Mide Kanserinde Dönüm Noktası: Yeni Keşif Tedavi Sürecini Değiştirebilir

Bilim insanları, mide kanserinin başlıca nedenini keşfederek bu hastalığın tedavisinde çığır açabilecek önemli bir adım attı.

Singapur Nanyang Teknoloji Üniversitesi ve Hong Kong Çin Üniversitesi’nden araştırmacılar, mide kanserine neden olan Helicobacter pylori bakterisini tanımlayarak, bu keşfin mide kanserinin erken teşhisi ve tedavi yöntemlerinde devrim yaratabileceğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 2020 verilerine göre, mide kanseri dünya genelinde en sık görülen 6. kanser türü olarak yer alırken, kansere bağlı ölümler arasında 4. sırada bulunuyor. Araştırmalar, Helicobacter pylori’nin enfekte ettiği kişilerin küçük bir kısmında mide kanserinin gelişme riskinin bulunduğunu gösteriyor.

Kanser Süreci Nasıl İşliyor?

Mide kanseri, genellikle yüzeyel gastrit ile başlıyor ve zamanla atrofik gastrit ve bağırsak metaplazisi gibi daha ileri aşamalara ilerleyebiliyor. Bu süreç, midenin iç yüzeyindeki hücrelerin bağırsak hücrelerine dönüşmesiyle son buluyor. Eğer Helicobacter pylori enfeksiyonu erken safhalarda tedavi edilmezse, kansere yol açabiliyor.

Bakteri, midedeki hücrelerde endoplazmik retikulum stresine neden oluyor. Bu stres, hücrelerin kendini savunmasını zorlaştırıyor ve kansere dönüşen hücrelerde kontrolsüz büyüme, çoğalma ve metastaz gibi belirtiler ortaya çıkıyor.

Mide Kanseri Tedavisinde Umut Verici Gelişmeler

Araştırmalar, Helicobacter pylori’nin neden olduğu enfeksiyonların erken teşhis ve tedavi edilmesi durumunda kanser gelişiminin engellenebileceğini gösteriyor. Ayrıca, bu yeni keşfin ışığında geliştirilecek tedaviler, mide kanserini daha etkin bir şekilde tedavi etme olanağı sunuyor.

Exit mobile version