DSÖ: Dünya Genelinde Hipertansiyon Hastaları Yeterince Tedavi Edilmiyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hipertansiyon hastası bireyler ile ilgili bir açıklamada bulundu. Söz konusu açıklamada, dünya genelinde hipertansiyon hastası olan 5 kişiden 4’ünün yeterli seviyede tedavi edilmediğini bildirdi. DSÖ, hipertansiyonun taşıdığı etkiye yönelik ilk raporunu yayımladı. Yayımlanan rapora göre, hipertansiyon dünya genelinde her 3 yetişkinden 1’inde görülüyor. Bu yaygın ve ölümcül hastalık, felç, kalp krizi, […]

DSÖ: Dünya Genelinde Hipertansiyon Hastaları Yeterince Tedavi Edilmiyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hipertansiyon hastası bireyler ile ilgili bir açıklamada bulundu. Söz konusu açıklamada, dünya genelinde hipertansiyon hastası olan 5 kişiden 4’ünün yeterli seviyede tedavi edilmediğini bildirdi.

DSÖ, hipertansiyonun taşıdığı etkiye yönelik ilk raporunu yayımladı. Yayımlanan rapora göre, hipertansiyon dünya genelinde her 3 yetişkinden 1’inde görülüyor. Bu yaygın ve ölümcül hastalık, felç, kalp krizi, kalp yetmezliği, böbrek rahatsızlığı ve diğer sağlık sorunlarına sebebiyet veriyor. Hipertansiyon hastalığıyla yaşayan kişi sayısı, 1990-2019 yılları arasında iki katına çıkarak 650 milyondan 1,3 milyara yükseldi.

Yüksek tansiyona sahip bireylerin yarısı hastalığının farkında değil. Hipertansiyonlu yetişkinlerin 4’te 3’ünden fazlası düşük ve orta gelirli ülkelerde hayatını sürdürüyor. Bahse konu hastalığa sahip her 5 kişiden 4’ü yeterince tedavi edilmiyor.

Yayımlanan rapora göre, ülkelerin hipertansiyonla mücadelenin çerçevesini genişletmesi durumunda 2023-2050 yılları arasında 76 milyon ölümün önlenebileceği ifade ediliyor. İlerleyen yaş hali ve genetik faktörler tansiyonu artırabilir fakat çok tuzlu beslenme, fiziksel olarak aktif olmama ve çok fazla alkol tüketimi, hipertansiyon riskini artırabiliyor. Sağlıklı beslenme, sigara kullanımını bırakma ve daha aktif olmak gibi yaşam tarzında yapılabilecek değişiklikler, hipertansiyonu etkili olarak kontrol altına alabiliyor.

“Hipertansiyon kontrol programı hala ihmal ediliyor”

DSÖ Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, hipertansiyonun basit ve düşük maliyetli ilaç tedavileriyle kontrol altına alınabileceğini fakat, bu hastalığa sahip 5 kişiden yalnızca 1’inin bunu kontrol altına alabildiğini açıkladı.

Ghebreyesus, “Hipertansiyon kontrol programı hala ihmal ediliyor, yeterince öncelik verilmiyor ve büyük ölçüde yetersiz finanse ediliyor.” dedi. Bunun kontrolünün güçlendirilmesi, her ülkenin iyi işleyen, eşitlikçi ve dayanıklı sağlık sistemlerinin bir parçası olması gerektiğini de sözlerine ekledi. (Kaynak: AA)

Exit mobile version