Nöbete Kalanlar Toplu Bırakılacak: Kamuda Servisler Kaldırılıyor

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın yayımladığı rapora göre, kamu kurum ve kuruluşlarının personel servisi kiralama giderlerinde geçen yıla oranla yaklaşık üç katlık bir artış meydana gelmesiyle birlikte tasarruf tedbirleri gündeme getirildi.

Bu doğrultuda; kamu kurum ve kuruluşlarında personel servisi giderlerinde yaşanan artışın ardından kamuda tasarruf çerçevesinde memurların toplu taşıma kartları ile yolculuk yapmaları sağlanacak. Öte yandan, memurlara verilen servisler bu kapsamda kaldırılırken, nöbete kalanlar ise tek tek değil toplu olarak evine bırakılacak.

Bu bağlamda, ekonomik olmayan hatlarda servislerin durdurulması ve kamu çalışanlarına toplu taşıma kartı verilmesi planlanıyor. Servislerin kaldırılması ve toplu taşıma kartlarının sağlanmasıyla maliyetlerin düşürülmesi hedefleniyor.

“Kamu bütçesinde önemli bir yük oluşturuyor”

Hazine ve Maliye Bakanlığından elde edilen veriler ışığında, 2024’ün ilk üç ayında personel servisi kiralama giderleri geçen yıla göre yaklaşık üç kat artarak 998,6 milyon liraya çıktı. Bu durum, kamu bütçesinde önemli bir yük oluşturuyor.

Ocak’ta 141,7 milyon lira, Şubat’ta 379,6 milyon lira ve Mart’ta 477,3 milyon lira olmak üzere, 2024’ün ilk üç ayında personel servisi kiralama giderleri toplamda 998,6 milyon lira oldu. Geçtiğimiz sene aynı döneminde bu giderin toplamı 363.5 milyon lira idi ve bu da devletin servis taşımacılığı için ödediği paranın yaklaşık üç kat arttığını göstermektedir. 2023 yılında ise bu giderlerin toplamı 2 milyar 611 milyon lira olarak aktarılmıştı.

“2021 Genelgesinde tasarruf tedbirlerine ilk kez personel servisleri dahil edilmişti”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 30 Haziran 2021’de kamu kurum ve kuruluşlarında alınacak tasarruf tedbirlerine ilişkin genelge Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Söz konusu genelgede, tasarruf tedbirlerine ilk kez personel servisleri de dahil edilmişti. Genelgede kamu kurum ve kuruluşlarının servis hizmetinde en etkin ve ekonomik yöntemleri tercih etmeleri vurgulanırken, birbirlerine yakın yerleşkelerde bulunan kurumlarından servis hizmeti ihalelerini birlikte yapmaları talep edilmişti. (Kaynak: Halk TV)

Exit mobile version