Göz Travmalarına Dikkat

Yaz ayları ile birlikte göz sağlığı  ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalıyor. Gündüzlerin uzun, havanın sıcak ve okulların tatil olmasıyla açık havada göz için riskli aktivitelerin sayısı artıyor. Türk Oftalmoloji Derneği Oküler Travma ve Medikolegal Oftalmoloji Birimi Sekreteri Prof. Dr. Züleyha Yalnız Akkaya,  yaz aylarında artış gösteren göz yaralanmalarına karşı bireylerin göz sağlığını korumaları için yapılması […]

goz travmalarina dikkat

Yaz ayları ile birlikte göz sağlığı  ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalıyor. Gündüzlerin uzun, havanın sıcak ve okulların tatil olmasıyla açık havada göz için riskli aktivitelerin sayısı artıyor.

Türk Oftalmoloji Derneği Oküler Travma ve Medikolegal Oftalmoloji Birimi Sekreteri Prof. Dr. Züleyha Yalnız Akkaya,  yaz aylarında artış gösteren göz yaralanmalarına karşı bireylerin göz sağlığını korumaları için yapılması gerekenlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Dünyada Göz Sağlığı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yılda 55 milyon kişinin göz yaralanması geçirdiğini belirtiyor. Bu veriye atıf yapan Akkaya, dünyada her yıl yaklaşık 23 milyon kişinin de göz travmaları sonucu en azından tek taraflı görme kaybı yaşadığını kaydetti.

Akkaya, “Göz yaralanmaları, gözde kalıcı hasar, görmede azalma, görme kaybı ve organ kaybına neden olmaları nedeniyle önemlidir. Bu tür yaralanmaların kişilerde hayatı boyunca görülme ihtimali yüzde 20’dir. Yaz aylarında göz yaralanmalarında belirgin artış oluyor. Basit önlemlerle gözlerimizi korumak mümkün.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Akkaya, özellikle erkek ve çocuk bireylere dikkat çekere, “Gündüzlerin uzun, havanın sıcak ve okulların tatil olmasıyla açık havada daha tehlikeli aktivitelerin yapılmasına bağlı olarak göz travmaları yaz aylarında artıyor. Hasat döneminde tarım alanlarında çalışanlar da göz travmalarına maruz kalıyor. Suç ve şiddet olayları yaz aylarında artma eğilimindedir. Düğün ve çeşitli kutlamalar açık havada yapıldığından havai fişek yaralanmaları da yaz aylarına özgü yaralanmalardır. Seyir esnasında araçların camlarının açık tutulması, kapakları patlama özelliğine sahip sodaların içecek olarak tercih edilmesi yaz aylarındaki göz travmalarının daha nadir görülen nedenlerindendir.”

Ev İçi Kazalar

Göz travmalarını önlemek için iş yerlerinde koruyucu polikarbonat gözlük ve baret takılmalıdır. Havai fişek kullanımı da göz kazalarına neden olabiliyor. Bu hususa da dikkat edilmelidir. Genellikle çocuk ve kadınların maruz kaldığı ev içi kazalarının önlenmesinde  koruyucu gözlükler tavsiye ediliyor. Bu konuda bilgi veren Akkaya, “Kimyasal maddeler kullanılırken ve ev içi tadilatlarında koruyucu gözlük ve eldiven takılmalı çocuklar ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Temizlikte kullanılan kimyasal maddeler kilitli dolaplarda, tutulmalı, çocuk yeterli olgunluğa geldiğinde bu maddelerle ilgili bilgilendirilmeli.” önerilerinde bulundu.

Sağlık makaleleri ile sıhhatinizi koruyun.

Exit mobile version