Kalp Krizi Vakalarına ‘Yaşam Kartalı’ ile Hızlı Müdahale

Acil Tıp ve Afet Çalışanları Derneği (ATAÇDER), kalbi duran hastalara hızlı müdahale sağlamak amacıyla geliştirdiği “Yaşam Kartalı” projesini tanıttı.

Proje, halk arasında “şok cihazı” olarak bilinen otomatik eksternal defibrilatör (OED) cihazını dron aracılığıyla hızlıca olay yerine ulaştırmayı hedefliyor. Bu sayede, ani kalp durmalarına bağlı ölümlerin önlenmesi amaçlanıyor.

Projenin uygulamalı tanıtımı, Bakırköy Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğünde gerçekleştirildi. Dron ile OED cihazı maket bir hastanın yanına ulaştırıldı ve ardından Beykoz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nebi Araz tarafından canlandırma üzerinde müdahale yapıldı.

ATAÇDER Başkanı Dr. Temel Kılınçlı, uygulama sonrası AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de her yıl 100 bin kişinin kalp krizi sonucunda hayatını kaybettiğini söyledi.

Ani kalp durmalarında ilk dakikalarda yapılan şoklama ile hastayı geriye döndürme oranının çok yüksek olduğunu vurgulayan Kılınçlı, bundan yola çıkarak ”Yaşam Kartalı” adını verdikleri dronun kullanıldığı projeyi geliştirdiklerini kaydetti.

Kılınçlı, ”Yaşam Kartalı ile halk arasında şok cihazı olarak bilinen otomatik eksternal defibrilatörün olay yerine hızlı şekilde ulaştırılması ve ilk dakikalarda şok verilerek hastanın kalbinin tekrar çalıştırılmasını sağlamak temel amacımız.” diye konuştu.

Exit mobile version