Kanal tedavisi sırasında diş özü ve diş sinirleri, dişin kanal adı verilen doğal boşluğunda bulunan yumuşak dokulardır. Dişin içini temizlemek için çıkarılır ve ardından açık alanı doldurur.
Diş çürüğü zamanında tedavi edilmezse diş çürüğü daha da derinleşecek ve diş sinirinin iltihaplanmasına neden olacaktır. Diş sinirinin iltihaplanması, bir kişinin şiddetli diş ağrısına neden olabilir.
Dişlerin içerisinde bulunan diş sinirinin alınması, dişin işlevi ve sağlığı açısından önem taşımasa da kişilerin şiddetli ağrı çekmesini önlemektedir. Diş içerisinde yer alan bu sinirler sıcağı ve soğuğu algılama görevi olan duyusal sinirler olarak bilinmektedir.Tedavi edilmediği takdirde diş çevresindeki dokuların enfeksiyonu apseye neden olabilir. Kanal tedavisi işleminin nasıl yapıldığı ise aşağıda liste halinde verilmiştir.
- Kanal tedavisini bir diş hekimi veya endodontist yapabilir.
- Dişlerin durumuna ve ameliyatın kapsamına göre uygun diş hekimi seçilmelidir.
- Kanal tedavisinde ilk adım, çevredeki kemiklerde herhangi bir enfeksiyon belirtisi olup olmadığını belirlemek için röntgen yoluyla kök kanalının şeklini incelemektir.
- Diş hekimi, dişin yakınındaki bölgeyi uyuşturmak ve hastayı rahatlatmak için lokal anestezi işleminden yararlanmaktadır. Bazı durumlarda diş sinirlerinin ölümü nedeniyle anesteziye ihtiyaç duyulmayabilir, ancak birçok diş hekimi hastayı rahatlatmak ve operasyonu daha sorunsuz hale getirmek için lokal anestezi ile tedavi edilecek bölgeyi uyuşturur.
- Tedavi sırasında bölgeyi kuru ve tükürükten arındırmak için dişlerin etrafına bir lastik tabaka yerleştirilerek bu sorun giderilir.
- Diş hekimi daha sonra kök kanalında bir erişim deliği açarak işlemine buradan devam etmektedir. Bu delikten zararlı bakteriler, çürüyen sinir dokusu ve diş pulpası dişten uzaklaştırılarak hastanın rahatlaması sağlanır. Temizlemek için bir kök kanal törpüleri kullanılmaktadır.
- Çapı arttırılmış törpüler kullanılarak bu deliğe ayrı ayrı yerleştirme işlemi yapılır ve kök kanal duvarını diş boyunca kazınıp temizlenme işlemi yapılır.
- Buradan çıkan kalıntıları gidermek için genellikle su veya sodyum hipoklorit kullanılır. Dişin içini iyice temizledikten sonra açık olan delik kapatılarak tedaviye son verilir.