Kişniş Nedir? Nasıl Kullanılır? Kişnişin Faydaları Nelerdir?

Çin maydanozu olarak da bilinir. Nemli ortamları daha çok seven bu bitkinin tohumları kurutulup toz haline getirilerek baharat veya ilaç olarak kullanılır. Bir maydanoz olan kişnişin yaprakları maydanoz bitkisine benzer. Ülkemizin hemen her yöresinde yetişmesine rağmen Burdur, Isparta ve Konya’da yaygın olmasına rağmen Ağustos ve Eylül aylarında olgunlaşan bu bitki toplanarak gölgeli ve havadar bir […]

kisnis nedir nasil kullanilir kisnisin faydalari nelerdir

Çin maydanozu olarak da bilinir. Nemli ortamları daha çok seven bu bitkinin tohumları kurutulup toz haline getirilerek baharat veya ilaç olarak kullanılır. Bir maydanoz olan kişnişin yaprakları maydanoz bitkisine benzer.

Ülkemizin hemen her yöresinde yetişmesine rağmen Burdur, Isparta ve Konya’da yaygın olmasına rağmen Ağustos ve Eylül aylarında olgunlaşan bu bitki toplanarak gölgeli ve havadar bir yerde kurumaya bırakılır. Bitki gövdesinden sallanır ve tohumları dökülür.

Sonuçta püskürtüyor ama ilaçlama yaparken ihtiyacımız kadar ilaçlama yapmak için doğru bir yaklaşım. Çünkü tüm tohumlar çekilirse zamanla aromalarını kaybedebilirler. Toza dönüşmeyen tohumlar güneşten korunmalıdır. Hoş aroması nedeniyle çoğunlukla çiğ veya kurutulmuş olarak kullanılır. 11 yağ içeriği ve 6 çeşit asit içerir.

 

KİŞNİŞİN FAYDALARI NELERDİR?

Kişniş, hem 11 esansiyel yağdan biri olan sineol yağıyla birlikte anti-romatizmal ve anti-artritik özelliklere sahip bileşenler olan linoleik asit içerir.

Kişniş, dezenfekte edici, detoksifiye edici, antiseptik, mantar önleyici ve antioksidan özellikleri sayesinde egzama, kuruluk ve mantar enfeksiyonları gibi cilt problemlerinde de faydalıdır.

Kişnişte bulunan Linoleik asit, oleik asit, palmitik asit, stearik asit ve askorbik asit (C vitamini) kan kolesterolünü düşürmede çok etkilidir. kardiyovasküler sorunlarında da aktif olarak kolestrol düşürmeye yardımcı olmaktadır.

Kişnişte borneol ve linalol gibi otlar Ekstraktların bileşenleri sindirime, böbrek fonksiyonuna yardımcı olur ve ishali azaltmaya yardımcı olmaktadır ayrıca demir içeriğinin zenginliğinden dolayı talep görmektedir.

Kişniş, kansızlığı olan kişiler için oldukça faydalıdır. Düşük kan hastalığına sahip kişilerin demir seviyeleri oldukça düşüktür bu durum nefes darlığına, çarpıntıya, aşırı yorgunluğa ve bilişsel işlevde bozulmaya neden olabilir. Demir ayrıca enerji ve gücü arttırır ve kemik sağlığını iyileştirir. Birçok çalışma, kişnişin mevsimsel alerjilerin ve bahar soğuğunun tahriş edici etkilerini azaltmaya yardımcı olan güçlü antihistaminik özelliklere sahip olduğunu bulmuştur. Aynı zamanda kişniş yağı, bitkiler, böcekler, yiyecekler veya diğer maddelerle temastan kaynaklanan alerjik reaksiyonları da azaltabilir. Kişniş, antioksidanlar, A vitamini, C vitamini ve fosfor gibi minerallerde yüksektir.Tüm bu bileşenler sadece görme bozukluklarını desteklemekle kalmaz, aynı zamanda gözlerdeki kasılmaları da azaltır. Kişniş yaprakları ayrıca beta-karoten içerir. Bu bileşen, gözleri etkileyen birçok hastalığa karşı etkilidir ve yaşlılarda görme bozukluğunun etkilerini tersine çevirir. Kişniş ayrıca konjonktivit için de etkilidir ve çoğu göz bakım ürününde kullanılır.

Doğal bir afrodizyaktır.Bu nedenle libido arttırıcı olarak da bilinir.

 

KİŞNİŞİN ZARARLARI NELERDİR?

Kişnişin zararları günümüz şartlarında yok denecek kadar azdır. Ancak her yiyecekte olduğu şeklinde cilt alerjisine yol açabilir. Bu durum çok ender görülmekle beraber ciltte yarattığı hassasiyetten ötürü güneş yanığı riskini artırabilir. Ayrıca gebe kadınların kullanmaması konusunda uyarmalıyız.

Korona virüs salgınına karşı son sürat şekilde gelişmeler devam etmektedir,

Türkiye Cumhuriyeti’nde aşı randevuları MHRS.GOV.TR ve ALO 182 üzerinden alınmaktadır.

Exit mobile version