Gizli Şeker, Diyabet Riskini Beraberinde Getiriyor

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mahruk Rashidi, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü olduğundan dolayı birtakım açıklamalarda bulundu. Gelişim Üniversitesi’nin yapmış olduğu açıklama doğrultusunda, en sık rastlanan hastalıkların başında gelen diyabetin görülme sıklığı günden güne artıyor. Dünya çapında görülme sıklığı hızlı şekilden artan bir halk sağlığı problemi olan pre-diyabet “gizli […]

3486516

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mahruk Rashidi, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü olduğundan dolayı birtakım açıklamalarda bulundu.

Gelişim Üniversitesi’nin yapmış olduğu açıklama doğrultusunda, en sık rastlanan hastalıkların başında gelen diyabetin görülme sıklığı günden güne artıyor.

Dünya çapında görülme sıklığı hızlı şekilden artan bir halk sağlığı problemi olan pre-diyabet “gizli şeker hastalığı” ile ilgili erken teşhis yapılmaz ve farkındalık sağlanmazsa diyabet hastalığının oluşma ihtimalinin arttığı biliniyor. Diyabet hastalığı, nöropati, retinopati, nefropati ve kardiyovasküler hastalıklar gibi pekçok komplikasyonu beraberinde getiriyor.

– %106 yükselme var

Açıklama kapsamında görüşlerine yer verilen Rashidi, gizli şeker hastalığı olan bireylerin hayatlarının ileriki dönemlerinde diyabet oluşma ihtimalinin fazla olduğuna dikkat çekti.

Bu görülen durum itibariyle sadece diyabet hakkında değil, kardiyovasküler hastalıkları da kapsayan kronik hastalıklar için de geçerliliğini koruduğuna yer veren Rashidi, “Gizli şeker hastalığına sahip olan bireyler ile normal kan şekerine sahip bireyleri karşılaştırdığımızda gizli şeker hastalığı olan kişilerin diyabet olma riskinin yüksek olduğu sonucuna ulaşıyoruz.

2020 yılında Türkiye Diyabet Epidemiyoloji Çalışması içerisinde gizli şeker hastalığı sıklığının yüzde 28,7 olduğu görülmektedir. 2013 yılında yapılan bir çalışmaya bakıldığında on iki yıllık zaman içinde gizli şeker hastalığı görülme sıklığında yüzde 106 oranında bir yükselme olduğu belirlenmiştir.” sözlerini kullandı.

– Diyabet gitgide ilerleyen bir hastalık

Rashidi, gizli şeker hastalığının taramaları incelenirken, kişinin bir bütün olarak ele alınması ve hastalığa neden olacak faktörlerin ince eleyip sık dokuyarak ele alınması gerektiğini vurgulayarak, şunları ekledi:

“Yapılan çalışmalar incelendiğinde, hemşireler tarafından verilen diyabet eğitimlerinin bireylerin metabolik kontrolünün sağlanmasında etkili olduğu sonucuna ulaştık. Diyabet, ilerleyen bir hastalık olarak görülüyor. Bu hastalığa sahip bireylerin yaşam tarzı alışkanlıklarını değiştirmesi çok büyük bir öneme sahip.

Gizli şeker tanısı almış olan kişilerin yaşam tarzlarında yaptıkları değişimler Tip 2 Diyabet ilerleme riskini azaltmak için güvenli ve etkili bir ortam oluşturuyor. Diyabet hastalarında davranış değişimi yaşanması ve bu değişime yönelik motivasyon oluşturulması için 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz.”

Exit mobile version