Menenjit Nedir? Menenjitin Tedavisi Var Mı?

Menenjit nedir? Menenjit, beyni, omuriliği veya omurilik sinirlerini çevreleyen mukoz zarların veya dokuların iltihaplanmasıyla oluşan bir hastalıktır. Menenjite genellikle ağız, burun veya boğaz yoluyla merkezi sinir sistemine (CNS) giren viral veya bakteriyel bir enfeksiyon neden olur. BOS, sinirleri ve beyni koruyan ve yastıklayan ana sıvıdır. Her biri farklı potansiyel nedenlere sahip birkaç farklı menenjit türü vardır […]

menenjit nedir menenjitin tedavisi var mi

Menenjit nedir? Menenjit, beyni, omuriliği veya omurilik sinirlerini çevreleyen mukoz zarların veya dokuların iltihaplanmasıyla oluşan bir hastalıktır. Menenjite genellikle ağız, burun veya boğaz yoluyla merkezi sinir sistemine (CNS) giren viral veya bakteriyel bir enfeksiyon neden olur. BOS, sinirleri ve beyni koruyan ve yastıklayan ana sıvıdır.

Her biri farklı potansiyel nedenlere sahip birkaç farklı menenjit türü vardır ve semptomlar kişiden kişiye, günden güne değişebilir. Yaygın menenjit türü, bir tür etkili ilaçla genellikle birkaç gün ila bir hafta içinde düzelen akut menenjittir. Bunu genellikle, temizlenmesi birkaç gün ila haftalar süren ikincil bir bakteriyel enfeksiyon izler. Ancak ciddi menenjit vakalarında bu döngü, hastalığın şiddetine göre 6 aya, hatta bir yıla kadar uzayabilir.

Menenjit ciddi veya hafif olabilir ve beyin, omurilik veya sinirlerin çevresinde iltihaplanmanın çeşitli nedenleri vardır. Akut menenjite tipik olarak merkezi sinir sistemine giren viral veya bakteriyel bir enfeksiyon neden olur. Yoğun fiziksel ağrı, ateş, baş ağrısı, iştahsızlık, bulantı, kusma ve bazen bilinç kaybı eşlik eder. Tedavi edilmezse, bu tip menenjit, beyni ve omuriliği çevreleyen koruyucu zarı zayıflatabilir. Bu, iltihabın vücuda yayılmasına, hayati organlara zarar vermesine ve ölüme neden olmasına izin verir. Akut menenjiti takip eden sekonder bakteriyel enfeksiyonların temizlenmesi, ilklerine göre daha uzun sürer ve kalp kasında kalıcı hasar da dahil olmak üzere kronik sorunlara neden olabilir.

Menenjit Belirtileri Nelerdir?

Menenjitin en sık görülen semptomları yüksek ateş, baş ağrısı ve sarımsı burun akıntısıdır. Ateş kısa sürede düşmezse, sağlık uzmanınızı ziyaret etmelisiniz. Tıbbi yardım almak için ne kadar uzun süre beklerseniz, viral menenjit gibi komplikasyonlar geliştirme riskiniz o kadar yüksek olur. Viral menenjit son derece ciddidir çünkü tedavi edilmezse ciddi beyin hasarına, görüşünüzde kalıcı hasara, kalıcı işitme bozukluğuna ve ölüme neden olabilir.

Menenjit Tedavisi Var Mı?

Standart menenjit tedavisi genellikle hastanede hastaya olağan antibiyotiklerin damardan veya burun tüpünden verilmesini içerir. Bununla birlikte, oral antibiyotikler menenjit için o kadar güvenilir değildir, çünkü antibakteriyel etkileri kusma, midede düşük emilim ve diğer olası belirsizlikler ile sınırlanabilir. Oral antibiyotik alınmazsa menenjit, menenjit serokonversiyonuna (bir antibiyotiğe reaksiyona neden olan menüzit) ve muhtemelen ölüme ilerleyebilir.

Menenjit tedavisi genellikle, enfekte sıvıları beyinden ve omurilik kanalından boşaltmak için bir spinal musluk kullanarak ve akciğerlerden ve ağızdan mukus drenajını teşvik etmek için bir balgam söktürücü kullanarak invaziv cerrahiyi içerir. Akut menenjit tedavisinde amoksisilin, penisilin, amoebiasis, kabakulak, kızamıkçık ve viral menenjit aşıları gibi ilaçlar kullanılır. Şiddetli vakalar uzun süre hastanede kalmayı gerektirebilir. Menenjit hakkında daha fazla bilgi için doktorunuzla veya çocuk doktorunuzla konuşmak isteyebilirsiniz.

 

Exit mobile version