Aslında Mebbis, oldukça kapsamlı bir sistemdir ve MEB tarafından öğrencilere sunulan tüm online hizmetleri de kapsar. Örneğin TEOG benzeri merkezi bir sınava online başvuru gerçekleştiren bir öğrenci, bu başvurusunu Mebbis ile ilişkili şekilde tamamlar. Öte yandan Mebbis’in sadece MEB tarafından gerçekleştirilen ilköğretimi ve ortaöğretimi kapsadığı unutulmamalıdır. Üniversite öğrencilerinin Mebbis ile ilişkisi bulunmaz ve yükseköğretim kurumlarında eğitim gören öğrencilerin kayıtları üniversitelerin kendi online sistemlerinde saklanır.
Mebbis Nedir?
Mebbis (Millî Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri), okul yönetim bilgi sistemidir. 2007 yılından beri hizmet veren bu sistem sayesinde bir öğrencinin eğitim hayatıyla ilgili bütün işlemler, okula başladığı ilk günden mezun olduğu güne kadar online olarak gerçekleştirilebilir ve öğrenci hakkındaki bütün bilgiler elektronik ortamda arşivlenebilir.
Mebbis bünyesindeki en önemli modül, E-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi’dir. “E-Okul” olarak bilinen bu sistem sayesinde veliler, öğrencinin okul durumunu, öğretmenlerin Mebbis üzerinden paylaştığı veriler doğrultusunda online olarak takip edebilir.
Mebbis Ne İşe Yarar?
Mebbis sisteminde şu modüller bulunur ve her bir modül üzerinde çok sayıda işlem gerçekleştirilebilir:
- E-Okul Modülü: Bu modül aracılığıyla öğrencilerin kayıt işlemleri, nakil işlemleri ve belge (takdir belgesi, teşekkür belgesi vs.) işlemleri gerçekleştirilebilir. Ayrıca haftalık ders programı ile öğrencilerin sınav notları, devamsızlık bilgileri ve merkezi sınav bilgileri sisteme girilebilir.
Sisteme erişen öğrenciler ise yukarıda sıralı bilgilerin yanı sıra sistem üzerinden sınav başvurusu ve tercih işlemlerini yapabilir ve öğretmenleri tarafından yayınlanan duyuruları görebilir.
- Devlet Kurumları Modülü: Mebbis’te yer alan ve devlet kurumları tarafından kullanılan modüldür. Bu modül üzerinden kurumlar; kurumsal bilgilerini ve vergi bilgilerini MEB ile paylaşır ve adres kodu girişi yapar.
- Denetim Planlama Modülü: Bu modül üzerinden okullar, kurumun ısıtma duruma, öğretim şekli, akıllı tahta sayısı gibi bilgileri MEB ile paylaşır. Denetim planlama modülü, 8 sayfadan oluşur.
- Kitap Seçim Modülü: Kitap eksiği olan öğrencilerin ihtiyaçlarının hızla karşılanabilmesi adına geliştirilmiş olan modüldür. Bu modül üzerinden kitap eksiklikleri üst kurumlara bildirilir.
- Sosyal Tesisler Modülü: Sosyal tesislere ait mali verilerin sisteme girilmesini sağlayan modüldür.
- Kurum Standartları Modülü: Okulların standartlarına dair verilerin sisteme girilmesini sağlayan modüldür.
- MEİS Modülü: Kurumlar arası bilgi alışverişini ve yardımlaşmayı hızlandırmak adına kullanılan modüldür.
Mebbis IBAN Güncelleme
MEB tarafından yapılan sınavlara ait ücretler personelin Mebbis üzerinde kayıtlı olan IBAN numarasına yapılır. Bu nedenle MEB personeli bazı dönemlerde, IBAN güncelleme işlemine ihtiyaç duyabilir.
Mebbis IBAN güncelleme işlemi şöyle yapılır:
- Mebbis girişi yapılır.
- Menüden, Sınav İşlemleri Modülü butonuna tıklanır.
- Ardından, IBAN Güncelle butonuna tıklanır.
- Açılan sayfadaki forma isim, soy isim, baba adı ve IBAN bilgileri yazılır.
- Güncelle butonuna tıklanarak işlem tamamlanır.
Mebbis sistemine girilen IBAN bilgisinin, sisteme kayıtlı personele ait olması ve girilen bilgilerin sistemdeki bilgilerle örtüşmesi gerekir. Aksi halde MEB tarafından yapılan ödemeler geri döner.
Mebbis Fotoğraf Değiştirme
Mebbis’e öğretmen fotoğrafı ekleme ve sistemdeki fotoğrafı değiştirme işlemi şöyle yapılır:
- Mebbis’e kurum kullanıcı bilgileriyle giriş yapılır.
- Menüde yer alan Fotoğraf İşlemleri Modülü butonuna tıklanır.
- Açılan menüden bütün personelin mevcut fotoğrafına ulaşılabilir ve personelin fotoğrafları değiştirilebilir.
Fotoğrafın Mebbis’e başarıyla aktarılabilmesi için sisteme yüklenecek fotoğrafın biyometrik fotoğraf olması gerekir. Biyometrik fotoğrafın bulunmaması durumunda vesikalık fotoğraflar da Mebbis sisteminde kullanılabilir. Ancak biyometrik özellik taşımayan fotoğrafların dijital ortama daha düşük bir görüntü kalitesiyle aktarılacağı unutulmamalıdır.
Mebbis Giriş
Mebbis, içinde çok önemli veriler barındırdığı için ve sisteme giriş yapan öğretmenlerin, öğrencilerin notlarını değiştirme gibi kritik yetkileri bulunduğu için Mebbis’e giriş, sadece güvenli giriş yöntemleri kullanılarak yapılabilir.
Mebbis’e güvenli şekilde giriş yapmanın üç alternatif yöntemi söz konusudur. Bu yöntemlerden iki tanesi kullanıcı tarafından belirlenen şifreye dayalı giriş yöntemiyken bir tanesi MEB Ajanda isimli mobil uygulamaya dayalı giriş yöntemidir.
1. Şifre ile Mebbis Giriş
Mebbis şifresi ile Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri’ne giriş yapmak isteyen kullanıcının, bağlı olduğu okul müdürlüğünden Mebbis kullanıcı adını ve şifresini temin etmesi gerekir. Kullanıcı, sisteme eriştikten sonra Mebbis şifresini değiştirebilir ve belirlediği şifre ile sisteme giriş yapmaya devam edebilir.
Mebbis’e özel bir şifre belirlemek ve sadece bu özel şifre ile sisteme giriş yapmak isteyen kişilerin bu yöntemi kullanması gerekir. Özel Mebbis şifresi ile Mebbis girişi şöyle yapılır:
- Mebbis giriş sayfasına tıklanır.
- Okul müdürlüğünden temin edilen kullanıcı adı ve Mebbis şifresi ilgili yerlere yazılır.
- Sağ kısımdaki Giriş butonuna tıklanarak Mebbis girişi gerçekleştirilir.
2. E-Devlet ile Mebbis Giriş
Mebbis’e özel bir şifre belirlemek yerine E-Devlet şifre ile giriş yapmak isteyenler bu yöntemle sisteme giriş yapabilir:
- Mebbis giriş sayfası açılır.
- Giriş formunun sol alt kısmında yer alan ve üzerinde E-Devlet Girişi yazan butona tıklanır.
- Açılan sayfada T.C. kimlik numarası ve E-Devlet şifresi kısımları doldurulur.
- Giriş Yap butonuna tıklanarak işleme devam edilir ve E-Devlet giriş formunda kullanılan bilgiler doğruysa kullanıcı, Mebbis sistemine yönlendirilir.
3. Karekod ile (MEB Ajanda Uygulaması ile) Mebbis Giriş
Sisteme hızlı şekilde giriş yapmak isteyen kullanıcılar tarafından karekod ile giriş yöntemi kullanılabilir. Ayrıca öğrencilerin çok olduğu ortamlarda şifre güvenliğini sağlamak açısından karekod ile giriş yöntemi tercih edilebilir.
Karekod ile Mebbis girişi yapabilmek için öncelikle Mebbis’e başka bir yöntemle giriş yapmak ve sistem üzerinden MEB Ajanda uygulaması için şifre oluşturmak gerekir. Karekod yöntemiyle Mebbis giriş işlemi adım adım şöyle gerçekleştirilir:
- Mebbis kişisel bilgiler modülü üzerinden MEB Ajanda şifresi üretilir.
- Kullanılan mobil cihazın işletim sistemine bağlı olarak MEB Ajanda Android uygulaması ya da MEB Ajanda iOS uygulaması indirilir.
- MEB Ajanda uygulaması açılır ve T.C. kimlik numarasıyla birlikte Mebbis üzerinden üretilen MEB Ajanda şifresi yazılarak kurulum gerçekleştirilir.
- Daha sonra, Mebbis giriş sayfasına tıklanır.
- Giriş formunun alt kısmında yer alan Karekod ile Giriş butonuna tıklanır.
- Ekranda beliren karekod MEB Ajanda uygulamasına taratılarak giriş işlemi tamamlanır.
MEB Ajanda uygulaması bir kez kurulduktan sonra bir daha kurulum ihtiyacı olmaksızın sadece karekod okutularak kullanılabilir. Dolayısıyla kurulum sonrası Mebbis girişi, sadece MEB Ajanda uygulamasına ilgili karekod okutularak gerçekleştirilebilir.
Son dakika personel sağlık ve gündem haberlerini Sağlık Ağı ile takip edin.