Kanser Hastalığında BRCA Testinin Önemi

Genlerde meydana gelen bozulmalar kanser hastalığının oluşmasına neden olmaktadır. Bu hastalık genler yolu ile nesilden nesile aktarılmaktadır. İnsanlar kanser hastalığını kendinden sonraki kuşaklara miras olarak bırakmaktadır. Bunun önüne geçmek erken teşhis ile mümkün olacağı için, Kanser hastası olan birey yaptıracağı genetik test ile bu hastalığı birinci derece akrabalarına, (anne, baba, kardeş ve çocuklar) miras olarak […]

Genlerde meydana gelen bozulmalar kanser hastalığının oluşmasına neden olmaktadır. Bu hastalık genler yolu ile nesilden nesile aktarılmaktadır.

Genlerde meydana gelen bozulmalar kanser hastalığının oluşmasına neden olmaktadır. Bu hastalık genler yolu ile nesilden nesile aktarılmaktadır. İnsanlar kanser hastalığını kendinden sonraki kuşaklara miras olarak bırakmaktadır. Bunun önüne geçmek erken teşhis ile mümkün olacağı için, Kanser hastası olan birey yaptıracağı genetik test ile bu hastalığı birinci derece akrabalarına, (anne, baba, kardeş ve çocuklar) miras olarak bırıkıp bırakmayacağını öğrenecektir. BRCA 1 ve BRCA 2 geni pozitif çıkan hastalar ne yazıkki genler ile hastalığın taşınmasına neden olmaktadır.

Onkoloji Uzmanı Dr. Gülcan Bulut, bu testlerin kanser teşhisi konulan hastada yapılması gerektiğini, sonucun pozitif çıkması ile diğer aile bireylerinin de kontrol edilmesi gerektiğini önerdi.

Kanser hastalığı neden oluşur?

Maalesef son yıllarda kanser hastalığı tüm dünyada hızla yayılmıştır. Artan vakalar sonucu bu hastalığın tedavisi ve teşhisi için yapılan çalışmalar hız kazanmış, bu noktada yapılan yatırımlar arttırılmıştır. Kişide kanser oluşmasının bir çok nedeni vardır, Çevresel faktörler, kalıtsal genetik faktörler, mutosyanların neden olduğu faktörler gibi. Bu hastalığa önlem almak için günümüzde uygulanan genetik testlerin sonuçları kişilerin tüm hayatını etkilemektedir. Bu testlerin yapılma nedeni kromozomlarda, genlerde ve proteinlerde oluşan değişiklikleri ortaya çıkararak bireysel ve ailesel kanser riskini hesaplamaktır. Erken teşhis ve kalıtsal kanser genlerine yönelik ilaçların uygun olup olmadığını değerlendirdiği için bu testler önemlidir.

Kanser Hastalarının Hepsi Genetik Test Yaptırlamlı Mı?

Kanser hastası olan kişi, bu hastalığın hangi evresinde olursa olsun kalıtsal gen testini yaptırmalıdır diyen Medicana International İzmir Hastanesi Onkoloji Uzm. Dr. Gülcan Bulut, “Özellikle hastanın birinci derece akrabasında kanser tanısı varsa ve 45 yaşın altındaysa genetik testi mutlaka yaptırmalı. Özellikle meme ve yumurtalık kanserinin geçişini sağlayan BRCA mutasyonuna bakılmalı. Diyelim ki, BRCA 1 mutasyonlu bir kişi test yaptırdı ve pozitif çıktı. Ömrü boyunca meme kanserine yakalanma riski yüzde 75-80. Anne diyelim ki, 35 yaşında meme kanserine yakalandı, çocuğunun taranmaya başlanması gereken yaş 25’tir. BRCA 2 mutasyonlarına bakıldığında meme kanserine yakalanma oranları yüzde 60 seviyesinde” şeklinde açıklama yapmıştır.

Hastalığın Ebeveynlerden Çocuklarına Geçme Oranı Nedir?

Anne veya babada BRCA testinin sonucu pozitifse, bu ebeveynlerin hastalığı genleri ile çocuklarına taşıma oranının yüzde elli olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Bulut, “Diyelim ki çiftin iki çocuğu var. Birinde pozitif birinde negatif çıkabileceği gibi, her ikisi de pozitif ya da her ikisi de negatif de çıkabilir. Örneğin; meme kanseri olan bir kadının genetik testi pozitif çıktıysa bütün ailenin taranması ve mümkünse genetik testini yaptırması gerekiyor. Tabi ki tüm bu işlemler genetik uzmanlarıyla birlikte yürütülüyor. Testler 35-40 gün içerisinde sonuç veriyor. Çıkan sonuca göre alınması gereken tedbirler belirleniyor”dedi.

Genetik Testi Pozitif Çıkanlar Ne Yapmalı?

Angelina Jolie’nin annesinin kanser olması sonucu yaptırdığı genetik testinin BRCA pozitif çıkmıştır.  Meme başı koruyucu yöntemle her iki meme içini boşaltıcı bir cerrahi operasyon geçirdiğini hatırlatan Uzm. Dr. Bulut, “Bu yöntemlerden birisi. Bunun dışında da üreme fonksiyonu tamamlandığında rahim yumurtalık alınması önerilmektedir. Eğer cerrahi yöntem ile organ uzaklaştırılmadıysa da rutin taramaların doktorun önereceği şekilde devamı gereklidir. Ve taramalarını aksatmadan devam ettirmesini istiyoruz. Meme ve yumurtalık taraması çok önemli en az yılda en az bir kez yaptırmaları gerekiyor. Mamografi ve ultrasona ek olarak meme de MR da isteyebiliyoruz. İnsanların riski bilerek hareket etmesi çok daha önemlidir” şeklinde konuşmuştur.

Son dakika personel sağlık ve gündem haberlerini Sağlık Ağı’nda takip edebilirsiniz.

Exit mobile version