Enerji İçeceklerinin Zararları Nelerdir?

Enerji içecekleri ayrıca şeker bakımından yüksektir ve ciltte kızarıklıklara neden olabilir. Ayrıca alkolle karıştırıldığında kalp aritmilerine neden olma riski vardır. Bu içeceklerin çoğu gençler arasında popüler olsa da, birkaç uyarı akılda tutulmalıdır. Enerji İçeceklerinin Zararları Nelerdir? Enerji içeceklerindeki kafeinin kan basıncını artırabileceğine dair birkaç rapor var. Ancak, içmeye başlama kararını vermeden önce bu tür içeceklerle ilişkili riskleri anlamak […]

enerji iceceklerinin zararlari nelerdir 1

Enerji içecekleri ayrıca şeker bakımından yüksektir ve ciltte kızarıklıklara neden olabilir. Ayrıca alkolle karıştırıldığında kalp aritmilerine neden olma riski vardır. Bu içeceklerin çoğu gençler arasında popüler olsa da, birkaç uyarı akılda tutulmalıdır.

Enerji İçeceklerinin Zararları Nelerdir?

Enerji içeceklerindeki kafeinin kan basıncını artırabileceğine dair birkaç rapor var. Ancak, içmeye başlama kararını vermeden önce bu tür içeceklerle ilişkili riskleri anlamak önemlidir. Bir çalışma, enerji içeceklerindeki kafeinin, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir durum olan QTc uzaması adı verilen kalp ritmi anormalliğine neden olabileceğini düşündürmektedir. Ancak bu bulgu kesin değildir. Çalışmanın sınırlamaları arasında küçük örneklem büyüklüğü ve etkilerin yalnızca kafeinden kaynaklanıp kaynaklanmadığı sorusu yer alıyor. Enerji içeceklerindeki diğer bileşenlerin daha büyük bir etkiye sahip olması mümkündür.

Pasifik Üniversitesi’nden araştırmacılar, Amerikan Kalp Derneği Dergisi’nde kafeinli enerji içeceklerinin kalp ritimleri üzerindeki etkisini inceleyen bir çalışma yayınladılar. Bir saat boyunca 16 onsluk iki şişe enerji içeceği veya plasebo içen 34 gönüllüyü kaydettiler. İçki tüketildikten sonra dört saat boyunca her yarım saatte bir kan basıncı ölçüldü. Araştırmacılar, enerji içeceklerinin kan basıncını önemli ölçüde artırdığını ve bunun da kalp hastalığı riskini artırabileceğini buldu.

Araştırmacılar, katılımcıların enerji içeceği veya plasebo içeceği tüketmeden önce ve sonra kan basıncını ve kalp atış hızını ölçtüler. Katılımcılar ayrıca çalışma başlamadan önce kafein alımı için test edildi. Araştırmacılar kafein tüketiminin etkilerini kafein-naif ve kafein bağımlısı denekler arasında karşılaştırdı. Kafeinsiz grup, günde 160 mg’dan az kafein tüketen bireylerden oluşuyordu.

Bu küçük bir etki gibi görünse de kafeinin kalp için ciddi sonuçları olabilir. Atardamarları geniş tutan ve adrenal bezlerin kan basıncını artırabilen adrenalin salgılamasına neden olan bir hormonu bloke edebilir. Bu etki geçicidir ve genellikle 30 dakika ile bir saat arasında kaybolur. Bununla birlikte, doğal olarak kan basıncını artıran aktivitelerden önce kafeinden kaçınmak önemlidir.

Enerji içecekleri kafein bakımından yüksektir, bu da onları yüksek tansiyonu olan insanlar için sağlıksız hale getirir. Bu içeceklerdeki kafein konsantrasyonu, kolalı içeceklerden beş kat daha fazla olabilir. Ayrıca kafein, teobromin ve teofilin içeren bir bitki olan guarana da dahil olmak üzere ek katkı maddeleri içerebilirler. Enerji içecekleri genellikle 240 ml’lik porsiyon başına 80 mg ila 300 mg kafein içerir. Bu içeceklerden bazıları, 500 veya 700 ml’lik porsiyonlarla daha büyük boyutlarda gelir.

Enerji içeceklerindeki şeker ciltte kızarıklıklara neden olur

Sofra şekeri ve yüksek fruktozlu mısır şurubu da dahil olmak üzere enerji içeceklerinde çok miktarda şeker bulunur. Bu bileşenlerin kombinasyonu cilt döküntülerine neden olabilir. Bu, özellikle vücutlarında zaten yüksek şeker seviyesine sahip olan insanlar için zararlıdır. Ayrıca dehidrasyona yol açarak cildin sağlıksız görünmesine neden olabilir.

Birçok enerji içeceğindeki şeker içeriği yüksektir ve Kanada Gıda Rehberine göre bundan kaçınılmalıdır. Enerji içecekleri ayrıca vücutta birçok işlevi olan bir amino asit olan taurin içerebilir. Ancak bu içeceklere neden eklendiği henüz belli değil. Uzmanlar, genellikle büyük kutularda satılan enerji içeceklerinin tüketimini sınırlandırmayı öneriyorlar.

Şekere karşı alerjik reaksiyon görülmesi nadir olmakla birlikte, herhangi bir semptom fark ederseniz hemen doktora veya acil servise gitmeniz her zaman tavsiye edilir. Şiddetli reaksiyonlar anafilaksiye neden olabilir. Ciddi bir hastalık riskini almaktansa dikkatli olmak daha iyidir.

Hamilelik sırasında kafein alımını sınırlamak önemlidir. Kafein meyve ve sebzelerde doğal olarak bulunmasına rağmen hamilelikte tüketilmesi sağlıklı bir madde değildir. Bu nedenle, özellikle emziriyorsanız, enerji içeceği alımınızı sınırlandırmalısınız. Kafein çikolatalarda ve reçetesiz ilaçlarda da bulunur, bu nedenle bebeğiniz üzerindeki olası etkilerinin farkında olduğunuzdan emin olun.

Kalp ve diğer personel sağlık sorunları olan kişiler kafein içeriği yüksek enerji içeceklerinden uzak durmalıdır. Örneğin Mega Monster, 24 fl oz’luk dev bir kutuda 240 mg kafein içerir. Kalp veya tansiyon sorunu olan kişiler bu içecekten uzak durmalıdır. Kalp sorunlarına yatkınsanız, daha büyük kutularda enerji içeceği tüketmekten de kaçınmalısınız.

Enerji içeceklerinde bulunan şeker cildinizi olumsuz etkileyebilir. Ayrıca inflamatuar cilt koşullarının alevlenmesine de katkıda bulunabilir. Fazla şeker, kan şekeri seviyelerini yükseltebilir, bu da akne ve diğer cilt problemlerinin olasılığını artırır. Döküntülere ve diğer cilt sorunlarına yatkınsanız, enerji içeceklerindeki şeker zararlı olabilir.

Enerji içeceklerinin olumsuz etkilerine ek olarak, bu ürünler sivilcelere, kırışıklıklara ve yağlılığa neden olabilen yüksek miktarda rafine şeker içerir. Ayrıca, iltihaplanma ve tıkanmış gözeneklere yol açan insülin seviyelerini artırabilirler. Bu yan etkiler, enerji içeceklerini aşırı tüketmediğinizde bile ortaya çıkabilir. Bunun yerine, ihtiyacınız olan ekstra enerjiyi elde etmenin daha personel sağlık lı bir yolunu bulmaya çalışmalısınız.

Enerji içeceklerini alkolle karıştırmak kalp aritmilerine neden olur

Enerji içecekleri ve alkolün kombinasyonu kardiyak komplikasyon olasılığını artırabilir. Florida Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, enerji içeceklerinin anormal kalp ritmine neden olduğunu ve kan basıncını personel sağlık sız seviyelere çıkardığını buldu. Bu içeceklerin gençlerde potansiyel kalp krizi nedeni olduğunu söylüyorlar. Böyle bir genç adam günde sekiz veya 10 enerji içeceği içtikten sonra kalp krizi geçirdi.

Çalışma, günde iki içeceğin A-fib riskini önemli ölçüde artırmadığını, ancak günde üç içeceğin kadın ve erkeklerde riski artırdığını gösterdi. Enerji içeceklerinin yüksek kafein içeriği kalp atış hızının artmasına neden olur. Genç yetişkinler bu artışı tolere edebilirken, çocuklar veya önceden kalp rahatsızlığı olan kişiler için risk oluşturabilir.

Birçok insan, yüksek enerji artışı için enerji içecekleri içiyor. Bununla birlikte, bu içecekler atriyal fibrilasyon, kalp yetmezliği ve felç dahil olmak üzere ciddi kalp problemleriyle ilişkilendirilmiştir. Bu içecekler kafein, taurin ve uyanıklığı artıran diğer bileşikleri içerir. Bunları alkolle karıştırmak, düzensiz kalp atışına neden olan bir aritmi olan atriyal fibrilasyona yol açabilir.

Alkol ve enerji içeceklerinin kombinasyonu, yüksek tansiyonu olmayanlarda bile kan basıncını önemli ölçüde artırabilir. Ayrıca, enerji içecekleri kan damarlarını daraltarak kalp atış hızının ve kan basıncının artmasına neden olabilir. Bu ani bir kalp krizi ve hatta ölümle sonuçlanabilir.

Araştırmacılar, enerji içeceklerini alkolle karıştırmanın, düzensiz kalp ritimleri için önemli bir risk faktörü olan QTc aralığını artırdığını buldu. QTc aralığı ne kadar uzun olursa, kalp hastalığı geliştirme riski o kadar yüksek olur. Araştırmacılar, kalp sorunları olan kişilerin alkol içeren enerji içeceklerinden uzak durmasını önermektedir.

Araştırmacılar, enerji içeceklerindeki yüksek kafeinin, alkolün kardiyovasküler komplikasyonlarına katkıda bulunan bir faktör olabileceğini söylüyor. Birçok enerji içeceği, kafeinin etkilerini artıran taurin gibi otlar da içerir. Bu riske rağmen, bu içecekler etiketlenmemiştir ve kafein içerikleri test edilmemiştir. Buna rağmen, atriyal fibrilasyon teşhisi konan bazı hastaların birkaç bira ile birlikte iki veya üç enerji içeceği tükettiği tespit edilmiştir.

Tazmanya Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, enerji içeceklerinin kalp çarpıntısına neden olabileceğini buldu. Ayrıca, enerji içeceği kullanıcılarının ‘sarsma ve çarpma’ olayları yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu buldu. Yaşanan bazı semptomlar aşırı kafein tüketimi ile de ilişkilendirildi. Ancak, bu enerji içecekleri ile ilişkili herhangi bir ölüm olmadı.

Exit mobile version