Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), şekerli içeceklerin oldukça zararlı olduklarını ve vergilendirmeyle talebin azalacağını düşünerek ülkelere çağrıda bulundu.
DSÖ, şekerle tatlandırılmış içecekler için hazırlamış olduğu vergi kılavuzunu yayımladı. Kılavuz, dünyanın çeşitli yerlerinden en az 85 ülkenin şekerle tatlandırılmış içecekleri vergilendirdiğini ve Meksika, Birleşik Krallık ve Güney Afrika’nın bunu başarılı bir şekilde uyguladığını ifade etti.
DSÖ Sağlık Geliştirme Direktörü Ruediger Krech, “Şekerli içecekler üzerindeki vergiler sağlığı desteklemek adına güçlü bir araç olabilir. Bu vergiler hayat kurtarırken ve hastalığı önlerken, sağlıkta eşitliği destekleyebilir ve ülkeler için gelir kaynaklarını harekete geçirebilir. Bu gelirler, evrensel sağlık güvencesini gerçekleştirmek için kullanılabilir” söylemlerinde bulundu.
Üye Ülkelere Vergilendirme Çağrısı
Söz konusu kılavuz, başta şekerle tatlandırılmış içecekler olmak üzere tütün ve alkolün de vergilendirilmesinin hastalık, yaralanma ve ölüm riskini bir nebze de olsa azalttığının gösterildiğini ve şekerli içeceklere vergi getirilmesinin de üreticileri ürünlerini değiştirme konusunda teşvik edebileceğinin altını çizdi.
Vergilendirme şekerli içeceklerin fiyatlarında artışa sebep olurken tüketici talebini ise azaltacağına dair işaret edilen kılavuzda, dünya çapında şekerli içeceklere konulan yüzde 50 verginin, 50 sene içerisinde dünya ekonomisine 1,4 trilyon ABD doları ek gelir getirebileceği kaydedildi.
Kılavuz, üye devletleri şekerli içeceklere vergi getirmeye, mevcut vergileri artırmaya ve bu şekildeki sağlıksız içeceklere olan yüksek talebi azaltmak adına önlemde bulunmaya çağırdı.