Memur İl Dışından Rapor Alabilir mi? Hangi Şartlarda Alabilir?

Memur İl Dışından Rapor Alabilir mi? Hangi Şartlarda Alabilir? Memurların rapor almaları konusunda, akla birçok soru işareti gelebiliyor. Alınan raporun hastalık iznine çevrilememesi durumunda, memurlar çeşitli sorunlarla karşılaşabiliyor.   Memurlar raporluyken il dışına çıkabilir mi sorusuna 2022 yılındaki güncel yönetmelikler ve uygulamalardan bahsederek yanıt vereceğiz. En güncel yönetmeliklerden ve uygulamalardan alıntılar yaptığımız ve örnekler verdiğimiz […]

memur il disindan rapor alabilir mi hangi sartlarda alabilir

Memur İl Dışından Rapor Alabilir mi? Hangi Şartlarda Alabilir?

Memurların rapor almaları konusunda, akla birçok soru işareti gelebiliyor. Alınan raporun hastalık iznine çevrilememesi durumunda, memurlar çeşitli sorunlarla karşılaşabiliyor.

 

Memurlar raporluyken il dışına çıkabilir mi sorusuna 2022 yılındaki güncel yönetmelikler ve uygulamalardan bahsederek yanıt vereceğiz. En güncel yönetmeliklerden ve uygulamalardan alıntılar yaptığımız ve örnekler verdiğimiz bu yazımızda il dışında ya da yurt dışında rahatsızlanan memurların raporlarını hastalık iznine çevirebilmeleri için gereken şartlardan bahsedeceğiz. Ayrıca memurların raporlarını hastalık iznine çevirmeleri durumunda il dışına çıkıp çıkamayacakları konusuna ve çıkmadan önce (varsa) yapmaları gereken şeylere değineceğiz.

 

Memur İl Dışından Rapor Alabilir mi? 2022 Yılında Uygulama Nasıl?

Bu soru aslında il dışından alınan rapor ve yurt dışından alınan rapor olarak iki şekilde sorulabilir. Sonuç itibarıyla bir memur, resmi tatilinde il dışına veya yurt dışına (memuriyet mahalli dışına) çıkıp burada hastalanabilir ve rapor almak isteyebilir. Bu konular, Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliği düzenlemektedir.

 

Yönetmeliğin 5. maddesinin ilgili fıkraları göz önünde bulundurulduğu takdirde şu hükümler göze çarpacaktır;

 

İlgili hükümler incelendiğinde, yurt dışında ya da mahalli dışında (il dışında) hastalanan ve rapor alan memurların:

Sonuç olarak eğer memurun acil sağlık sorunu dışında herhangi bir mazereti söz konusuysa rapor almak yerine mazeret izni kullanması daha doğru olacaktır.

 

İlçede Görevli Memur İl Merkezinden Rapor Alabilir mi?

Memurların en çok sorduğu sorulardan bir tanesi de ilçede görevli memur, aynı il sınırı içinde ve merkezde rapor alabilir mi sorusudur.

Yazımızın başında bahsettiğimiz yönetmelik, bir memurun hangi koşullarda, hangi hekimlerden rapor alması gerektiğini düzenlemektedir. Bu doğrultuda,

Hastalık raporlarının, memuriyet mahallindeki veya hastanın sevkinin yapıldığı sağlık hizmeti sunucularından alınması zorunludur. Bu konudaki tek istisna, geçici görev, kanuni izinler ve acil vakalardır.

Bu noktada karşımıza çıkan en önemli tanım, “memuriyet mahalli” tanımıdır.

 

Bu tanım, 6245 sayılı Harcırah Kanunu’nu kapsamında belirlenmiştir ve memurlar için kafa karıştırıcı olabilmektedir. Büyükşehirler ile diğer iller (büyükşehir statüsü taşımayan iller) bakımından “memuriyet mahalli” tanımı farklılaşmaktadır.

Bir ilçede görevli herhangi bir memurun, başka bir ilçeden aldığı raporun izne çevrilip çevrilemeyeceği konusunda öncelikle memuriyet mahalli konusunda araştırma yapması gerekir. Rapor, aynı memuriyet mahallindeki kuruluşlardan alınmalıdır.

İkamet ettiği ve görev yaptığı yerler farklı bölgelerde bulunan memur ise her iki bölgeden de rapor alabilir ve aldığı raporu, hastalık iznine çevirebilir.

 

Memur Raporluyken İl Dışında Çıkabilir mi?

Memurların raporlarla ilgili en çok sorduğu sorulardan bir tanesi de “Memur raporluyken il dışına çıkabilir mi?” sorusudur.

 

Bu soruya; Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları İle Hastalık Ve Refakat İznine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmeliği, Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmelik ve Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik esas alınarak şu cevap verilebilir:

 

Halihazırda yürürlükte olan yönetmelikler göz önünde bulundurulduğunda, raporlu ve izinli olan bir memurun memuriyet mahalli dışına çıkmasında herhangi bir beis olmadığı sonucuna ulaşılmaktadır. Memurun, izinli olduğu dönemde memuriyet mahallini terk etmesi durumunda yönetmelikler tarafından memura karşı herhangi bir yaptırım öngörülmemektedir. Ancak bazı kurumlar, personelinden il dışına gitmeleri durumunda sorumlu birime bildirimde bulunmasını talep edebilir. Bazı kurumlar, il dışına çıkacak personelden adres ve telefon bilgisi talep edebilir.

Bu bilgiler, yalnızca bazı kurumlarda ve gerekmesi durumunda talep edilmektedir. Genel hatlarıyla incelendiğinde devlet memuru, hiçbir bildirim yapmaksızın hastalık izni süresince il değiştirebilmektedir.

Exit mobile version