DSÖ: “Omicron’a Karşı Yeni Aşı Bulunması Gerek”

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) uzmanları tarafından yapılan açıklamalarda Covid-19 hatırlatıcı doz aşılarının pandemiyi bitirmeye yönelik etkili bir yol olmadığını vurgulayarak bu alanda yeni bir aşının bulunması gerektiğini aktardı.  Dünya Sağlık Örgütü uzmanları Covid-19 salgınına yönelik geliştirilen aşıların tekrarlanmasıyla uygulanan güçlendirici dozların virüse ve mutasyonlara karşı koruma sağlama konusunda yararlı bir yöntem olmadığını söyledi. Uzmanlar, virüsün […]

DSÖ: “Omicron'a Karşı Yeni Aşı Bulunması Gerek”

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) uzmanları tarafından yapılan açıklamalarda Covid-19 hatırlatıcı doz aşılarının pandemiyi bitirmeye yönelik etkili bir yol olmadığını vurgulayarak bu alanda yeni bir aşının bulunması gerektiğini aktardı.  Dünya Sağlık Örgütü uzmanları Covid-19 salgınına yönelik geliştirilen aşıların tekrarlanmasıyla uygulanan güçlendirici dozların virüse ve mutasyonlara karşı koruma sağlama konusunda yararlı bir yöntem olmadığını söyledi. Uzmanlar, virüsün yayılmasını önlemek için daha iyi koruma sağlayan yeni aşıların bulunması gerektiğine dikkat çekti. DSÖ Covid-19 Aşı Bileşimi Teknik Danışma Grubu (TAG-Co-VAC) tarafından salı günü yayınlanan bildiride, “Covid-19 aşı bileşiminin tekrarlanan takviye dozlarına dayalı bir aşı stratejisinin uygun veya sürdürülebilir olması pek olası değildir” denildi.

Avrupa’daki İnsanların %50’sinden Fazlası Enfekte Olacak

DSÖ Avrupa Direktörü Hans Kluge tarafından yapılan açıklamalarda Omicron vakalarının “gelgit dalgası sebebiyle yaklaşan Şubat ve Mart ayları itibari ile Avrupa’da yaşayan insanların %50’sinden fazlasının Covid-19 hastalığına yakalanmasının öngörüldüğü belirtildi. Hans Kluge, Avrupa’da yalnızca 2022’nin ilk haftasında 7 milyondan fazla yeni vaka kaydedildiğini ve her hafta nüfusun yüzde 1’inden fazlasının Covid-19’a yakalandığını söyleyerek, “Bu oranlarla bölgedeki nüfusun yüzde 50’sinden fazlası önümüzdeki 6 ila 8 hafta içinde Omicron ile enfekte olacak” ifadelerini kullandı.

Covid-19 Aşılarının Geliştirilmesine İhtiyaç Var

Dünya Sağlık Örgütü’nde (DSÖ) çalışan Covid-19 aşılarının etkisini araştıran uzman grubunun yaptığı açıklamalarda göre yeni üretilecek aşının bulaş etkisini azaltma ve enfekte olan kişilerde hastalığın semptomlarını hafifleten özellikler olması gerektiği belirtildi. Danışma grubu yaptığı açıklamada, “Ağır hastalık ve ölümün önlenmesinin yanı sıra enfeksiyon ve bulaşmanın önlenmesinde yüksek etkisi olan Covid-19 aşılarının geliştirilmesine ihtiyaç var. Bu, virüsün yayılımını ve geniş kapsamlı halk sağlığı önlemlerine olan ihtiyacı azaltmaya yardımcı olacaktır” ifadelerini kullandı.

Danışma grubu ayrıca, “Aşı geliştiricilerinin art arda yapılan hatırlatıcı dozlara olan ihtiyacı azaltmak için geniş, güçlü ve uzun süreli bağışıklık tepkilerini ortaya çıkaran aşılar geliştirmeye çalışması gerekiyor” dedi. Yapılan açıklamada, yeni aşılar ortaya çıkana dek şu an yapılmaya devam eden Covid-19 aşılarının bileşiminin de güncellenmesi gerekebileceği aktarıldı.

Pfizer Yeni Aşı Üstünde Çalışıyor

DSÖ tarafından yapılan açıklamaların yanı sıra dünyanın önde gelen ilaç şirketlerinden biri olan ve Covid-19’a karşı geliştirilen ilk aşının sahibi olan Pfizer tarafından yapılan açıklamalarda. bu haftanın başlarında özellikle Omicron mutasyonunu hedefleyen yeni bir Covid-19 aşısına ihtiyaç duyulacağını ve bunun mart ayına kadar geliştirilip piyasaya sürülebileceğini bildirdi. Pfizer’in CEO’su Albert Bourla, Covid-19 aşısını geliştiren BioNTech ile hem Omicron mutasyonu hem de daha hızlı yayılan mutasyonları hedef alan bir aşı üzerinde çalışıldığını söyledi.

Exit mobile version