Maddi Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır? 2022

Türkiye’de maddi yardıma ihtiyaç duyan vatandaşlara gerekli yardım, öncelikli olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından kaymakamlıklar aracılığıyla yapılır. Bu bakanlığın amacı “sosyal refahın arttırılması” olarak tanımlandığı için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının sorumluluk alanlarından bir tanesi de sosyal yardımlardır. Bakanlığa ek olarak Türkiye’de maddi yardım yapan çok sayıda kurum ve kuruluş mevcuttur.

Hangi Kurumlar Maddi Yardım Yapar?

Kimisi hiç beklemediği şekilde işsiz kaldığı için, kimisi çocuğu için alması gereken milyon liralık ilaçların ücretini ödeyemediği için, kimisi de eğitimini sürdürmek için maddi yardıma ihtiyaç duyabilir. Kurumlar ve kuruluşlar da yardım fonlarını belirli amaçlar doğrultusunda sadece belirli kişilerin başvurusuna açar.

Örneğin bazı kurumlar ve kuruluşlar sadece öğrencileri desteklerken bazıları yardıma ihtiyaç duyan bütün vatandaşlarımızı destekleyebilir. Bu nedenle bir kuruma ya da kuruluşa maddi yardım başvurusunda bulunmadan önce o kurumun ve kuruluşun kimlere yardım yaptığını anlamak önemlidir.

1.    Kaymakamlıklar

Kaymakamlıkların bünyesinde yer alan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından kesinleştirilen sosyal yardımlar için maddi yardım başvurularını toplar, değerlendirir ve sonuca ulaştırır.

Normal şartlarda kaymakamlıklar tarafından verilen maddi yardımlardan şu şartlardan herhangi bir tanesini taşıyan kişiler yararlanabilir:

Ancak bazı dönemlerde, özel yardım programları hayata geçirilebilir ve kaymakamlıklardan yardım alma şartları esnetilebilir. İçinde bulunduğumuz dönemde hayata geçirilen “Aile Destek Programı”, bu durumun bir örneğidir. Aile Destek Programı ile ilgili bilgileri haberimizin sonraki bölümlerinde okuyabilirsiniz.

2.    Belediyeler

Birçok ilçe ve büyükşehir belediyesi ihtiyaç sahibi vatandaşlara maddi yardımda bulunur. Ancak bu yardımların gerçekten muhtaç olan vatandaşlara ulaştırılabilmesi için her belediyenin koyduğu bazı şartlar söz konusudur. Bu şartları taşımayan kişiler belediyelere maddi yardım destek başvurusu yapamaz.

Ayrıca belediyelerin maddi yardım verecekleri kişileri seçerken kişilerin mal ve mülk durumunu, çocuk sayısını ve ailedeki çalışan/öğrenci sayısını dikkate alacağı gözden kaçırılmamalıdır.

2022 yılında belediyeler muhtaç ailelere aylık 500 TL ile 1.000 TL arasında yardım yapar. Hangi belediyenin ne kadar yardımda bulunduğunu ve yardım koşullarının neler olduğunu öğrenmek için doğrudan ikamet edilen ilçenin belediye başkanlığıyla iletişime geçilmelidir.

3.    Dernekler ve Vakıflar

Dernekler ve vakıflar, kurdukları aşevleri ile yemek yardımının yanı sıra yoksul vatandaşlara ve öğrencilere aylık maddi yardım yapar. Türkiye’de yerel ve ulusal düzeyde faaliyet gösteren çok sayıda dernek ve vakıf vardır.

Ulusal derneklere ve vakıflara çok sayıda maddi yardım başvurusu yapıldığı için yardıma muhtaç vatandaşların yerel derneklere ve vakıflara başvuru yapmaları daha hızlı sonuca ulaşmalarını sağlayabilir.

Maddi yardım başvurusu yapılabilen bazı dernekler ve vakıflar şöyledir:

Yoksul ailelere ve öğrencilere maddi yardım başvurusu yapılabilen diğer vakıflar ve bu vakıfların telefon numaraları şöyledir:

4.    Sanatçılar

Şu sanatçılar kamuoyunda yaptıkları maddi yardımlarla tanınır:

5.    İş İnsanları ve Şirketler

Şu iş insanları ve şirketler de yoksullara muhtaç kişilere maddi yardım yapmasıyla tanınır:

6.    Partiler

Siyasi partileri de maddi yardım talebiyle ulaşılabilir. Bu bağlamda maddi yardım başvurusu yapmak için partilerin iletişim bilgileri şöyledir:

İşsizlere Maddi Yardım

İşsiz kalan ve maddi zorluk yaşayan vatandaşların öncelikli olarak başvurması gereken kurum İŞKUR’dur. Başvuru, yüz yüze ya da E-Devlet üzerinden hizmet akdi sonlandıktan sonraki 30 gün içinde yapılmalıdır.

E-Devlet işsizlik ödeneği başvurusu şöyle yapılır:

  1. İşsizlik Ödeneği Başvurusu isimli hizmetin yer aldığı sayfa açılır.
  2. Kimliğimi Şimdi Doğrula butonuna tıklanır.
  3. T.C. kimlik numarası ve E-Devlet şifresi ilgili bölümlere yazılarak Giriş Yap butonuna tıklanır.
  4. Açılan sayfada işsizlik ödeneğine dair detaylı bilgilerin yer aldığı form okunur ve onaylanır.
  5. Açılan başvuru formundaki SSK sicil numarası, il ve ilçe ile işten ayrılış tarihi bölümleri eksiksiz şekilde doldurulur ve Başvur butonuna tıklanır.

Başvuru formuna yazılması gereken SSK sicil numarasına SGK hizmet dökümü sorgulaması yapılarak erişilebilir.

Aile Desteği Başvurusu Şartları Nelerdir?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı “Aile Desteği Programı” isminde, Haziran 2022 ve Mayıs 2023 dönemlerini kapsayan (12 aylık) yeni bir destek programını personel sağlık hayata geçirmiştir. Bu programa, sigortalı olarak çalışmakta olan kişiler de başvurabilir.

Desteğin alınabilmesinde en önemli unsur ailenin toplam geliri ve fert sayısıdır. Bu kapsamında ailelerin kişi başına düşen aylık gelirine göre alabileceği maddi yardımın miktarı şöyledir:

Bir ailede kişi başına düşen aylık gelir, ailenin toplam gelirinin ailedeki fert sayısına bölünmesiyle bulunur.

Aile Destek Programı Başvurusu Nasıl Yapılır?

En fazla 12 ay boyunca yararlanılabilecek programa başvurular devam etmektedir. Aile Destek Programı başvurusu, E-Devlet üzerinden şöyle yapılır:

  1. Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti isimli sayfa açılır.
  2. Kimliğimi Şimdi Doğrula butonuna tıklanır.
  3. Giriş formuna kimlik numarası ve E-Devlet şifresi yazılarak Giriş Yap butonuna tıklanır.
  4. Sağ üst kısımdaki Yeni Başvuru butonuna tıklanır.
  5. Açılan sayfadaki aydınlatma metninin ve açık rıza formunun alt bölümlerinde yer alan kutucuklar işaretlenerek metinler onaylanır ve Başvur butonuna tıklanır.
  6. Açılan sayfada yer alan form, doğru ve eksiksiz şekilde doldurulur.
  7. Son aşamada, verilen cevapların bir ön izlemesi gösterilir. Cevapların doğru olduğu başvuruyu yapan kişi tarafından onaylanıyorsa Başvuruyu Tamamla butonuna tıklanarak başvuru tamamlanır.

Maddi yardım başvurusu sonucuna dair sorgulama E-Devlet girişi yaptıktan sonra Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama sayfası üzerinden gerçekleştirilebilir.

Exit mobile version