Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), merakla beklenen ekim ayı faiz kararını açıkladı. Para Politikası Kurulu (PPK), beklentilere uygun şekilde, üst üste 7. ayda da politika faizini yüzde 50’de sabit tuttu.
Geçtiğimiz dönemde, TCMB çeşitli oranlarda faiz artışları yapmıştı. Haziran ayında 650, temmuzda 250, ağustosta 750 ve aralık ile ocakta 250’şer baz puanlık artışlar olmuştu. Mart ayında ise 500 baz puanlık artış yapılmıştı. Ancak, şubat ayından itibaren PPK, faize müdahalede bulunmamış ve faiz oranını sabit bırakmıştı.
Toplantıdan sonra yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Eylül ayında enflasyonun ana eğilimi bir miktar yükselmiştir. Üçüncü çeyreğe ilişkin göstergeler yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere yaklaştığını ima etmektedir. Temel mal enflasyonu düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesi beklenmektedir. Enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizlik ise son dönemdeki veri akışı ile artmıştır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiğini kaydetmiştir.
Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon sürecini güçlendirecektir. Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır.
Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları etkili şekilde kullanılmaya devam edilecektir.
Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir.
Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır.
Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır.”
Ekonomistlerin ve kurumların PPK kararına ilişkin tahminleri ise şöyle olmuştu:
AA Finans anketi
AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı, ekim ayında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) politika faizini yüzde 50’de sabit bırakmasını bekliyor.
Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyan değeri, faizin yüzde 50’de sabit bırakılması yönünde oldu.
Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin tamamı politika faizinin yüzde 50’de sabit bırakılacağını öngörüyor. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 47,50 olarak hesaplandı. Ayrıca ekonomistlerden 5’i yıl sonunda politika faizinin yüzde 50, 7’si yüzde 47,5 olacağını öngördü.
Reuters anketi
Reuters’da geçen hafta yayımlanan ankete göre 10 ekonomistin altısı politika faizinin ilk kez aralık ayında indirileceğini, kalan dördü ise ocak ayında gerçekleşmesini bekliyor.
TCMB’nin bu hafta perşembe günü sonuçlarını açıklayacağı toplantıya ilişkin beklenti ise politika faizinin yüzde 50 seviyesinde sabit tutulması. Reuters anketlerinde önümüzdeki yıl sonuna kadar en az 20 tam puan indirim beklentisi korunuyor.
Bloomberg HT anketi
Bloomberg HT faiz anketine katılan 24 kurumun medyan beklentisi 19 Eylül’de gerçekleşecek toplantıda TCMB’nin politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutacağını öngördü.
Ankette 2024 yılının sonunda politika faizi için katılımcıların tahmini yüzde 47,5 seviyesi oldu. 2024 yıl sonu faiz tahminlerinde en yüksek beklenti yüzde 50 seviyesinde, en düşük beklenti yüzde 45 seviyesinde kaydedildi.
Ankette katılımcıları faizde ilk indirim beklentilerini de paylaştı. Buna göre tahminini paylaşan 22 kurumdan 18 tanesi TCMB’den ilk indirim hamlesini yılın son çeyreğini kapsayan Ekim-Kasım-Aralık döneminde bekliyor. 2024’te TCMB’den sadece dört kurum indirim adımı beklemiyor.
Foreks anketi
Foreks anketinde de ekim ayı toplantısına ilişkin medyan beklenti faizin yüzde 50,00 seviyesinde tutacağı yönünde oluştu. Ekonomistler, eylül ayı enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi ile faiz indirim zamanını ötelediler.
Foreks Haber anketine katılan 29 ekonomistin tamamı faizin sabit bırakılacağı beklentisini dile getirdi. Ankette, 2024 yıl sonuna ilişkin görüş veren 16 ekonomistin medyan faiz tahmini yüzde 48,25 oldu. Yıl sonu faiz tahminlerinde maksimum beklenti yüzde 50,00, minimum beklenti ise yüzde 45,00 seviyesinde gerçekleşti. Geçtiğimiz ayki ankette yıl sonu beklentisi yüzde 47,00, tahmin aralığı ise yüzde 50,00 ve yüzde 45,00 bandında oluşmuştu.