Kolera, çeşitli bulaşıcı bakteri türlerinin neden olduğu korkunç bir tropikal hastalıktır. Hastalık ilk olarak dünyanın diğer bölgelerinde doğal afetler veya çatışmalar gelişmekte olan ülkelerde su kaynaklarının tehlikeye girmesine neden olduğunda ortaya çıkar. Bu küresel belaya en acil ve uzun vadeli çözüm, güvenli içme suyuna ve tıbbi tedaviye daha iyi erişim sağlamaktır. Kolera, hijyenik olmamanın ve temiz su kaynağına erişimin olmamasının doğrudan bir sonucudur.
İki tür Kolera vardır: hafif ve şiddetli vakalar…
Ağır kolera vakaları ölüme neden olabilir. Şiddetli kolera vakalarına, hastalığın tek bir türü olan Vibrio vulnificus neden olur. Hafif vakalar genellikle çocukları, hamile kadınları ve yaşlıları etkiler.
Hafif Kolera belirtileri arasında hafif mide bulantısı ve kusma, mide krampları ve ishal bulunur. Çoğu durumda bu, bağırsaklarda sıvı birikmesine ve cildin görünümünde kızarıklık ve tahriş gibi bir değişikliğe neden olur.
Kolera Belirti ve Semptomları
Kolera semptomları kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Enfeksiyondan belirtileri birkaç saat içinde başlayabileceği gibi bir hafta sonra da başlayabilir. Kolera semptomları genellikle hafiftir fakat bazı kişilerde ağır ve şiddetli olarak da gözlemlenebilir. Kolera bakterisi bazen hafif semptomlar şeklinde gözlemlenirken bazen herhangi bir belirti vermemektedir. Enfekte olan birçok kişi de semptom gözlemlenmese dahi hastalığın yayılımında önemli bir rol oynamaktadır.
- Kalp atışının hızlanması
- Kaslarda meydana gelen kramp
- Cildin elastikiyetini kaybetmesi
- Hızlı kilo kaybı
- Düşük tansiyon
- Susuzluk
- Baş dönmesi
Kolera Tedavisi
Koleranın teşhis edilmesinden sonra acil olarak tedaviye başlanması gerekmektedir. Koleranın ölümcül olmasının en önemli sebebi olarak vücutta dehidrasyona yol açması gösterilir. Bu sebeple hastalığın tanısının konulmasıyla birlikte acil olarak hekimin öngördüğü şekilde tedaviye de başlanması gerekmektedir.
Kolera hastalığının tedavisinde, öncelik hastanın kaybettiği sıvısını, vücuda geri kazandırmaktır. İçinde şeker ve tuz karışımı bulunan sıvılar hastaya serum olarak verilir. Serum tedavisinin yanı sıra koleranın tedavisinde çeşitli antibiyotikler de kullanılmaktadır.