DSÖ: M Çiçeği Virüsü Salgını Durdurulabilir – Küresel Mücadele Başladı: İşte Detaylar
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, M çiçeği virüsü salgınlarının kontrol altına alınabileceğini ve tamamen durdurulabileceğini belirtti. DSÖ, M çiçeği virüsüne karşı başlatılan küresel stratejik hazırlık ve müdahale planına dair bir yazılı açıklama yaptı.
Küresel Stratejik Planın Detayları
DSÖ’nün 14 Ağustos’ta M çiçeği virüsünü “uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu” olarak ilan etmesinin ardından, üye ülkelere 23 Ağustos’ta bilgi verildi. Plan kapsamında, Eylül 2024 ile Şubat 2025 arasındaki 6 aylık dönemde, virüsle mücadelede 135 milyon dolarlık bir finansmana ihtiyaç duyulacağı öngörülüyor. DSÖ, bu hedeflere ulaşmak için yakında bir fon çağrısı yapmayı planlıyor.
Planın Temel Hedefleri
Açıklamada, DSÖ’nün geçici ve daimi önerileri doğrultusunda kapsamlı gözetim, önleme, hazırlık ve yanıt stratejilerinin uygulanacağı vurgulandı. Bu stratejilerin yanı sıra virüsle ilgili araştırmaların ilerletilmesi, test ve aşılara eşit erişimin sağlanması gibi kritik hedefler de belirlendi. Ayrıca, hayvandan insana bulaşmanın en aza indirilmesi ve toplumların salgın kontrolüne aktif katılımının sağlanması planın ana unsurları arasında yer alıyor.
Salgınla Mücadelede İş Birliği Çağrısı
Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve komşu ülkelerdeki M çiçeği virüsü salgınları kontrol altına alınabilir ve durdurulabilir,” dedi. Ghebreyesus, bu mücadelede uluslararası kuruluşlar, ulusal ve yerel ortaklar, sivil toplum kuruluşları ve araştırmacılar arasında kapsamlı bir iş birliği ve koordinasyon gerektiğini vurguladı.
M Çiçeği Virüsü Hakkında Bilgilendirme
M çiçeği virüsü, kemirgen hayvanlardan veya enfekte kişilerden bulaşıyor. Virüsün neden olduğu döküntülere temas etmek, bu döküntülerin bulaştığı eşyaları kullanmak veya vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaş yolları arasında yer alıyor. İlk belirtiler genellikle 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkıyor ve hastalık, yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, yorgunluk ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklarla kendini gösteriyor.
Tedavi ve Önlemler
Hastalığın özel bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte, antiviral ilaçlarla tedavi edilebiliyor. Vakaların çoğu hafif geçiriliyor ve hastalar birkaç hafta içinde iyileşiyor. DSÖ, 2022 yılında hastalığın ismini “maymun çiçeği hastalığı” anlamına gelen “Monkeypox”tan “mpox” olarak değiştirdi. Bu değişiklik, ırkçılık ve ayrımcılık kaygılarıyla gerçekleştirildi.