Sağlık Makaleleri

Dövme Yaptırmak Zararlı mı?

Dövme Yaptırmak Zararlı mıdır?

Dövme, cildin üst tabakasını delen ve dermise mürekkep bırakan ağrılı bir işlemdir. Enfeksiyonu önlemek için steril aletler ve dövme mürekkebi kullanmak önemlidir. Dövmenin kendisi zararlı olmasa da, tırnaklarla oyulmuş gibi hissettiren ağrıya veya iğne çiziğine neden olabilir. Kanama riski de vardır.

dövme yaptırmak zararlı mı?

Enfeksiyonlar

Dövme yaptırmak risksiz değildir ve kendinizi enfeksiyona karşı korumak için bakım sonrası talimatlara uymak önemlidir. Bir enfeksiyon meydana gelirse, mümkün olan en kısa sürede bir doktora görünmelisiniz. Dövme enfeksiyonları ciddi olabilir ve vücuda yayılabilir. Enfeksiyon belirtileri kızarıklık ve şişlik, ağrı ve ülserasyonu içerir. Ayrıca ateş ve üşüme neden olabilirler. Bazı ciddi vakalarda enfeksiyon açık bir yara haline gelebilir.

İki yaygın dövme enfeksiyonu türü vardır. Biri deri enfeksiyonu, diğeri ise kan enfeksiyonudur. Dövmelerdeki bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar, hayatı tehdit edici olabilen sepsise yol açabilir. Dövmeler ayrıca hepatit ve aıds’e neden olanlar da dahil olmak üzere zararlı mikropları ve virüsleri yayabilir.

Dövmeden kaynaklanan bir enfeksiyonunuz olabileceğinden şüpheleniyorsanız, mümkün olan en kısa sürede birinci basamak doktorunuzu veya dermatoloğunuzu ziyaret edin. Bu tıp uzmanları bunun bakteriyel bir enfeksiyon olup olmadığını belirleyebileceklerdir. Ayrıca enfeksiyondan hangi mikropların sorumlu olduğunu belirleyecek bakteri kültürlerini test edebilecekler.

dövme yaptırmak zararlı mı?

Alerjiler

Çoğu insan dövme yaptırmaya karşı herhangi bir alerjik reaksiyon yaşamaz. Bununla birlikte, bazı insanlar dövme mürekkebinde kullanılan pigmente karşı bir cilt reaksiyonu geliştirir. Bu reaksiyona kontakt dermatit denir. Dövmenin yakınındaki cildin şişmesine, pul pul dökülmesine ve kaşınmasına neden olur. Bazı durumlarda cilt enfekte olabilir. Bu reaksiyonlar tehlikeli olabilir ve derhal bir doktora danışmalısınız.

Dövmelere karşı alerjik reaksiyonların en yaygın nedeni dövme mürekkebindeki ağır metal pigmentleridir. Bazı kişilerin nikel, bakır, demir veya kadmiyuma alerjisi vardır. FDA bu maddelerin kullanımını azaltıyor, ancak dövme mürekkebinde hala metal parçacıkları var. Bu parçacıkların kasıtlı olarak dövme mürekkeplerine konulmamasına rağmen yine de alerjik reaksiyona neden olabilirler.

Dövme mürekkebine karşı bazı alerjik reaksiyonlar anında olurken, diğerleri işlemden saatler veya haftalar sonra ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda, bu reaksiyonlar normal dövme iyileşmesi ile karıştırılabilir. Bu reaksiyonlar tipik olarak lokalize şişlik, döküntü, küçük kabarcıklar ve kaşıntılı, kırmızı veya sızan cilt olarak kendini gösterir.

dövme yaptırmak zararlı mı?

Cilt Reaksiyonları

Hiç dövme yaptıysanız, muhtemelen cilt reaksiyonlarına neden olabileceğini biliyorsunuzdur. Böyle bir reaksiyonu hemen tedavi etmek önemlidir. Şişliği ve kaşıntıyı azaltmak için reçetesiz topikal merhemler uygulayabilirsiniz. Dövmeyi seçmekten de kaçınmalısınız çünkü bakteri getirebilir. Gerekirse sağlık uzmanınız daha güçlü bir antihistamin reçete edebilir. Alerjik reaksiyon birkaç günden fazla devam ederse doktorunuzu ziyaret etmelisiniz.

Dövme mürekkebi alerjik reaksiyonlara neden olabilecek kimyasallar içerir. Bu bileşenlere alerjiniz varsa dövme yaptırmaktan kaçınmalısınız. Kırmızı mürekkep bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Dermatite neden olabilirken, sarı mürekkep deri döküntülerine veya alerjik reaksiyona neden olabilir.

Seçtiğiniz belirli mürekkepten emin değilseniz, dövme sanatçınızla konuşun. Size malzemelerin tam bir listesini verebilmelidirler. Endişeleriniz varsa, daha kapsamlı bir değerlendirme için bir dermatoloğa da danışabilirsiniz.

Dövme reaksiyonunun belirtileri değişebilir, ancak en yaygın olanları bilmelisiniz. Bazıları kaşıntı, şişme ve kızarıklığı içerir. Aşırı durumlarda, nefes almada zorluk, göğüste sıkışma ve karın ağrısı yaşayabilirsiniz. Ayrıca ağrı veya kurdeşen yaşayabilirsiniz. Bununla birlikte, bu reaksiyonların genellikle geçici olduğunu ve şiddetli olmayacağını hatırlamak önemlidir. Bir haftadan fazla süren bir dövme reaksiyonu yaşarsanız, bir doktora görünmelisiniz.

dövme yaptırmak zararlı mı?

Stafilokokun Neden Olduğu Enfeksiyonlar

Stafilokok enfeksiyonları çok yaygın bir cilt enfeksiyonu türüdür. Genellikle kontamine cilt, giysi veya kişisel eşyalarla temastan kaynaklanırlar. Stafilokokun neden olduğu enfeksiyonlar ciltte ağrılı kırmızı, sıcak veya kedi lekelerine neden olabilir. Neyse ki, bu enfeksiyonların çoğu tedavi edilebilir. Gerekirse antibiyotik alabilir ve yaranızı bir bandajla da kapatabilirsiniz.

Dövme yaptırdıktan sonra cilt enfeksiyonu geçirirseniz dermatoloğunuzdan randevu alın. Doktor bölgeden bir irin sürüntüsü alacak ve test için laboratuara gönderecektir. Sonuçlar, enfeksiyona hangi bakterilerin neden olduğunu ortaya çıkaracaktır. Bakteriler tanımlandıktan sonra antibiyotikler reçete edilecektir. Ağır vakalarda intravenöz antibiyotik gerekebilir.

Dövme yaptırdıktan sonra iltihaplanma ve kızarıklık normal olsa da, kalıcı şişlikler veya püstüller ciddi bir enfeksiyona işaret edebilir. Dikkat edilmesi gereken diğer semptomlar arasında kabuklanma, irin veya yüksek ateş bulunur. Ağır vakalarda bunlar apselere ilerleyebilir ve tıbbi müdahale gerektirebilir.

dövme yaptırmak zararlı mı?

Öncülük Etmek

Birinin dövme yaptırmasının tehlikeli olmasının birkaç nedeni vardır. Bunların arasında en önemlisi dövmelerde kullanılan mürekkebin kurşun içermesidir. Kurşun beyni, sinir sistemini ve hatta üreme sistemini etkileyebilen bir nörotoksindir. Böbrekler de dahil olmak üzere organlara zarar verdiği de bilinmektedir. Bilinen bir kanserojen olan berilyumun üreme sistemine zarar verdiği de bilinmektedir. Arsenik, kadmiyum ve cıva ayrıca böbrek hasarına ve diğer sağlık ağı sorunlarına neden olabilen bilinen kanserojenlerdir.

Kurşuna ek olarak, dövme mürekkepleri genellikle alüminyum ve titanyum dahil olmak üzere başka metaller içerir. Metal olmayan dövme mürekkebi kurşun içermese de eser miktarda başka metaller içerebilir. Örneğin Sivas Dövme mürekkebi, maksimum 65 Önermeden daha az olan bir ila 23 mikrogram kurşun aralığı içerir. Bununla birlikte, bir kişinin günlük kurşuna maruz kalmasının 0,5 mikrogramı geçmemesi gerektiğine dikkat etmek önemlidir.

Gıda ve İlaç İdaresi’ne (FDA) göre, dövme mürekkepleri artık geçmişte olduğundan daha güvenli. Dövme mürekkepleri çeşitli kanserojen maddeler içerirken, bugünün dövmeleri onlarca yıl öncesine göre çok daha az kurşun içeriyor. Bununla birlikte, hala çapraz bulaşma riski vardır. Ayrıca dövme mürekkeplerinin etiketlenmesine ilişkin katı düzenlemeler olsa da bu düzenlemeler çapraz bulaşmayı engellemez. Ek olarak, dövme mürekkepleri bazen uygun şekilde kapatılmaz. Bu nedenle dövme yaptırmadan önce insanlar bu riskin farkında olmalıdır.

dövme yaptırmak zararlı mı?

Sarkoidoz

Sarkoidozunuz varsa dövme yaptırmanın zararlı olup olmadığı sorusu var. Sarkoidoz, vücuttaki birçok farklı organı etkileyen inflamatuar bir hastalıktır. En sık görülen tutulum bölgeleri akciğerler ve lenfatiklerdir. Bu hastalığın tedavisi zordur ve sınırlı tanı testleri vardır.

Dövme ile ilişkili sarkoidozun kesin prevalansı bilinmemektedir. Bununla birlikte, hastalığın belirti ve semptomları ciltte, üveal bölgede ve pulmoner nodülde iltihaplanmayı içerir. Hastalık böbrekler de dahil olmak üzere birçok organı etkileyebilir ve tehlikelidir. Tedavi genellikle sınırlıdır.

Sarkoidozlu kişilerin yaklaşık% 20’sinde cilt semptomları görülür. Bazı insanlar döküntü geliştirirken, diğerleri ciltte küçük şişlikler geliştirir. Herhangi bir değişiklik için cildinizin kurul onaylı bir dermatolog tarafından kontrol edilmesi önemlidir. Dövmeniz ve sarkoidozunuz varsa, bu semptomlardan herhangi birini fark ederseniz bir doktora danışmalısınız.

Sarkoidozun kesin nedeni bilinmemekle birlikte dövmelerdeki pigmentin granülomlara neden olabileceği iyi belgelenmiştir. Dövme pigmenti sistemik olarak yayılırsa sistemik sarkoidoz oluşabilir. Hastalık başka bir durumla karıştırılabilir, bu nedenle dikkatli olmak önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu