Emzirme Döneminde Hangi Vitaminleri Almalıyız?

Anne sütü ilk birkaç ayda bebeğe tek vitamin kaynağıdır. Altı ay sonra bile bebek katı yiyecekler yemeye başladığında anne sütü hala önemli bir vitamin kaynağı olabilir. BEBEKLERİN HANGİ TEMEL VİTAMİNLERE İHTİYACI VARDIR? Tüm vitaminler, bir bebeğin sağlıklı büyümesinde önemli bir rol oynar. A Vitamini A vitamini görme gelişimi için hayati önem taşır. Cilt ve saç […]

emzirme doneminde hangi vitaminleri almaliyiz

Anne sütü ilk birkaç ayda bebeğe tek vitamin kaynağıdır. Altı ay sonra bile bebek katı yiyecekler yemeye başladığında anne sütü hala önemli bir vitamin kaynağı olabilir.

BEBEKLERİN HANGİ TEMEL VİTAMİNLERE İHTİYACI VARDIR?

Tüm vitaminler, bir bebeğin sağlıklı büyümesinde önemli bir rol oynar.

  1. A Vitamini

A vitamini görme gelişimi için hayati önem taşır. Cilt ve saç dahil olmak üzere dokuların sağlıklı oluşumuna yardımcı olur. Bağışıklık sistemini sağlıklı tutar, bu da çeşitli hastalıklara karşı koruma sağlar.

  1. B1 Vitamini

Tiamin, vücut hücrelerinin bir enerji kaynağı olarak kullandığı adenosin trifosfat  adı verilen bileşiğin oluşumu için gereklidir. Hücrelerin çeşitli iç metabolik süreçleri B1 vitaminine bağlıdır. Bilişsel işlevlerden ve hafıza oluşumundan sorumlu olanlar da dahil olmak üzere sağlıklı beyin nöronlarının oluşumuna yardımcı olur.

  1. Vitamin B12

Vücudun yapı taşları görevi gören yeni proteinler oluşturmasına yardımcı olur.  B12 nöronların sağlığı için hayati önem taşır. Sağlıklı sinir hücreleri sonunda uygun bilişsel gelişime yardımcı olur. B12 vitamini, hücrelerin genetik materyali olan DNA ve RNA’nın oluşumunda önemli bir rol oynar.

  1. Vitamin B2

Riboflavin, demirin vücut tarafından emilmesini sağlamada çok önemli bir rol oynar. Sağlıklı bir B2 vitamini alımı, bebeğin optimum hemoglobin seviyelerini korumasına yardımcı olur. B2 Vitamini, hücre hasarını en aza indiren veya önleyen ve böylece hücre sağlığını sağlayan bir antioksidan olarak çalışır.

  1. Vitamin B3

B3 vitamini sinir sistemini sağlıklı tutmak için gereklidir. Niasin, adrenal bez gibi farklı bezlerin ve vücuttaki stresle ilgili diğer hormonların üretimine yardımcı olur. B3 Vitamini vücudun iltihaplanmayı azaltmasına yardımcı olur, bu da enfeksiyonlar ve hastalıklar sırasında önemli fayda sağlayabilir.

  1. Vitamin B5

Pantotenik asit, kırmızı kan hücrelerinin ve vücudun farklı bezlerinin sağlığı için hayati öneme sahiptir. Sindirim sistemini sağlıklı tutar ve vücudun başta riboflavin olmak üzere vitaminleri kullanmasına yardımcı olur.

  1. Vitamin B6

Vücudun, sinyalleri bir nörondan diğerine ileten nörotransmiterleri yapmasına yardımcı olur. Sonunda bebeğin uygun refleksleri geliştirmesine yardımcı olur.

  1. B9 Vitamini

Hücrelerin daha hızlı çoğalmasına yardımcı olur. Kırmızı kan hücrelerinin oluşumu ve demirin vücut tarafından emilmesi için hayati önem taşır.

  1. C Vitamini

Cilt, saç ve kan damarlarını oluşturmak için kullanılan protein olan kolajen oluşumunda rol oynar. Yaraların iyileşmesi ve vücut hücrelerinin genel onarımı için önemlidir. C vitamininin vücudu patojenlere karşı korumak için gerekli olan beyaz kan hücreleri olan lökositlerin üretimini uyardığı gösterilmiştir.

  1. D Vitamini

D vitamini, karaciğer tarafından D2 vitamini veya D3 vitamininden yapılır. D3 vitamini, güneş ışığına maruz kaldığında cilt tarafından doğal olarak üretilir. D2 vitamini mayadan yapılır ve genellikle emzirilen bebekler için D vitamini damlalarında bulunur.

  1. E Vitamini

E vitamini, kasları sağlıklı tutmak ve ayrıca optimum hareket aralığına sahip olmalarını sağlamak için önemlidir. Hücre aracılı bağışıklığı güçlendirir ve vücudun enfeksiyonlarla daha iyi savaşmasına yardımcı olur. Vücudun sağlıklı kırmızı kan hücreleri yapmak için E vitaminine ihtiyacı vardır.

  1. K Vitamini

Kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur. İdeal kemik sağlığı ve yoğunluğunun sağlanmasında rol oynar. Kan damarlarının sağlığına ve genel olarak dolaşım sistemine iyi gelir.

 

Exit mobile version