Bugün itibarıyla, toplamda 6,5 milyonu aşkın memur ve emeklisini etkileyen toplu sözleşme süreci resmen başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde düzenlenen ilk toplantının açılışında, Bakan Vedat Işıkhan tarafından bir açıklama yapıldı.
Bakan Vedat Işıkhan, “Kamu personelinin mali ve sosyal haklarında büyük ilerlemeler sağladık. Kamu çalışanlarını enflasyona ezdirmedik. Bu zor dönemde bütçe imkanları zorlanarak emekçi korundu. Tarafları memnun etmeyi amaçlıyoruz.” dedi.
Toplantı süreci ilerledikçe, memur konfederasyonlarının genel başkanları ve 11 hizmet kollundaki yetkili sendikaların temsilcileri de söz alacak ve konuşmalarını yapacaklar. Bu önemli toplantıda, toplu sözleşme görüşmelerinde izlenecek takvim de belirlenecek.
ÖNCE HİZMET KOLLARI ELE ALINACAK
Ağustos ayı boyunca sürecek görüşmelerde, Memur-Sen, memur ve memur emeklilerini yetkili konfederasyon olarak temsil edecek. Müzakerelerin başlangıcında, öncelikle hizmet kollarının talepleri ele alınacak ve taraflar arasında bir mutabakat sağlanmaya çalışılacak.
Mutabakatın sağlanmasının ardından ise memur ve memur emeklilerini genel olarak ilgilendiren taleplerin görüşmelerine geçilecek.
KİRA YARDIMI VE SEYYANEN ZAMMIN EMEKLİYE YANSITILMASI TALEPLER ARASINDA
Memur-Sen, 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi taleplerini geçen hafta açıklamıştı. Buna göre, 2024 yılı için üçer aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci üç ayda yüzde 35, ikinci üç ayda yüzde 10, üçüncü üç ayda yüzde 15 ve dördüncü üç ayda yüzde 10 artış talep etmiştir. 2025 yılı için ise altışar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci altı ayda yüzde 25 ve ikinci altı ayda yüzde 15 zam talebinde bulunmuştu.
Ayrıca, aylık 7 bin 650 liralık kira yardımı, memura yapılan seyyanen zammın emekliye de yansıtılması ve gelir vergisinin yüzde 15’te sabitlenmesi de diğer talepleri arasında yer almıştı.