Meningokok Hastalığı Hakkında Bilgiler Veren Selda Yılmaz: “Tek Çözüm Aşı”

Meningokok hastalığı görülme riskinin yüksek olduğuna değinen Yılmaz, günümüzde aşı ile birlikte tedavi edilebilen enfeksiyöz bir hastalık haline geldiğini belirtti. Neisseria meningitidis’in etken olarak nitelendirildiği meningokok hastalığı, asemptomatik taşıyıcılıktan hayati bir tehlike olabilecek kadar ciddi durumlara yol açabiliyor.   Yılmaz, hastalığın tüm yaş kategorilerinde görülebildiğini ancak çocukların ve özellikle genç erişkinlerin hastalığa çok daha sık […]

Meningokok Hastalığı Hakkında Bilgiler Veren Selda Yılmaz: “Tek Çözüm Aşı”

Meningokok hastalığı görülme riskinin yüksek olduğuna değinen Yılmaz, günümüzde aşı ile birlikte tedavi edilebilen enfeksiyöz bir hastalık haline geldiğini belirtti. Neisseria meningitidis’in etken olarak nitelendirildiği meningokok hastalığı, asemptomatik taşıyıcılıktan hayati bir tehlike olabilecek kadar ciddi durumlara yol açabiliyor.

 

Yılmaz, hastalığın tüm yaş kategorilerinde görülebildiğini ancak çocukların ve özellikle genç erişkinlerin hastalığa çok daha sık yakalanabildiklerini kaydetti. Riskin yüksek olduğu yaş kategorilerini uyaran Yılmaz, hastalığın belirlenmesinin de zor olduğunu dile getirdi.

 

Yılmaz, “Meningokok hastalığı hafif üst solunum yolu enfeksiyonu gibi başlayıp ilk muayenede tanı koyma ihtimali olmayan, ancak saatler içerinde ateş, döküntü, bilinç kaybı ve hızlı bir şekilde organ yetmezliğine giden bir tablo oluşturur’’ dedi.

 

Meningokok Hastalığı Ciddi Tehlikelere Yol Açabilir

Uzman Dr. Selda Yılmaz, hastalığa yakalanan kişilerin yüzde 5 ile 30’u oranında görme kaybı, nöbet geçirme, ekstremite kaybı gibi ciddi sonuçların ortaya çıkabildiğini aktardı. Yılmaz, “Meningokok menenjitini diğer menengitlerden ayıran en önemli özelliklerden biri de epidemilere (salgınlara) yol açabilmesidir. Hastalığın neden olduğu epidemiler, yüksek sekel (engelli) kalma oranı ve mortalite (ölüm) oranları ile tüm dünyada ciddi bir sorundur’’ ifadelerine yer verdi.

 

 

‘2 Aylıktan İtibaren Tüm Çocukların Bu Aşıları Olması Gerekir’

Hastalığın önlenmesi ve tedavi sürecinin daha etkin olabilmesi için aşıların zamanında uygulanması gerektiğini hatırlatan Yılmaz, 2 aylıktan itibaren tüm çocukların bu aşıları olması gerekir. Meningokok hastalığı tanınması güç olan, tanı aldığında da çok ciddi seyreden bir hastalıktır. Fakat günümüzde aşı ile önlenebilen enfeksiyöz hastalıklardan biri hâline gelmiştir. Bazı kişiler meningokok hastalığı için daha fazla risk altındadır. Bunlardan en önemlisi yaştır. 1 yaşından küçük bebeklerde ( bu grupta da ilk 6 ayda) ve 15- 24 yaş arasındaki gençlerde hastalık daha fazla oranda görülmektedir. 5 yaş altındaki çocuklarda ortaya çıkan hastalığın %35-40’ı 1 yaş altında görülmektedir” dedi.

 

Aşılanma sürecine ilişkin tavsiyelerde de bulunan Yılmaz, Meningokok bakterisine ait 5 alt grubunun varlığına dikkat çekti. Her birinin ayrı bir enfeksiyona sebebiyet verdiğini dile getiren Yılmaz, “O nedenle tüm alt grupları kapsayacak şekilde aşılama yapılması gerekmektedir. Dört bileşenli A/C/W135/Y serogruplarını bir arada içeren ve sadece B serogrubunu içeren meningokok aşıları mevcuttur. Bu aşıları bazı ülkeler rutin aşılama şemasında çocuk ve ergen yaş grubunda yapmaktadır. Aşılama şeması yaşa göre değişiklik göstermektedir. Sık görülen yaş grubu göz önüne alındığında olabildiği kadar erken başlanması önerilmektedir. Yapılan çalışmalar sonucu aşıların süt çocuğu, çocuk, adolesan ve erişkinlerde etkin ve düşük yan etki profiline sahip olduğu saptanmıştır” şeklinde konuştu.

Exit mobile version