Karadeniz’de Kene Vakaları Artıyor

Karadeniz Bölgesi’nde havalar ısınmaya başlaması ile birlikte kene vakaları da hastanelere geliyor, uzmanlar bu yıl pandeminin sonuna gelinmesi ile geçen 2 yıla göre vaka sayılarında artış bekliyor.     Prof. Dr. Selçuk Kaya, bu yaz kene vakalarında artış beklediklerini belirtti.   Kaya, “Havaların ısınması, açık alanlara olan ziyaretlerin artışıyla beraber KKKA olguları beklendiği gibi dönemsel […]

Karadenizde Kene Vakalari Artiyor 1

Karadeniz Bölgesi’nde havalar ısınmaya başlaması ile birlikte kene vakaları da hastanelere geliyor, uzmanlar bu yıl pandeminin sonuna gelinmesi ile geçen 2 yıla göre vaka sayılarında artış bekliyor.

 

 

Prof. Dr. Selçuk Kaya, bu yaz kene vakalarında artış beklediklerini belirtti.

 

Kaya, “Havaların ısınması, açık alanlara olan ziyaretlerin artışıyla beraber KKKA olguları beklendiği gibi dönemsel olarak tekrar gelmeye başladı. Ama çok şükür bizde herhangi bir ölümcül giden vaka olmadı. Ciddi bulgularla gelen değerleri, tepe taklak olmuş hastalarımız oldu ancak bunlar da takipte çok şükür normal seyirle şifa ile taburcu edebildik. Genellikle havaların ısınmasıyla beraber Nisan ortası Mayıs-Haziran, Temmuz döneminde de pik yaptığını görüyoruz. Yaz dönemi boyunca bu şekilde yoğunlukla seyredip Eylül-Ekim ortalarına doğru havaların soğumasıyla açık alanlara olan ziyaretlerin azalmasıyla beraber kenelerle olan temas azaldığı için o dönemlerde genellikle azalarak sonlanıyor. Ancak tek dük vakalarda her dönemde karşımıza gelebilir. Onlarla ifade edebildiğimiz rakamlar var. Bütün yaz boyunca çok daha fazla sayıda göreceğimize inanıyorum” dedi.

 

 

 

 

Kaya belirtilerden bahsetti

Kene ısırmalarına karşı hastalığın klinik belirti ve bulgularının çok önemli olduğunu kaydeden Kaya, şu uyarılarda bulundu:
“Kene çıkartılmalı fakat özellikle başı kopartılmadan çıkartılması gerekiyor. Bunun içinde öncelikle vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna müracaat etmesi ve orada kenenin uygun şekilde çıkarılması gerekiyor. Ondan sonraki süreçte de kuluçka periyodu boyunca hastalığın klinik belirti ve bulguları açısından mutlaka takip edilmesi gerekiyor. Ateş, halsizlik, bulantı, kusma, kas, eklem ağırları, özellikle kanama yada ciltte döküntü gibi bulgularla hastalık gidebildiği için bu bulgular açısından mutlaka uyanık olmaları ve bunlardan biri olduğu taktirde bu zaman zarfında bir sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri gerektiğini söyleyebiliriz.”

Exit mobile version