Fitoterapi Nedir?

Fitoterapi ile ilgileniyorsanız, doğru yere geldiniz. Fitoterapi bir alternatif tıp yöntemidir. Bu alan, sağlığı ve esenliği iyileştirmek için doğal maddeler kullanır. Faydaları iyi belgelenmiştir ve birçok üründe mevcuttur. Ayrıca bazı mağazalarda Fitoterapi bazlı takviyeler satın alabilirsiniz. Fitoterapi Nedir Fitoterapinin popülaritesi artıyor. İnsanlar sentetik ilaçların yan etkileri konusunda daha fazla endişe duymaya başladıkça, bitkisel ilaçlar daha az zararlı olarak algılanıyor. Exeter Üniversitesi’nde […]

fitoterapi nedir 1

Fitoterapi ile ilgileniyorsanız, doğru yere geldiniz. Fitoterapi bir alternatif tıp yöntemidir. Bu alan, sağlığı ve esenliği iyileştirmek için doğal maddeler kullanır. Faydaları iyi belgelenmiştir ve birçok üründe mevcuttur. Ayrıca bazı mağazalarda Fitoterapi bazlı takviyeler satın alabilirsiniz.

Fitoterapi Nedir

Fitoterapinin popülaritesi artıyor. İnsanlar sentetik ilaçların yan etkileri konusunda daha fazla endişe duymaya başladıkça, bitkisel ilaçlar daha az zararlı olarak algılanıyor. Exeter Üniversitesi’nde tamamlayıcı tıp profesörü olan Prof. Edzard Ernst’e göre, bitkisel ilaçlar sentetik ilaçlardan çok daha hafiftir. Aslında, çoğu bitkisel ilaç güvenli ve etkili olarak kabul edilir.

Bitkisel ilaçlar, tentürler, kapsüller, çaylar, merhemler ve kompresler dahil olmak üzere birçok biçimde bulunabilir. Birçok bitkisel ilaç toksik değildir, ancak bazıları alerjik reaksiyonları tetikleyebilir veya ciddi yan etkilere neden olabilir. Diğer tedavilerde olduğu gibi, herhangi bir bitkisel ilaç kullanmadan önce bir doktora danışmak önemlidir.

Botanik özlerin standardizasyonu, kaliteyi sağlamanın başka bir yoludur. Standartlaştırılmış özler, minimum miktarda bilinen aktif bileşen içerir. Bu işlem genellikle fitoterapide kullanılır. Standardizasyon önemlidir çünkü aktif bileşenlerin tekrarlanabilir bir bileşimini sağlar. Bitkisel tıpta diğer alanlara göre daha az meta-analiz vardır.

Fitoterapi, bazı geçmişi olmasına rağmen, tıp alanında hala gelişmekte olan bir alandır. Rusya’daki birçok tıp fakültesinde tıp öğrencilerini fitoterapi ile ilgili konulara alıştırmak için fakülte kursları vardır. Bu dersler bir tıp öğrencisinin ek seçmeli derslerinin bir parçasıdır.

Fitosötikler

Fitoterapiler tarihsel olarak kas-iskelet ağrısından hafıza kaybına kadar birçok farklı sağlık durumunu tedavi etmek için kullanılmıştır. Bununla birlikte, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından sıkı bir şekilde düzenlenmeyen bitkisel ilaçların kullanımıyla ilgili bazı endişeler bulunmaktadır. Bu ilaçlar farmasötik ilaçlar olarak sınıflandırılmadığından, farmasötiklerle aynı katı güvenlik düzenlemelerine sahip değildirler.

Fitosötiklerin etkinliğini doğrulamak için daha titiz uluslararası çalışmalara ihtiyaç vardır. Ancak o zamana kadar geleneksel farmasötik tedaviler ve standart yaşam tarzı önerileriyle birlikte çalışabilirler. Bu, birçok yaygın koşuluna karşı mücadelede önemlidir. Bununla birlikte, fitosötiklerin klinik uygulamada yaygın olarak kullanılabilmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Bitkilerin ilaç olarak kullanılması binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan birçok ilaç da dahil olmak üzere insan tıbbının büyük bir kısmı bitkilerden elde edilmektedir. Fitoterapi, bitki bazlı ilaçları tanımlanmış bir özüt formunda kullanan geleneksel tıbbın bir dalıdır. Bu özlerdeki aktif maddeler onları oldukça etkili kılar. Fitoterapi, dünyadaki en eski ve en popüler tıp biçimlerinden biridir. Bitki bazlı ilaçlar hakkındaki geleneksel etnobotanik bilgi, çoğu insan kültürü için önemli bir tıbbi bilgi deposudur.

Fitoterapi ürünleri

Fitoterapi ürünleri, bitkilerde bulunan aktif bileşenleri içeren farmasötik müstahzarlardır. Bu ürünlerdeki aktif bileşenler, standart prosedürlerle ekstrakte edilir. Sonuç, etkinliği bilinen bir ilaçtır. Ayrıca, bu ürünler farmasötik ilaçlardan daha güvenlidir. Etkilerini artırmak için genellikle doğal bileşenleri sentetik bileşiklerle birleştirirler.

Fitoterapinin kullanımı hızla artmaktadır. İnsanlar sentetik ilaçların yan etkilerine karşı temkinli. Bununla birlikte, botanik ürünlerin geleneksel ilaçlardan daha yumuşak olduğu bulunmuştur. Bu, fitoterapi ürünlerinin diğer tedavilerle personel sağlık birlikte çalışabileceği anlamına gelir. Ayrıca, düzenlemeye tabi şirketler, ürünlerinin dozajını ve güvenliğini kontrol edebilir.

Fitoterapinin büyük potansiyeline rağmen, yine de sorumlu bir şekilde kullanılmalıdır. Sadece kayıtlı bir bitki uzmanı tarafından reçete edilmelidir. Yan etkilerden veya aşırı dozdan kaçınmak için kullanım talimatlarını içeren bir etiket de taşımalıdır. Tıbbi geçmişinizi alırken bitkisel ilaçlarınızı doktorunuzla görüşmeniz de önerilir. Bu şekilde doktorunuz diğer ilaçlarla olası etkileşimleri tespit edebilecektir.

Bitkilerin fitoterapide kullanımı, sağlığı iyileştirmek için bitkilerde bulunan maddelere dayanan eski bir uygulamadır. Fitoterapi bir tamamlayıcı tıp şekli olmasına rağmen, onlardan yapılan ürünler, güvenli ve etkili olduklarından emin olmak için hala titiz çalışmalar gerektirir.

Fitoterapinin Tarihçesi

Fitoterapinin en erken kaydedilen biçimi, Orta Çağ’ın sonlarına kadar izlenebilir. Burjuvaziden insanlar, kırsal kesimden sosyal vakaları alan ve beslenme, barınma, hasta ve yaşlıları tedavi etme gibi hayır işleri yapan darülacezeler kurdular. Fitoterapi, 14. yüzyılda daha sistematik bir şekilde geliştirildi ve ilk resmi farmakopesi 1498’de yayınlandı.

Sentetik ilaçların kullanımı azaldıkça fitoterapinin popülaritesi artmaya başladı. Ancak, doğa bilimlerinde eğitim almış doktorlar sentetik ilaçlar yazma eğilimindeydiler. Günümüzde pek çok ilaç, söğüt kabuğundan elde edilen aspirin gibi bitkilerden veya bu bitkilerin modifiye edilmiş versiyonlarından elde edilmektedir. Bitkilerin iyileştirici özellikleri üzerine yapılan üniversite araştırmaları, modern fitoterapi formunun doğmasına yol açmıştır.

Dünya tarihinin fitoterapi tarihi üzerinde derin bir etkisi olmuştur. Sergi, insanlık tarihindeki farklı dönemlerin bu tür tıbbın gelişimini nasıl etkilediğini gösteriyor. Fitoterapinin tarihi, insanların tıpta şifayı görme biçiminde durgunluk dönemleri ve değişiklikler olduğunu göstermektedir.

Exit mobile version