Kulak altında şişlik çeşitli durumlardan kaynaklanabilir. Anormal hücre büyümesinin bir sonucu olarak veya bir enfeksiyonun bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. İkincisi ise, vücudunuz enfeksiyonla savaşırken şişlik aynı boyutta kalabilir veya küçülebilir. Her iki durumda da şişlik birkaç gün sonra geçmezse bir doktora danışmalısınız. İbuprofen gibi iltihap önleyici ilaçlar şişlik için faydalıdır. Alternatif olarak, şişmeye irin dolu bir kist eşlik ediyorsa, tahliye için bir tıp uzmanına görünmeniz gerekebilir.
Kulak Altında Şişlik Neden Olur?
Yağ kistleri, ölü deri hücrelerinin ve yağ bezlerinden gelen yağın cilt gözeneklerini tıkadığı ve bir yumru oluşturduğu yaygın bir cilt durumudur. Sebasöz kistler genellikle zararsızdır, ancak ağrılı veya enfekte olabilirler. Bazı durumlarda kansere bile dönüşebilirler, bu yüzden mümkün olan en kısa sürede çıkarılmaları gerekir.
Yağ bezleri, lipidlerin ve diğer maddelerin karmaşık bir karışımı olan sebum üretir. Salgısı, cildin yüzeyinden su kaybını azaltmaktan sorumludur ve bu da onu vücut kokusuna önemli bir katkıda bulunur. Sebum ayrıca cildi enfeksiyondan korumaya yardımcı olur. Bezi kolonize eden ve bağışıklık sistemini düzenleyen Propionibacterium adlı bir bakteri içerir.
Kulak arkasındaki şişkinliğiniz yağ bezlerinden kaynaklanıyorsa, çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur. Tedavi antibiyotikler veya antifungal kremler içerebilir. Bir bandaj üzerine uygulanan bu kremler, inatçı kistleri tedavi etmeye ve yumruyu küçültmeye yardımcı olabilir. Başka bir tedavi seçeneği sıcak kompresdir. Bu, kistteki irin boşaltılmasına ve yumrunun küçülmesine yardımcı olacaktır. Bununla birlikte, enfeksiyonu yayabilir ve bölgede daha fazla iltihaplanmaya neden olabileceğinden, sıcak kompresin çok sıcak olmadığından emin olmalısınız.
Bakteriyel cilt enfeksiyonları
Kulak altı şişmesi, kulak enfeksiyonu veya cilt enfeksiyonu gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Staph bakterilerinin neden olduğu enfeksiyonlar en yaygın olanıdır, ancak diğer bakteri ve mantar türleri de otitis eksternaya neden olabilir.
Bu enfeksiyonların tedavisi zor olabilir ve bunlardan kaçınmanın en iyi yolu bazı basit önleyici tedbirlere uymaktır. İlk adım, kulağınızın etrafındaki cildi temiz ve kuru tutmaktır. Yüzüyorsanız, fazla suyu boşaltmak için başınızı eğin. Cildin kulakta çizilmesini veya kazınmasını önlemek de önemlidir.
Bir sonraki adım, apse semptomlarınız varsa bir doktora gitmektir. Bir apseye, etkilenen bölgeden ağrı, ateş ve drenaj eşlik edebilir. Enfeksiyon derhal tedavi edilmezse yayılabilir ve daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Benzer şekilde, şişmiş bir kulak memesine selülit adı verilen bakteriyel bir deri enfeksiyonu neden olabilir. Selülit, kulak çevresindeki cildi ağrılı, kırmızı ve şişmiş hale getirebilir. Selülit kan dolaşımına yayılabilir ve acil tıbbi müdahale gerektirebilir. Boyuna yayılmışsa, bir irin topluluğu olan bir apseye dönüşebilir.
Parotis bezlerinin enfeksiyonları
Kulak altı şişmesi, parotis bezlerinin enfeksiyonlarının bir belirtisi olabilir. Bu enfeksiyonlar nadir olmakla birlikte, ciddiye alınmalıdır. Doğru teşhis ve tedavi için bir doktora gitmeniz önerilir.
Kabakulak üst solunum yollarında çoğalan bir virüstür. İnsandan insana tükürük ve solunum damlacıkları yoluyla bulaşır. Enfekte bir kişiyle ne kadar uzun süre geçirilirse, hastalığa yakalanma riski o kadar artar. Bulaşıcı dönem, semptomların ortaya çıkmasından iki gün önce ve beş gün sonradır. Bununla birlikte, bazı insanlar hala herhangi bir kabakulak belirtisi göstermeyebilir.
Parotis kanalı çeşitli nedenlerle tıkanabilir. Çoğu zaman, taşlar bu drenajı bloke ederek tükürüğün parotis bezine geri dönmesine neden olur. Bu, etkilenen bölgede şişlik ve ağrıya yol açar. Ağır vakalarda tıkalı kanal enfeksiyona neden olabilir.
Kulak kanalında yaralanma
Kulak altı şişmesi, kulak yaralanmasının en yaygın belirtilerinden biridir. Kulak kanalında enfeksiyon veya travma da dahil olmak üzere bir dizi nedenden kaynaklanabilir. Kısa vadede, muhtemelen bir morluk veya kızarıklık meydana gelecektir ve ağrı kesici ilaçlar ve buz şişmeyi azaltmaya yardımcı olacaktır. Sonunda, bir doktor oral bir antibiyotik reçete edebilir.
Yabancı cisimler de kulak kanalına girerlerse ağrıya ve şişmeye neden olabilirler. Yaygın yabancı nesneler arasında saç tokası ve Q-uçları bulunur. Bu dar nesneler genellikle kaşıntıyı kaşımak veya kulak kiri çıkarmak için kullanılır, ancak dış kanalı ve kulak zarını tahriş edebilir. Bu, bakteriyel bir enfeksiyon olan selülite yol açabilir. Semptomlar ateş ve titremenin yanı sıra kızarıklık ve şişmeyi içerebilir.
Travma sonucu başka kulak yaralanmaları da meydana gelebilir. Kafaya kuvvetli bir darbe kulak zarını yırtabilir ve iç kulaktaki beyne ses gönderen küçük kemiklere zarar verebilir. Spor Personel Sağlık yaralanmaları da karnabahar kulağına neden olabilir. Yüksek seslere, patlamalara ve hatta değişen atmosfer basıncına maruz kalmak kulak zarına ve östaki borusuna zarar verebilir.