Doktorların Yazdığı Antibiyotik Reçeteleri 2021 Yılında % 31 Düştü

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu antibiyotik kullanımıyla ilgili olarak yürütülen çalışmalar neticesinde antibiyotik reçeteleri yazılmalarının 2021 yılında önceki yıla göre % 31 oranında azaldığını açıkladı. TİTCK tarafından düzenlenen Dünya Antibiyotik Farkındalık haftası kapsamında sempozyum düzenledi. Sempozyumun açılışında konuşan Başkan Yard. Dr. Mehmet Hakan Fırat, “akılcı antibiyotik kullanımı” konusunda yoğun bir çalışmanın yürütüldüğüne dikkat […]

Antibiyotik Reçete

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu antibiyotik kullanımıyla ilgili olarak yürütülen çalışmalar neticesinde antibiyotik reçeteleri yazılmalarının 2021 yılında önceki yıla göre % 31 oranında azaldığını açıkladı.

TİTCK tarafından düzenlenen Dünya Antibiyotik Farkındalık haftası kapsamında sempozyum düzenledi. Sempozyumun açılışında konuşan Başkan Yard. Dr. Mehmet Hakan Fırat, “akılcı antibiyotik kullanımı” konusunda yoğun bir çalışmanın yürütüldüğüne dikkat çekti. AİK programı kapsamında yanlış ve gereksiz yere antibiyotik kullanımıyla antibiyotik direncinin yavaşlatılmasının hedeflendiğini hatırlattı. Reçete Bilgi Sistemi aracılığıyla yapılan incelemelerde reçete oranı yüksek olan şehirlerde özel çözüm önerileri geliştirildi ve buna göre önemli sonuçlar elde edildi.

ANTİBİYOTİKLERİN DOĞRU KULLANILMASI GEREKİYOR!

Sağlık Bakanlığının e-reçete sistemine entegre edilmiş diğer yazılımlarla birlikte çalışmalar devam ederken covid-19 yönetiminin daha akıllıca yapılması ve bu sorunun daha da derinlere inmemesi için antibiyotiklerin özellikle bu süreçte çok dikkatli kullanılması gerekiyor.

TİTCK Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Hakan Fırat yaptığı açıklamada: “Bilinçsiz antibiyotik kullanımının yalnızca kişiyi değil dünya üzerinde yaşayan her canlıyı direnç sorunu ile karşı karşıya bıraktığını belirterek, bu sorunun çözümüne kurumlar ve sektörler arası iş birliği, küresel düzeyde bir yaklaşımla katkı sağlanabileceğini ifade etti.”

ANTİBİYOTİK REÇETELERİNDE % 31 DÜŞÜŞ VAR

Buna göre, Sağlık Bakanlığı öncülüğünde akılcı antibiyotik kullanımının yaygınlaştırılması kapsamında başlatılan çalışmalar sonucunda, Türkiye’de 2011’de bin kişi başına 42,28 birim olan antibiyotik tüketimi, 2020’de 24,39 birime geriledi.

2011 yılına baktığımızda % 35 oranında antibiyotik reçetelemesi bulunuyordu. Yani hekimlerin antibiyotik reçeteleme tercihinde yaklaşık yüzde 31’lik azalma görüldü.

Eğer antibiyotik kullanımı 2011 yılındaki oranla devam etmiş olsaydı bugün yaklaşık olarak 260 milyon kutu antibiyotik kullanılmış olacaktı.

Exit mobile version