Kafeine ek olarak, kahvenin diğer zararlı etkileri arasında kalp problemleri, artan idrara çıkma isteği ve baş ağrıları bulunur. Kahvenin kan şekerini yükselttiği de bilinmektedir. Bazı araştırmalar, kahvenin belirli kanser riskini azaltmada faydalı olabileceğini gösterirken, diğerleri hiçbir korelasyon göstermemektedir. Bununla birlikte, kahve hala ölçülü tüketilmesi gereken yaygın bir içecektir.
Kahve Zararlı mı?
Kafein kalp atış hızını etkiler. Çalışmalar kafeinin kalbin kasılma hızını arttırdığını göstermiştir. Bu etki, geliştirilmiş kalp kası hücresi prototiplerine yol açabilir. Ek olarak, kafeinin kalp atış hızı üzerindeki etkisi, genetiğiyle oynanmış kalp kası hücrelerine de uygulanmıştır.
Bir çalışmada, San Francisco California Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, 100 sağlıklı katılımcıdan alternatif günlerde bir ila üç fincan kahve içmelerini istedi. Daha sonra aktivite izleyici saatleri, kan şekeri monitörleri ve EKG monitörlerini kullanarak biyofiziksel tepkilerini izlediler. Ek bir fincan kahvenin PVC’lerde %3 artış, günde 587 ek adım ve 18 dakika daha az uyku ile ilişkili olduğunu buldular. Araştırmacılar, yavaş kafein metabolize etme yeteneklerine sahip hastaların uykularını kaybetme ve kalp çarpıntısı yaşama olasılıklarının daha yüksek olduğunu kaydetti.
Bir çalışma, kafeinin yenidoğan tavşan kalp hücrelerinde SR Ca2+ salınımını uyardığını buldu. Yazarlar, kafeinin depolarizasyona bağlı kalp hücresi kasılma genliğini arttırdığı ve açık kanal olaylarının sıklığını ve süresini arttırdığı sonucuna varmıştır. Sonuçlar ayrıca kafeinin SR’den Ca2+ salınımını uyardığını ve bunun da SR’nin yenidoğan tavşan kalp hücrelerindeki fizyolojik rolünü açıklamaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
Kahvenin Vücuda Etkileri
Kahve, en popüler kafein kaynaklarından biri olmasına rağmen, çok fazla içmek baş ağrısına neden olabilir. Ortalama bir insan günde yaklaşık üç bardak tüketir. Kafein toksik olabilir, ancak genellikle ılımlı miktarlarda güvenlidir. Baş ağrısı çekmemek için kahve alımınızı azaltmalı ve su alımınızı artırmalısınız.
Ne kadar kafein tükettiğinizden emin değilseniz, bir yemek günlüğü tutmayı deneyin. Bu sadece kafein alımınızı izlemenize yardımcı olmakla kalmaz, diğer uyarıcı kaynaklarını da azaltmanıza yardımcı olur. Kafeinsiz kahve kullanmak veya kafeinsiz bir içeceğe geçmek, azaltmanın kolay bir yoludur. Ancak baş ağrılarınız sık ve şiddetliyse bir doktora görünmek isteyebilirsiniz.
Baş ağrısının bir başka olası nedeni alkoldür. Alkol beyne giden kan akışını arttırır, bu da bazı insanlarda migrene neden olur. Ayrıca vücudu susuz bırakır. Migrenden muzdarip olanlar da çok fazla alkol içme eğilimindedir ve bu yüzden içtikten sonra sıklıkla baş ağrısı çekerler. Akşamdan kalma baş ağrısının diğer bir yaygın nedeni olduğundan, alkol alımınızı sınırlamak yardımcı olabilir.
Kahvenin baş ağrısına neden olup olmadığını kanıtlayan hiçbir çalışma yoktur, ancak migren hastaları kahve içerek migren ataklarını durdurduğunu bildirmektedir. Bazı araştırmalar, kafeinin ağrı kesici ilaçların emilimini artırabileceğini ve baş ağrılarını hafifletebileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, kafein yoksunluğu sizi baş ağrıları için ilaca bağımlı hale getirebilir ve hatta geri tepme baş ağrılarına neden olabilir.
Kahveden kafein çekilmesi konusunda endişeleriniz varsa, tüketiminizi azaltmak iyi bir fikir olabilir. Kafeine duyarlıysanız, kafeinden kaçınmak en iyi çözümdür. Kafeinin ayrıca baş ağrısını tetiklemede önemli bir faktör olan dehidrasyona neden olduğu bilinmektedir.
Bir araştırmaya göre, insanların yüzde otuz ila altmışı kahve içtikten sonra tuvalete gitme ihtiyacı hissediyor. Bunun nedeni, kafeinin, kolonun kasılmasını sağlayan gastrokolik refleks adı verilen doğal bir refleksi tetiklemesidir. Iowa Üniversitesi, kafeinli kahvenin kolon kasılmalarını sudan daha fazla uyardığını keşfetti. Bu etki, kahvede bulunan iki kimyasala atfedildi: klorojenik asit ve N-alkanoil-5-hidroksitriptamit.
Araştırmalar, kahvenin sindirim sürecini kontrol eden bir hormon olan gastrin üretimini uyardığını göstermiştir. Bu hormon, kolonun kasılmasına, eski yiyecekleri sindirim sisteminden dışarı itmesine ve yeni yiyeceklere yer açmasına neden olur. Bununla birlikte, kafein etkiyi artırabilir. Bu, ani bir tuvalete gitme dürtüsü olan insanlar için kahveyi kötü bir seçim haline getirir.
Bu kahve etkisinin çoğunlukla plasebo etkisi olduğuna inanılsa da kafein ile tuvalete gitme dürtüsü arasında olası bir bağlantı var. Tuvaleti kullanma isteğini artırmanın yanı sıra, kahvenin çeşitli sindirim etkileri vardır. Bunlar arasında artan safra asitleri seviyeleri ve azaltılmış bir kabızlık hissi vardır. Ek olarak, kahve antioksidanlar ve bilişsel enerji artışı içerir. Kahve ayrıca insanların yüzde otuz ila kırkında müshil etkisine sahiptir.
Kahvenin sindirim sistemi üzerindeki etkilerini inceleyen bir araştırma, kafeinin tuvalete gitme isteğini artırdığını buldu. Bağırsak kas kasılmaları tüketimden önce ve sonra ölçüldü. Basınca duyarlı bir prob, kahve içtikten sonraki dört dakika içinde önemli bir artış gösterdi. Bununla birlikte, çalışma aynı zamanda yanıt vermeyenlerin kolon aktivitesinde herhangi bir değişiklik yaşamadığını da buldu.
Kahvenin kan şekerine etkisi
Araştırmalar, kafeinin bazı insanlarda kan şekerini yükselttiğini gösteriyor. Ancak kahve pek çok kişinin düşündüğü kadar zararlı değildir. Kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabilecek antioksidanlar içerir. Kahvedeki antioksidanların diyabetin başlamasını önlediğine veya geciktirdiğine inanılıyor. Ancak kahve içmeniz gerekiyorsa, etiketi dikkatlice okuduğunuzdan emin olun.
Kahvenin kan şekerini yükseltip yükseltmemesi, içtiğiniz kahvenin türü de dahil olmak üzere çeşitli değişkenlere bağlıdır. Özellikle kafein, kan şekeri seviyelerinde değişikliklere yol açabilen insülin üretimine müdahale edebilir. Şeker hastalarının günde 400 miligramdan fazla kafein tüketmemeleri tavsiye edilirken, şeker hastalığı olmayanların kendilerini 200 miligram ile sınırlamaları gerekir. Bu nedenle şeker hastaları kahve alımını günde bir küçük fincanla sınırlamalıdır.
Bir bireyin güvenli bir şekilde tüketebileceği kafein miktarı, temel kan şekeri seviyeleri, ne kadar tükettikleri ve genetikleri dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır. Çoğu insan sağlığına zarar vermeden günde 400 mg kafeini tolere edebilir. Ancak kahveyi çok miktarda tüketmek diyabetli kişilerde glisemik yanıta neden olabilir.
Kahve birçok problemle bağlantılıdır – libidonuzu düşürmek, düşük cinsel dürtü, düşük enerji ve obezite. Ayrıca östrojen baskınlığı gibi hormonal dengesizlik riskini de artırabilir. Kahve ayrıca doğal hormonların üretimini engeller ve birçok personel sağlık durumunu daha da kötüleştirebilir. Bazı araştırmacılar kahve içmenin kilo vermeye yardımcı olabileceğine inanıyor. Diğer bazı araştırmalar, kahvenin insülin duyarlılığını artırabileceğini ve kan basıncını düşürebileceğini öne sürüyor.
Kahve bazı insanlarda kan şekerini yükseltebilir, bu nedenle şeker hastaları kafeinsiz kahve içmelidir. Düzenli olarak kahve içmek diyabet geliştirme riskini azaltabilir, ancak tükettiğiniz kafein miktarını sınırlamak önemlidir.
Kahve stres yapar mı?
Araştırmalar, kafeinin kaygıyı artırabileceğini göstermiştir. Bu, alımınızı azaltmanızı hayati hale getirir. İçtiğiniz herhangi bir kahvenin etiketindeki kafein içeriğini kontrol edebilir ve alımınızı kademeli olarak azaltmayı deneyebilirsiniz. Bu şekilde, hoş olmayan yoksunluk belirtilerinden kaçınabilirsiniz. Ayrıca kafeinsiz veya düşük kafeinli ikameler de arayabilirsiniz.
Kafein, artan kaygı dahil olmak üzere çok çeşitli fizyolojik tepkilere neden olur. Bazı araştırmacılar kafeini kaygı bozukluklarına bile bağladılar. Ancak anksiyete bozukluğu olan kişilerde bulgular sağlıklı yetişkinlerden farklıdır. Unutulmamalıdır ki kafein herkeste kaygıyı artırmaz ancak kahvenin kaygı üzerindeki etkilerini anlamak önemlidir.
Çok fazla kafein içmek kaygı ve panik ataklara neden olabilir. Ayrıca kalbi etkiler ve kas titremelerine neden olabilir. Ayrıca, kafein alışkanlık oluşturur ve madde bağımlılığı ile bağlantılı olabilir. Kaygısı olanlar kahveden uzak durmalı ve mümkün olduğunca uzak durmalıdır. Kahve kaygıya neden olmayabilir, ancak semptomları daha da kötüleştirebilir.
Kafein kaygıya neden olmasının yanı sıra depresyona da neden olabilir. Kaygısı olan bazı kişilerde panik atak veya sosyal kaygı bozukluğu belirtileri vardır. Bu semptomlar genellikle kalp krizi semptomlarını taklit eder. Anksiyeteden muzdarip bazı insanlar, yoğun korku duygularına neden olan travma sonrası stres bozukluğundan da muzdariptir. Kafein, yiyecek, içecek ve ilaçlarda bulunabilen doğal bir uyarıcıdır. Merkezi sinir sistemini uyararak çalışır, insanları daha uyanık ve enerjik yapar.
Bununla birlikte, kahvenin kaygıyı artırdığı sonucunu destekleyen bilimsel kanıtlarda hala sınırlamalar vardır. Birçok çalışma, kesin sonuçlara varmak için yeterli veri bildirmemiştir. Kanıt eksikliğine rağmen, mevcut kanıtlar kafein ve kaygı arasında bir bağlantıya işaret ediyor. Çok sayıda çalışma, kantitatif destekten yoksun olmalarına rağmen, kafeinin kaygıyı bir plasebodan daha fazla artırdığını bulmuştur.