Mikroplastikler Sağlığımızı Tehdit Ediyor: Kalp Krizi ve İnme Riski Artışta

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, mikroplastiklerin insan vücuduna girmesinin kalp krizi ve inme riskini yükselttiğini belirtti. Plastik materyallerin günlük yaşamda yaygın olarak kullanıldığını vurgulayan Altay, petrokimya ürünü olan bu maddelerin daha küçük parçaları olan mikroplastiklerin, besinler, solunum ve cilt teması yoluyla vücuda sızdığını ifade etti. “Yemek kaplarından, […]

Mikroplastikler Sağlığımızı Tehdit Ediyor: Kalp Krizi ve İnme Riski Artışta

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, mikroplastiklerin insan vücuduna girmesinin kalp krizi ve inme riskini yükselttiğini belirtti.

Plastik materyallerin günlük yaşamda yaygın olarak kullanıldığını vurgulayan Altay, petrokimya ürünü olan bu maddelerin daha küçük parçaları olan mikroplastiklerin, besinler, solunum ve cilt teması yoluyla vücuda sızdığını ifade etti.

“Yemek kaplarından, su şişelerine kadar her yerde bu plastiklere maruz kalıyoruz ve bu durum her geçen gün artıyor,” diyen Altay, özellikle şah damarı tıkanıklığı yaşayan hastalar üzerinde yapılan bir araştırmanın mikroplastiklerin zararlı etkilerini ortaya koyduğunu söyledi.

Bu bilimsel araştırmanın New England Journal of Medicine’da yayımlandığını belirten Altay, hastaların şah damarından temizlenen materyallerde polietilen ve polivinil klorür gibi mikroplastiklere rastlandığına dikkat çekti.

Mikroplastiklerin inme, kalp krizi ve ölüm riskini arttırdığını anlatan Altay, şunları kaydetti:

“Araştırma kapsamında şah damarı tıkanıklığı olan 257 hastanın damarlarında temizlik yapılıyor. Damardan çıkartılan materyal inceleniyor ve 257 hastanın 150’sinin şah damarında mikroplastik bulunuyor. Günlük yaşamda kullanılan plastikler bir şekilde beyin damarına kadar sirayet edebiliyor. Mikroplasitk bulunan hastalarla bulunmayan hastalar 3 sene boyunca takip ediliyor. Mikroplastik bulunan grup, bulunmayan diğer gruba göre 4.5 kat daha fazla inme, kalp krizi ve ölüm yaşıyor. Plastiğin şah damarında olması ve hastalıklara neden olması tedirginlik verici.

En derin denizlerde ve Everest Dağı’nda dahi plastikler artık var. Ama artık direk hastalıkların, inmelerin, kalp krizlerinin, ölümlerin neden olabileceği ortaya konuyor. O yüzden hem bireysel hem de yönetim anlayışı olarak plastik materyallerden uzak durmak ve çevreyi koruma bilincinde olmamız gerekiyor.”

Exit mobile version