Dört Haftadan Uzun Süredir İshali Olanlar Dikkat!

Doktor, dört haftadan uzun süren kronik ishali olanlarda iltihabi bağırsak hastalıklarının dikkat edilmesi gereken bir konu olduğunu vurguladı. Mustafa Akar, hastaların gastroenteroloji doktoruna sevk edilmesi gerektiğini belirtti. Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Doç. Dr. Mustafa Akar, iltihabi bağırsak hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulundu.     “Kronik inflamatuar” İnflamatuar bağırsak bozukluğu, zayıf bir genin […]

dort haftadan uzun suredir ishali olanlar dikkat

Doktor, dört haftadan uzun süren kronik ishali olanlarda iltihabi bağırsak hastalıklarının dikkat edilmesi gereken bir konu olduğunu vurguladı. Mustafa Akar, hastaların gastroenteroloji doktoruna sevk edilmesi gerektiğini belirtti.

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Doç. Dr. Mustafa Akar, iltihabi bağırsak hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 

i̇shalde; kronik inflamatuar ve crohn

 

“Kronik inflamatuar”

İnflamatuar bağırsak bozukluğu, zayıf bir genin genetik yatkınlığına bağlı olarak çevresel tetikleyicilerin neden olduğu, devam eden, kronik bir inflamatuar bağırsak durumudur, Doç. Dr. Akar;

“İltihaplı bağırsak hastalıkları şemsiyesi altında ülseratif kolit ve Crohn hastalığı da yer alır. Ülseratif Kolit, sindirimde sadece en büyük bağırsak yolunu etkileyen bir hastalıktır. Crohn hastalığı ise tam tersine ağız boşluğundan tüm sindirim sistemini etkileyen bir durumdur.”

 

“Kanlı, kronik ve mukuslu ishalin başta ülseratif kolit olmak üzere en sık görülen semptomlar arasında olduğunu belirten Doç. Dr. Akar, “Özellikle 4 haftadan uzun süredir kanlı veya yapışkan ishali varsa gastroenteroloji doktoruna başvurması tavsiye edilir. Bu belirtilere sahip bir hastada ülseratif kolit olabilir. Kronik ishalin yanında dikkat ederseniz. Karın ağrısı veya kilo kaybı, ateş ve iştahsızlık gibi bazı şikâyetler Crohn hastalığının bir belirtisi olabilir.” dedi.

 

“İshal’de Uzun Süren Bulgulara Dikkat”

Ayrıca barsak inflamatuar hastalıklarının tanısında tek bir tanı modelinin kullanılmadığının altını çizen Dr. Akar, tanı için hastanın semptomlarının, endoskopi ve endoskopide incelenen biyopsi bulgularının ve radyolojik tetkiklerin birlikte incelenmesi gerektiğini ifade etti.

 

“Crohn hastalığına Dikkat”

İltihaplı bağırsak hastalıklarının birincil tedavisi olarak ilaç tedavisi yönteminin kullanıldığını belirten Doç. Dr. Akar sözlerine şöyle devam etti:

 

“Özellikle ülseratif kolit tedavisi için fitil veya lavman şeklinde ilaç sunuyoruz. Bunlar hem ağızdan hem de gerektiğinde makattan verilir. Ayrıca bazı hastalar ilaçları damardan veya deri altına enjeksiyon yoluyla da alırlar. Crohn hastalarında, benzer tedaviler tipik olarak lavman tedavileri dışında kullanılır. Ayrıca yaşam tarzı değişiklikleri çok önemlidir. Örneğin Crohn hastalığı olan birinin sigaradan uzak durması gerekir. Ayrıca, insanlar için özel bir gıda kısıtlaması olmadığını da belirtmek gerekir. Ancak, hasta hastaneye yatış gerektirecek kadar şiddetli bir hastalığa yakalanmışsa, baharatlı, yağlı ve salçalı yiyeceklerden kaçınmasını öneririz. Bu durumlarda daha sıvı bir diyet öneriyoruz.” dedi.

Exit mobile version