Hal Kayıt Sistemi Nedir, HKS Nasıl Kullanılır?

Hal Kayıt Sistemi üyeliği, sebze meyve alımı satımı yapan bazı kişiler için zorunludur. Bu haberimizde Hal Kayıt Sistemi üyeliğinin kimlere zorunlu olduğuna, sisteme nasıl kaydolunduğuna ve giriş yapıldığına dair detaylı bilgiler bulabilirsiniz. Hal Kayıt Sistemi Nedir? Ticaret Bakanlığı tarafından geliştirilen ve uygulamaya konan Hal Kayıt Sistemi, sebze ve meyve sektörünün devlet tarafından kayıt altında tutulmasını […]

hal kayit sistemi hks nedir nasil kullanilir

Hal Kayıt Sistemi üyeliği, sebze meyve alımı satımı yapan bazı kişiler için zorunludur. Bu haberimizde Hal Kayıt Sistemi üyeliğinin kimlere zorunlu olduğuna, sisteme nasıl kaydolunduğuna ve giriş yapıldığına dair detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Hal Kayıt Sistemi Nedir?

Ticaret Bakanlığı tarafından geliştirilen ve uygulamaya konan Hal Kayıt Sistemi, sebze ve meyve sektörünün devlet tarafından kayıt altında tutulmasını sağlayan bir sistemdir.

Bu sistemin amaçları şöyledir:

Hal Kayıt Sistemi Nasıl Kullanılır?

Hal Kayıt Sistemi, mobil cihazlar üzerinden barkod yöntemiyle çalışır. İlgili uygulama Android ve iOS cihazlara indirilebilir.

Ayrıca Hal Kayıt Sistemi internet sitesi üzerinden de bazı sorgulamaları gerçekleştirmek ve bazı istatistiklere ulaşmak mümkündür. Ancak internet sitesi üzerinden, mobil uygulamaya kıyasla daha az sayıda işlem gerçekleştirilebilir.

Sisteme üye olmaksızın gerçekleştirilebilen sorgulamalar ve işlemler şunlardır:

Hal Kayıt Sistemine Kayıt Olması Zorunlu Gruplar

Meyve sebze ticaretiyle uğraşan bazı grupların HKS’ye kaydolması zorunludur. Ayrıca ürünlerin depolandığı, işlendiği veya sevk edildiği tesisler, dağıtım merkezleri, depolar ya da şubeler de ayrıç sisteme kaydolmak zorundadır.

İlgili yönetmelikte “bildirimci” olarak tanımlanan ve sisteme kaydı zorunlu tutulan gruplar şunlardır:

  1. Sınai ürünlerde kullanmak üzere sebze meyve alan sanayiciler
  2. İhraç etmek üzere sebze meyve alan ihracatçılar
  3. Sebze meyve ithalatı yapan ithalatçılar
  4. Üretici örgütleri
  5. Komisyoncular
  6. Tüccarlar
  7. Pazarcılar, manavlar, marketler ve diğer perakendeciler
  8. Ürünleri kendi tüketiminde kullanan restoranlar, oteller, hastaneler, yurtlar ve diğer kuruluşlar

HKS Bildirimi Nedir, Kim Tarafından Yapılır?

Hal Kayıt Sistemi, bildirime dayalı bir sistemdir. Ürünler, üretildikleri yerden ya da ülkeye girdikleri gümrük kapısından sevk edilmeden önce bildirim işlemi, bildirimci tarafından gerçekleştirilmelidir.

HKS bildirimi şu yollarla gerçekleştirilebilir:

Hal Kayıt Sistemine Nasıl Kayıt Olunur?

HKS kaydını gerçekleştirmek isteyen kişilerin Hal Kayıt Sistemi başvuru formunu doldurarak ve gerekli belgeleri bir araya getirerek ticaret il müdürlüklerine başvurması gerekir.

Bütün bildirimcilerden istenen ortak HKS kayıt belgeleri şunlardır:

Sanayicilerin ayrıca şu belgeyi başvuru dosyasına eklemesi gerekir: Sanayi sicil belgelerinin aslı ya da onaylı örneği

Komisyoncuların ayrıca şu belgeyi başvuru dosyasına eklemesi gerekir: Üyesi olunan derneğe kayıtlı olduğunu gösteren belgenin aslı ya da onaylı örneği (Sadece başvuru formunda belirtilmesi durumunda)

Depo, tesis ve dağıtım merkezlerinin HKS kaydı için istenen belgeler ise şöyledir:

Hal Kayıt Sistemi Giriş

Bütün belgeler eksiksiz ve doğru şekilde ilgili makama teslim edildikten sonra bildirimci, başvurusunun kabul edildiğine dair bir e-mail alır. Bu e-maili alan bildirimci sisteme, HKS internet sitesi ya da mobil uygulaması üzerinden giriş yapılabilir.

Merak edilen tüm personel sağlık ve gündem haberlerine Sağlık Ağı ile kolayca ulaşın.

Exit mobile version