Koronavirüse Karşı Bağışıklık Nasıl Geliştirilir?

COVID-19’a neden olan virüs vücudunuza girdiğinde, hücrelerinizdeki belirli reseptörlere bağlanmak için spike proteinlerini kullanır ve sanki bir kilit açar gibi hücreleri ele geçirerek üretmeye başlar. Bağışıklık sisteminiz, kısmen kesin olmayan anti-viral hücre ve moleküllerin saldırısıyla hızlı bir şekilde karşı saldırıya geçer. Adaptif bağışıklık sisteminiz daha hedefe yönelik, ölümcül silahlar oluşturmaya başlar: B hücreleri, antikorları, kilitlenen […]

koronaviruse karsi bagisiklik nasil gelistirilir

COVID-19’a neden olan virüs vücudunuza girdiğinde, hücrelerinizdeki belirli reseptörlere bağlanmak için spike proteinlerini kullanır ve sanki bir kilit açar gibi hücreleri ele geçirerek üretmeye başlar. Bağışıklık sisteminiz, kısmen kesin olmayan anti-viral hücre ve moleküllerin saldırısıyla hızlı bir şekilde karşı saldırıya geçer. Adaptif bağışıklık sisteminiz daha hedefe yönelik, ölümcül silahlar oluşturmaya başlar: B hücreleri, antikorları, kilitlenen Y-şekilli proteinleri üretmeye başlar. Hem yıkım için işaretleyerek hem de hücrelerinize bulaşmasını önleyerek SARS-CoV-2 virüsüne; öldürücü T hücreleri, virüsün daha fazlasını pompalayarak enfekte olmuş hücreleri yok eder.

Enfeksiyon yönlendirildikten sonra, bağışıklık sisteminiz yavaşlar. Kanınızdaki antikorlar, dengelenmeden önce yavaş yavaş azalır. Birçok B hücresi ve T hücresi ölür. Ancak bağışıklık sisteminiz SARS-CoV-2 ile gelecekteki savaşa hala hazırdır. Hafıza B hücreleri ve hafıza T hücreleri olarak bilinen belirli hücreler, mağlup ettikleri virüsü hatırlar. Tekrar ortaya çıkarsa, yalnızca kalıcı antikorlarınız onu sarmakla kalmayacak, aynı zamanda birkaç gün içinde hafıza B hücreleriniz ve T hücreleriniz bir kez daha daha fazla antikor üretmeye ve enfekte olmuş hücreleri yok etmeye başlayacak.

SARS-CoV-2 enfeksiyonu, bağışıklık sisteminizi tüm virüse maruz bırakırken, mevcut COVID-19 aşıları, hücrelerinizi kandırarak sadece virüsün spike proteinini üretmeye çalışır. Bağışıklık sisteminiz daha sonra bu sivri proteinlere ve onları gösteren hücrelere, bir enfeksiyona nasıl tepki vereceğine benzer şekilde tepki verir. Bu şekilde virüs size bulaşırsa, aşı olduğunuzda yapılan antikorlara, hafıza B hücrelerine ve hafıza T hücrelerine karşı çıkacaktır. Virüsün spike proteinini tanıyacak ve saldıracaklar.

Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirmenin 5 Yolu

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olduğunu iddia eden birçok takviye ve ürün var. Ancak kulağa çok kolay gibi gelse de, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek aslında düşündüğünüzden çok daha zordur ve bunun iyi bir nedeni vardır.

Bağışıklık sisteminiz inanılmaz derecede karmaşık. Ancak karmaşıklığına rağmen, bağışıklık sisteminize bir enfeksiyon veya hastalıkla savaşmak için ihtiyaç duyduğu şeyi vermeye yardımcı olmak için odaklanabileceğiniz günlük yaşam tarzı alışkanlıkları vardır.

Sağlıklı Beslenme

Vücudunuzdaki çoğu şeyde olduğu gibi, sağlıklı bir beslenme güçlü bir bağışıklık sisteminin anahtarıdır. Bu, bol miktarda sebze, meyve, baklagiller, kepekli tahıllar, yağsız protein ve sağlıklı yağlar yediğinizde bağışıklığınızı güçlendirirsiniz.

Düzenli egzersiz

Fiziksel aktivite sadece kasları inşa etmek ve stres atmak için değil, aynı zamanda sağlıklı olmanın ve sağlıklı bir bağışıklık sistemini desteklemenin önemli bir parçasıdır. Egzersizin bağışıklık fonksiyonunu iyileştirmesinin bir yolu, genel dolaşımınızı artırarak bağışıklık hücrelerinin ve diğer enfeksiyonla savaşan moleküllerin vücudunuzda daha kolay dolaşmasını sağlamaktır.

Bol Su İçin

Su, bağışıklık sisteminizi desteklemek de dahil olmak üzere vücudunuzda birçok önemli rol oynar. Vücudunuzun etrafında enfeksiyonla savaşan önemli bağışıklık hücrelerini taşıyan lenf adı verilen dolaşım sisteminizdeki bir sıvı büyük ölçüde sudan oluşur. Susuz kalmak, lenf hareketini yavaşlatır ve bazen bağışıklık sisteminin bozulmasına neden olur.

Bol Bol Uyuyun

Uyku aktif bir süreç gibi değildir, ancak uyanık olmadığınızda vücudunuzda gerçekleşen birçok önemli aktivite vardır.

Stresi en aza indirin

İster hızlı ister zamanla gelişiyor olsun, stresin sağlığınızı nasıl etkilediğini anlamak önemlidir. Bir stres döneminde, özellikle sık ve uzun süreli kronik stres sırasında, vücudunuz bir stres tepkisi başlatarak tepki verir. Bu stres tepkisi, bağışıklık sisteminizi baskılayarak enfeksiyon veya hastalık şansınızı artırır.

 

Exit mobile version