İş Kazası Bildirimi Nasıl Yapılır?

İş kazası bildirimi söz konusu olduğunda SGK uygulaması ve e-devlet üzerinden bildirim yapılmaktadır. Bu şekilde kullanılacak olan bildirimler gündeme geldiğinde 5510 sayılı kanundaki hallerden birinde meydana gelen durumlar gündeme gelir. Sigortalının iş yerinde bulunduğu süre içinde ya da işveren tarafından yürütülen iş sırasında iş kazası yaşaması durumunda sigortalının bazı hakları vardır. İş kazası sonucu uzuv […]

is kazasi bildirimi nasil yapilir

İş kazası bildirimi söz konusu olduğunda SGK uygulaması ve e-devlet üzerinden bildirim yapılmaktadır. Bu şekilde kullanılacak olan bildirimler gündeme geldiğinde 5510 sayılı kanundaki hallerden birinde meydana gelen durumlar gündeme gelir. Sigortalının iş yerinde bulunduğu süre içinde ya da işveren tarafından yürütülen iş sırasında iş kazası yaşaması durumunda sigortalının bazı hakları vardır. İş kazası sonucu uzuv kaybedilmesi ya da yatalak kalınması gibi durumlarda ilgili mevzuat kapsamında ödeme yapılabilir. Bu durumda hizmet akdi kapsamında birçok çalışmanın gerçekleşmesi gündeme gelebilir.

 

İş Kazası Süresi ve Cezası Ne Kadar?

Çalışanlar için yapılan sigortalar birçok açıdan hakları koruyucu özelliklere sahiptir. Bununla birlikte iş kazası sigortası hizmet akdi kapsamında çalışanlar, aday ve çıraklar, İŞKUR kursiyerleri ve benzer birçok durum için yapılmaktadır. Mesleki açıdan ev hizmetlerinde çalışan sigortalıların da dahil olduğu bu grupta çalışanın sigortalı olma koşulu vardır. Meydana gelen olayda kişinin ruhen ya da bedenen zarar görmesi halinde iş kazasından bahsedilebilir.

İş kazasını bildirmemek suçtur. İşveren en kısa sürede iş kazasını bildirmek zorundadır. 4.688,00 TL cezası olan bu durumun daha üst limitleri de söz konusu olabilir. İşçi sayısının yükselmesi halinde ödenecek ceza da artış gösterecektir. Ayrıca işin tehlike durumu da ödenecek olan ceza miktarını arttırmaktadır. İş kazasını bildirmeme cezası aynı zamanda işçi primlerinin geri alınması gibi yaptırımlarla da sonuçlanır.

 

İş Kazası Bildirilmezse Ne Olur?

İşverenin iş kazası bildirmeme cezası maddidir. İşçinin dahil olduğu tehlike sınıfına göre değişecek olan bu miktarlar son derece değişkendir. Aynı zamanda iş kazasının bildirilmemesi durumunda işveren iş kazasını kuruma bildirmezse SGK’ya da ceza ödemek zorunda kalacaktır. Bu gibi durumlar için işçinin her türlü dava açma hakkı vardır. Özellikle sakat akıma ve yatalak olma durumlarında iş mahkemelerine başvurulabilir. Hukuki yardım almak istediğinizde ise iyi bir iş avukatına başvuru yapmanız son derece önemlidir.

Exit mobile version