KIL DÖNMESİ NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR NEDEN OLUŞUR, TEDAVİSİ NEDİR ?

   KIL DÖNMESİ NEDİR ? Kıl dönmesi genellikle kıl batması ile karıştırılmaktadır. Oysa yapı itibari ile birbirinden oldukça farklı hastalıklardır. Ayrıca kıl dönmesi genellikle erkeklerde, kıl batması ise genellikle kadınlarda görülmektedir. Kıl dönmesi hastalığında vücuttan kopan saç ve tüyler sürtünmenin de etkisi ile birlikte kuyruk sokumunda derinin altına geçerek saç kümeleri oluşturmaktadır. Günlük olarak 100 […]

kil donmesi nedir belirtileri nelerdir neden olusur tedavisi nedir

   KIL DÖNMESİ NEDİR ?

Kıl dönmesi genellikle kıl batması ile karıştırılmaktadır. Oysa yapı itibari ile birbirinden oldukça farklı hastalıklardır. Ayrıca kıl dönmesi genellikle erkeklerde, kıl batması ise genellikle kadınlarda görülmektedir. Kıl dönmesi hastalığında vücuttan kopan saç ve tüyler sürtünmenin de etkisi ile birlikte kuyruk sokumunda derinin altına geçerek saç kümeleri oluşturmaktadır. Günlük olarak 100 tel saç dökülmesi normal kabul edilmektedir. Uzun süre oturmaya, yanlış oturma şekline ve yetersiz hijyene bağlı olarak dökülen saçlar kuyruk sokumunda birikebilir. Bu saç kümesine kıl dönmesi kapsülü ismi verilmektedir. Çok büyük oranla kuyruk sokumundan görülen kıl dönmesi nadiren de olsa göbek deliğinde de görülebilmektedir.

 

   KIL DÖNMESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Genellikle kuyruk sokumu bölgesinde oluşan kıl dönmesinde apse meydana gelmesiyle hasta şiddetli ağrı ve acı hissetmektedir. Bunun yanında kuyruk sokumu bölgesinde ortaya çıkan ve sivilceye benzeyen şişlikler kıl dönmesinde en açık belirtiler arasında gelmektedir. İltihaplı kıl dönmesinde akıntı ve kaşıntı da meydana gelmektedir.

 

     KIL DÖNMESİ NEDEN OLUŞUR ?

Baş veya vücuttan dökülen kılların kuyruk sokumu bölgesinde kaba etlerin arasındaki terli bölgeye takılıp sürtünmeyle birlikte deri içine doğru işlemesiyle ortaya çıkmaktadır. Adeta bir vida gibi deri içine işleyen yabancı cisimler kaviteler ve labirentler oluşturmaktadır. Oluşan labirentlerde iltihaplanma meydana gelerek hastalık ortaya çıkmaktadır. Bunun yanında uzun süre araba veya bisiklet kullanmak, oturma şekli, aşırı kıllı olmak kıl dönmesinde etkili olmaktadır.

 

        KIL DÖNMESİNİN TEDAVİSİ NEDİR ?

Kıl dönmesi hastalığının temel tedavisi ameliyat ile hastalıklı alanın çıkarılmasıdır. Ancak bazı hastalarda ameliyat edilmeden kimyasal bir madde ile (fenol) kıl yuvasının yok edilmesi de mümkündür. Ameliyatsız yöntemlerin başarı oranı yüksek değildir ve tekrarlama ihtimali yüksektir. Ameliyat kesin tedavi olduğu gibi tekrarlama ihtimali en az olan yöntemdir.

 

Exit mobile version