleri benzodiazepinler veya seçici serotonin geri alım inhibitörleridir. İlaçlar genellikle bilişsel-davranışçı terapi gibi terapi ile birlikte reçete edilir. Amaç, korkunun kaynağını belirlemek ve ardından onu yeni bir düşünme biçimiyle değiştirmektir.

Monofobisi olan insanlar genellikle özgüvenden yoksundur ve bir şeyleri tek başlarına yapabilecekleri inancından yoksundurlar. Gergindirler, aşırı endişelidirler ve genellikle başkalarına bağımlıdırlar. Zayıf veya yorgun görünebilirler ve yalnız yemek yemeyi reddedebilirler. Birinci basamak doktoru, korkuya neden olabilecek fiziksel koşulları ekarte edebilecektir. Monofobisi olan kişiler, sosyal fobi de dahil olmak üzere bir dizi başka anksiyete bozukluğundan muzdarip olabilir, bu nedenle tedavi bir teşhis ile başlamalıdır.

Tedaviler

Monofobi için tedaviler çeşitli kaynaklardan temin edilebilir. Psikoloji uzmanları, semptomları kontrol etmeye yardımcı olmak için anti-anksiyete ilaçları reçete edebilir. Bazen monofobi, antidepresanlar veya benzodiazepinler ile tedavi edilebilir. İlaç tedavisi, terapi sürecinde kaygıyı azaltmak için bağımsız bir tedavi olarak veya terapi ile birlikte kullanılabilir. Monofobinizi yönetmenize yardımcı olacak bazı ipuçları.

Monofobiden muzdarip insanlar yalnız dışarı çıkmakta zorlanırlar. Genellikle çiftler halinde seyahat ederler veya her zaman telefondadırlar. Ayrıca toplu taşımadan kaçınma eğilimindedirler. Rahatsız edici bir durumdan kaçamazlarsa, tamamen depresif veya takıntılı hale gelebilirler. Çoğu zaman, korkularının kökeni çocukluklarındaki travmatik bir deneyimle ilişkilendirilir. Monofobiniz için mümkün olan en kısa sürede tedavi aramak önemlidir.

Komplikasyonlar

Monofobiden muzdarip insanların birçok sorunu vardır. Fobilerini tetikleyen mantıksız korkunun yanı sıra, bu bireylerin başka zihinsel ve duygusal sorunları da olabilir. Örneğin, borderline kişilik bozukluğu veya bağımlı kişilik bozukluğu adı verilen bir kaygı bozukluğuna sahip olabilirler. Durum, genç yetişkinleri yetişkinlerden daha fazla etkiler. Monofobinin komplikasyonları ciddi sonuçlara yol açabilir. Aşağıda listelenenler bunlardan en yaygın olanlarıdır. Bu sorunlar hakkında daha fazla bilgi edinmek için bir tıp uzmanına danışın veya yerel hastanenizi ziyaret edin.

Psikolojik tedavi: Bu bozukluğu tedavi etmek için çeşitli psikoterapiler kullanılır. Bilişsel davranış terapisi ve konuşma terapisi etkili seçeneklerdir. Ancak bazı durumlarda ilaca ihtiyaç duyulur. Klinik psikologlar ve psikiyatristler, bir kişinin fobisinin üstesinden gelmesine yardımcı olmak için ilaç yazabilir. İlaç tedavisi bazı insanlar için son çaredir. Psikologlar bilişsel davranışçı terapi ve konuşma terapisi önermektedir. Bu tedaviler oldukça etkilidir ve monofobiyi iyileştirmede yüksek bir başarı oranına sahiptir.

Aradığınız tüm personel sağlık gelişmelerini, personel alım ilanları, ÖSYM duyurularını ve gündem haberlerini Sağlık Ağı ile takip edebilirsiniz.

Exit mobile version