Kuduz Şüphesinde Neler Yapılmalı? Uzmanı Açıkladı

Zonguldak BEÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hande Aydemir, özellikle köpek ısırıklarından sonra kuduzdan şüphelenildiği durumlarda yaralanma bölgesinin doğru şekilde temizlenmesinin virüsü yüzde 99 önleyebileceğini belirtti. Prof. Dr. Aydemir, hayvanlardan insanlara bulaşan viral enfeksiyon hastalığı kuduzun ölümcüllük oranının çok yüksek olduğuna değinerek, şüpheli temas sonrasında doğru yapılan […]

Kuduz Şüphesinde Neler Yapılmalı? Uzmanı Açıkladı

Zonguldak BEÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hande Aydemir, özellikle köpek ısırıklarından sonra kuduzdan şüphelenildiği durumlarda yaralanma bölgesinin doğru şekilde temizlenmesinin virüsü yüzde 99 önleyebileceğini belirtti.

Prof. Dr. Aydemir, hayvanlardan insanlara bulaşan viral enfeksiyon hastalığı kuduzun ölümcüllük oranının çok yüksek olduğuna değinerek, şüpheli temas sonrasında doğru yapılan yöntem ve temizlemeyle yüzde 100 önlenebileceğini açıkladı.

Kuduzun ülkemizde genellikle köpek ısırıklarıyla bulaştığını anlatan Aydemir, “Kuduz şüpheli temasta ilk yapılacak, yaralanma bölgesinin doğru şekilde temizliği. Çünkü bu temizlik aşamasıyla virüs bu bölgeden yüzde 99 temizlenmiş olacak ve aslında bu önlem basamaklarının en önemlisini oluşturmakta. Nasıl yapacağız? Bol basınçlı suyla, sabunla, düzgün şekilde bölgeyi yıkama, sonrasında da antiseptik solüsyonlar uygulanmasıyla lezyon bölgesinin koruması ilk etapta yapılmış oluyor.” dedi.

Prof. Aydemir, hastalığa dair birden fazla şikayetin mevcut olduğunu söyleyerek açıklamalarına şöyle devam etti;  “Öncelikle kuluçka dönemi gerçekten çok uzun bir enfeksiyon hastalığı. Aylar, yıllarla tanımlanmış. Hastaların ön plandaki şikayetlerinde prodromal dönem var ki bu dönem içerisinde hastalar hafif ateş, halsizlik hissedebilmekte. Sonrasında salya artışı, sudan, ışıktan, havadan korkma, biz bunlara korkma diyoruz ama esas olarak solunum kaslarının ağrılı kasılması şeklinde kişilerde ajitasyon gelişebilmekte. Yine kişilerde bilinç kaybı, agresif değişiklikler, kişilik bozuklukları görülebilmekte.”

Aydemir, Türkriye’de görülen kuduz hastalığının çoğunun sahipsiz köpekler ile evcil hayvanlardan kaynaklı olduğunu fakat yabani hayvanlardan da virüs bulaşabildiğini kaydetti. (Kaynak: AA)

Exit mobile version