Göz Tansiyonu (Glokom) Nedir?

Göz Tansiyonu (Glokom) Nedir?

Göz tansiyonu ya da glokom, gözün yapısında bulunan merceğin beslenmesini sağlayan akör sıvısının, trabeküler ağ yollarının kapanması sebebiyle dışarı çıkamaması neticesinde, göz içi basıncın artmasından ve optik sinirlerin tahrip olmasında kaynaklanan göz hastalığıdır.

Glokom rahatsızlığında gözün içinde bulunan sıvının fazlaca birikmiş olması görme duyumuza zarar verir. Zamanla biriken sıvı, optik sinirlere uygulanan baskıyı da artırır. Oluşan bu durum da görmemizi sağlayan göz sinirinde tahribatı oluşmasına yol açar. Tedavi edilmeyen göz tansiyonu zaman içerisinde ilerleyerek bireyde görme alanın daralmasına neden olur.

Göz içi basıncın artmasına ilişkin net bir eşik yoktur. Hastanın göz içinde artan basınç diğer hastalarda daha yüksek şiddette olmasına rağmen göz sinirlerinde tahribat başlamamış ya da göz tansiyonu rahatsızlığı ortaya çıkmamış olabilir.

Gözün yapısında bulunan sinirler, biyolojik oluşumundan ötürü kendilerini yenileyemez ya da cerrahi operasyonla eski haline getirilecek şekilde tedavi edilemez.

Göz Tansiyonu (Glokom) Belirtileri Nelerdir?

Glokom ya da göz tansiyonu, hastalığın ilk evrelerinde kendini göstermeyen sinsi bir rahatsızlıktır. Bu özelliğin yanı sıra belirtiler kişiden kişiye değişebilmektedir. Göz tansiyonuna sahip hastalarda en sık görülen belirtiler ise şu şekilde:

Glokom Nasıl Önlenebilir?

 

Exit mobile version