Kırıklarda İlk Yardım Nasıl Yapılmalıdır?

Kırıklarda ilk yardıma değinecek olursak, vücudumuzdaki kemik yapı bütünlüğünün bozulması çoğu zaman kırık olarak adlandırılır. Kırıklar kendiliğinden (yaşlılık, bazı hastalıklar vb.) veya fiziksel darbeler sonucu oluşabilir. Mekanize dünyada, insanlar daha fazla travma yaşarken, kırıklar da öyle. Ağır kanama, özellikle büyük kemik kırıkları yaşamı tehdit eden durumlara yol açabilir. Bu nedenle toplum olarak kırık ilk yardım uygulamasının genel yönlerini anlamamız ve kırıklara ilk yardım uygulamasını uygulayabilmemiz önemlidir.

Şiddetli ağrı, kırıkların en önemli semptomlarından biridir. Yaralanan kısmın hareketinden kaynaklanan şiddetli ağrı durumunda kırık düşünülmemelidir. Bunun yanı sıra bölgede şekil bozuklukları, fonksiyon bozukluğu ve kırık bölgesini hareket ettirmekten kaçınma sık görülen diğer belirtilerdir. Kırık bölgede

şişlik, morarma ve kanama da kırığı destekleyen durumlardır. Aynı şekilde bu bölgede de “yalancı eklemler” görülebilir. (hareketsiz bölgede eklem benzeri hareket vardır)

Kırıklarda İlk Yardım Uygulamaları Nelerdir?

İlk yardım uygulaması doğru yapılmadığında, uygulama yanlış yapıldığında veya hiçbir şey yapılmadığında kişinin yaşam kalitesini düşürebilecek veya hayatını tehlikeye atabilecek bir durum ortaya çıkabilir. Sinir hasarı, damar yapılarında oluşan hasara bağlı şok görüntüleri ve açık kırıklardaki enfeksiyonlar tüm bu dezavantajlardır.

Kırık veya kırık şüphesi durumunda ilk yardım aşağıdaki adımlara göre yapılmalıdır.

Exit mobile version