Heyecan Verici: İlk Kişiselleştirilmiş Melonom Aşısı İngiltere’de Test Ediliyor

Cilt kanserinin en ölümcül türü olarak bilinen melanoma karşı dünyanın ilk “kişiselleştirilmiş” mRNA aşısının test denemesine İngiltere’de başlandı. Geçtiğimiz Ağustos ayında kafa derisindeki melanom büyümesi ameliyatla alınan 52 yaşındaki Steve Young, aşıyı deneyecek ilk hastalardan biri oldu. Aşı, bağışıklık sisteminin kalan kanserli hücreleri tanımasına ve yok etmesine yardımcı olmak üzere tasarlandı. Bu sayede kanserin geri […]

Heyecan Verici: İlk Kişiselleştirilmiş Melonom Aşısı İngiltere'de Test Ediliyor

Cilt kanserinin en ölümcül türü olarak bilinen melanoma karşı dünyanın ilk “kişiselleştirilmiş” mRNA aşısının test denemesine İngiltere’de başlandı.

Geçtiğimiz Ağustos ayında kafa derisindeki melanom büyümesi ameliyatla alınan 52 yaşındaki Steve Young, aşıyı deneyecek ilk hastalardan biri oldu. Aşı, bağışıklık sisteminin kalan kanserli hücreleri tanımasına ve yok etmesine yardımcı olmak üzere tasarlandı. Bu sayede kanserin geri dönmeyeceği umut ediliyor.

Söz konusu aşı, mRNA-4157 (V940), mevcut Covid aşılarıyla aynı teknolojiyi kullanmakta olup, son aşama Faz 3 denemelerinde test edilmektedir. University College London Hospitals’da (UCLH) gerçekleştirilen denemede doktorlar bu aşıyı, bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini öldürmesine yardımcı olan pembrolizumab ve ya Keytruda adlı ilaçla birlikte veriyor.

“Aşı, kişiselleştirilmiş olarak sunuluyor”

Moderna ve Merck Sharp and Dohme (MSD) tarafından üretilen kombine tedavi, klinik deneyler dışında henüz sağlık sisteminde rutin kullanıma sunulmuş durumda değil. Avustralya da dahil olmak üzere diğer bazı ülkelerde de daha fazla kanıt toplamak ve daha yaygın uygulanıp uygulanmayacağını görmek amacıyla hastalar üzerinde denemeler yapılmakta.

Öte yandan aşı, kişiselleştirilmiş olarak, yani yapısı her bir hastaya uyacak şekilde değiştirilerek sunuma hazır hale getiriliyor. Hastanın kendi tümörünün genetik yapısına uygun olacak biçimde oluşturuluyor ve vücuda sadece bu kanser hücrelerinde bulunan belirteçlere veya antijenlere saldıran proteinler veya antikorlar üretmesi için talimat veriyor.

‘Heyecan verici: hasta için özel olarak üretiliyor’

UCLH araştırmacısı Dr. Heather Shaw, aşının melanomlu hastaları tedavi etme potansiyeline sahip olduğunu ve akciğer, mesane ve böbrek tümörleri gibi diğer kanserlerde de test edildiğini belirtti.

Shaw; “Bu gerçekten uzun zamandır gördüğümüz en heyecan verici şeylerden biri” diyerek şu bilgiyi aktardı; “Kesinlikle hasta için özel olarak üretildi – bunu başka bir hastaya veremezsiniz çünkü işe yaramaz. Bu tür şeyler son derece teknik ve hasta için özel olarak üretiliyor.”

Uluslararası araştırmanın İngiltere ayağı, Londra, Manchester, Edinburgh ve Leeds dahil olmak üzere sekiz merkezde en az 60-70 hasta toplamayı amaçlanıyor. Londra’da tedavi gören Young, “Gerçekten çok heyecanlıyım. Kanseri durdurmak için en iyi şansım bu” diye konuştu.

Melanomun yaygın belirtileri sırasıyla şunlardır:

Güneşten korunmak ve ciltte değişiklik olup olmadığını düzenli şekilde kontrol etmek bu hastalıkta çok önemlidir. Bir melanom ne kadar erken teşhis edilirse, tedavisi o kadar kolay ve tedavinin başarılı olma olasılığı o kadar yüksek oluyor.

Aralık ayında yayınlanan Faz 2 deneme verileri, immünoterapi Keytruda ile birlikte aşı alan ciddi yüksek riskli melanomlu kişilerin üç yıl sonra ölme veya kanserlerinin geri gelme olasılığının, sadece ilaç alanlara göre neredeyse yarısı (%49) olduğunu ortaya koymuştu.

Dr. Shaw, özellikle “nispeten tolere edilebilir yan etkileri” olduğu için tedavinin “oyun değiştirici” olabileceğine dair umutlu olduklarını ifade etti. Bu yan etkilerin yorgunluk ve aşı yapıldığında kolda ağrı olduğunu kaydeden Shaw, hastaların çoğu için bunun grip ya da Covid aşısı olmaktan daha kötü görünmediğini dile getirdi. (Kaynak: BBC News Türkçe)

Exit mobile version